Zboruri misterioase de avioane americane deasupra Mării Negre înainte de atacul ucrainean asupra unei baze rusești

Zboruri misterioase de avioane americane deasupra Mării Negre înainte de atacul ucrainean asupra unei baze rusești

Surse ucrainene și rusești confirmă că un val de avioane fără pilot a lovit un aerodrom militar rus. Datele de urmărire a zborurilor indică o operațiune de recunoaștere a Forțelor Aeriene ale SUA cu câteva ore înainte ca dronele să lovească.

 Baza aeriană Primorsko-Aktarski din regiunea Krasnodar/ FOTO:X

Baza aeriană Primorsko-Aktarski din regiunea Krasnodar/ FOTO:X

Dronele ucrainene au trecut de apărarea antiaeriană și au lovit joi dimineață un important aerodrom militar din Rusia continentală, în urma unei intensificări notabile a activității avioanelor militare americane deasupra Mării Negre de vest cu câteva ore înainte de atac.

Atacul a lovit baza aeriană Primorsko-Aktarski din regiunea Krasnodar din sud-vestul Rusiei de unde sunt lansate drone rusești kamikaze și de observare împotriva țintelor ucrainene și sprijină aviația militară rusă care operează deasupra regiunilor Zaporojie și Herson din Ucraina, potrivit unei declarații a Statului Major ucrainean.

Rusia a lansat peste noapte 77 de drone în spațiul aerian ucrainean, unele din apropierea aerodromului Primorsko-Aktarski, au declarat surse militare ucrainene.

Imaginile și înregistrările audio obținute în timpul și după atacul ucrainean arată incendii și fum la baza aeriană, zgomotul motoarelor aeronavelor care survolau la joasă altitudine, explozii și sirene de alarmă aeriană. Sursele oficiale ruse au declarat că apărarea aeriană locală a doborât 13 drone care veneau dinspre Marea Azov și încă șase care s-au apropiat de uscat.

Primele informații despre atac au ajuns în spațiul public în jurul orei 21:00, miercuri seara, 5 februrie. Datele de geo-localizare publicate de platforma ucraineană Realna Vina au arătat explozii în și în jurul clădirilor aflate lângă baza aeriană. Regimentul ucrainean 14, unitatea de operațiuni speciale care a realizat majoritatea atacurilor cu drone pe distanțe lungi în Rusia, și-a asumat responsabilitatea atacului aerian.

Agenția de știri UNIAN din Ucraina, citând surse civile din Krasnodar, a menționat că localnicii au auzit cel puțin 11 explozii lângă Primorsko-Aktarski, dar nu era clar dacă acestea proveneau din interceptări de drone sau din impactul acestora cu solul.

Comunicatul Unității 14 de operațiuni speciale a precizat că una dintre drone a lovit un depozit, provocând un incendiu. Agenția de știri independentă rusă Astra a relatat că echipajele de apărare antiaeriană de la baza aeriană au fost implicate în combaterea țintelor.

O analiză a datelor deschise de urmărire a zborurilor realizată de Kyiv Post a identificat o creștere semnificativă a activității aeronavelor Forțelor Aeriene Americane și ale Marinei Americane în spațiul aerian de deasupra Mării Negre, cu câteva zile și ore înainte de atacul ucrainean.

zbor avion jpg

O aeronavă neidentificată lansată de la o bază aeriană a Marinei SUA din Sigonella, Italia, a zburat spre sud-estul României și a fost prezentă în spațiul aerian de acolo timp de aproape trei ore, întorcându-se la bază la ora 18:30 UTC (20:30 EEST) cu aproximativ o oră înainte ca dronele ucrainene să lovească aerodromul Primorsko-Aktarski.

În lunile și anii trecuți, forțele aeriene americane au pilotat drone de supraveghere Global Hawk de la Signonella în spațiul aerian al Mării Negre, trecând uneori pe lângă peninsula Crimeea ocupată de Rusia și instalații militare din regiunile ruse Krasnodar și Kuban. De asemenea, avioane de recunoaștere navală Poseidon ale Marinei SUA au zburat în mod repetat de la Sigonella pentru a patrula deasupra estului României.

Un avion cisternă KC-135 al Forțelor Aeriene ale SUA, lansat de la București, a zburat în apropierea avionului neidentificat venit de la Sigonella timp de aproximativ o jumătate de oră înainte ca acesta să înceapă să se învârtă în cerc deasupra estului României, conform datelor furnizate de platforma deschisă de urmărire a aeronavelor FlightTracker.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Nu e păcat de buzițele ăstea, să stea în arest 30 de zile? Grindene, pe tine te întrebăm...

2 Așa o fi?

3 Citiți și voi ce avere are unul dintre inspectorii ANAF care a închis ochii la evaziunea Nordis...

4 Așa o fi?

5 Artă și bijuterii de 250.000 euro, plus circa 40 de conturi bancare cu aproape 2,5 milioane lei...