Zburând deasupra României, Aliații supraveghează mișcarile arsenalului balistic nuclear al Moscovei
După ce Putin a amenințat cu folosirea armei nucleare, Aliații au trimis deasupra României avioane spion care au acum ca principală misiune supravegherea sistemelor de rachete balistice din subordinea Kremlinului
Imaginea 1/4: Avion spion
În urma amenințărilor repetate ale lui Vladimir Putin cu folosirea armei nucleare, Washingtonul monitorizează îndeaproape arsenalul Rusiei. Concret, site-urile de minitorizare a zborurilor au arătat că sâmbătă, de exemplu, Statele Unite au desfășurat cel puțin două avioane spion RS-135 Cobra Ball pentru a urmări activitatea rachetelor balistice, în apropiere de granița cu Rusia, transmite Reuters într-o analiză.
Mai mult, o aeronavă de același tip a survolat la 11.000 de metri România și miercuri, sub indicativul HOMER11, pentru mai multe ore, în buclă, pe un traseu între Constanța și Bârlad sau Bacău.
Informații vitale care nu pot fi obținute prin nicio altă sursă
Conform US Air Force, acest tip de aeronavă a fost concepută ca să zboare în „misiuni de prioritate națională conduse de șefii de stat major pentru a colecta date optice și electronice asupra țintelor balistice. Aceste date sunt esențiale pentru verificarea respectării tratatelor privind armele și pentru dezvoltarea conceptelor de apărare strategică și de apărare antirachetă ale SUA”. Aeronavele RC-135 sunt echipate cu o gamă sofisticată de senzori optici și electronici, medii de înregistrare și echipamente de comunicații și sunt considerate o dotare esențială pentru că oferă comunității de apărare americane „informații vitale care nu pot fi obținute prin nicio altă sursă”. Componența echipajului include cel puțin doi piloți, un navigator, trei ofițeri de război electronic, doi ingineri de sisteme aeropurtate și doi sau mai mulți specialiști în misiuni aeropurtate.
Tot miercuri, la misiunile de supraveghere a participat și o aeronavă Boeing E-3A Sentry AWACS a NATO, care și-a folosit senzorii pentru a distinge mișcările de trupe rusești. Tot un AWACS, dar de tip Boeing 737-7ES Peace Eagle al forțelor aeriene ale Turciei a fost monitorizat de site-uri specializate în timp ce survola zona Dobrogei sub indicativul TURAF42. În plus, în aceeași zi, dar la primele ore, deasupra Dobrogei, dar și în Marea Neagră, până în proximtatea Insulei Șerpilor, a putut fi observat un avion de supraveghere Boieng P-8A decolat de la baza Sigonella din Italia.
În acest context trebuie spus că, cinci actuali și foști oficiali americani le-au declarat sub condiția anonimatului celor de la Politico că agențiile de informații americane și aliate și-au intensificat eforturile de a detecta orice manevre militare sau comunicații rusești care ar putea semnala că Vladimir Putin a ordonat folosirea unor arme nucleare împotriva Ucrainei.
Părerile sunt împărțite
Lawrence Freedman, profesor emerit de studii de război la King's College din Londra, a spus că, totuși, nu există nicio dovadă că Moscova se pregătește pentru o lovitură nucleară în acest moment și că Washingtonul ar ști „destul de repede” dacă Kremlinul se decide să atace cu armament neconvențional. Expertul mai susține că personal nu crede că ar avea sens ca Putin să folosească armament nuclear pentru a apăra teritoriul nou anexat. „A începe un război nuclear și a încălca o normalitate care s-a instalat în august 1945 pentru câștiguri atât de mici, când ucrainenii au spus că oricum nu se vor opri din lupta pare, în mod normal, un lucru greu de decis”, a spus Freedman.
Pe de altă parte, Richard K. Betts, profesor de studii de război și pace la Universitatea Columbia susține că Putin este oarecum imprevizibil. „Puteți vedea presiunile la care se află (Putin-n.red.) și ideile din mintea lui despre modul în care utilizarea unei arme nucleare mici ar putea funcționa în scopurile sale de a inversa situația (de pe front-n.red.)”, a precizat expertul.
Sursa: adevarul.ro