Zborul MH17 doborât în estul Ucrainei: Washingtonul cere Moscovei să procedeze astfel încât să se facă dreptate

Zborul MH17 doborât în estul Ucrainei: Washingtonul cere Moscovei să procedeze astfel încât să se facă dreptate

SUA au cerut miercuri Rusiei să procedeze în aşa fel încât 'să se facă dreptate', după anunţul că trei ruşi şi un ucrainean urmează să fie judecaţi pentru ucidere în 2020 în cazul zborului MH17, doborât în 2014 în estul separatist al Ucrainei de o rachetă rusească, informează AFP.

Acuzaţi de provocarea tragediei, ruşii Serghei Dubinski, fost ofiţer GRU şi ex-şeful serviciului militar de informaţii al aşa-numitei republici autoproclamate Doneţk (DNR), Igor Ghirkin, colonel FSB în rezervă, ex-ministrul apărării DNR, şi Oleg Pulatov, subcolonel în rezervă al armatei ruse, precum şi ucraineanul Leonid Harcenko, unul dintre foştii comandanţi ai rebelilor separatişti din Doneţk, vor fi aduşi primii în faţa justiţiei, a anunţat echipa internaţională care anchetează această catastrofă, soldată cu 298 de morţi.

Cel mai cunoscut dintre ei este Igor Ghirkin, supranumit 'Strelok' ('Trăgătorul'), unul din principalii comandanţi separatişti de la începutul conflictului cu armata ucraineană cu cinci ani în urmă.

Cel mai probabil, cei patru suspecţi vor fi judecaţi în contumacie, întrucât nici Rusia şi nici Ucraina nu-şi extrădează cetăţenii pentru a fi urmăriţi în străinătate. Însă anunţul privind procesul celor patru, preconizat să se deschidă la 9 martie 2020 la tribunalul din Schiphol, o periferie a Amsterdamului, este un mesaj clar adresat Rusiei, care a negat întotdeauna orice implicare.

Au fost emise mandate internaţionale de arestare împotriva acestora, iar numele lor au fost introduse pe liste naţionale şi internaţionale ale persoanelor date în căutare, a declarat şeful poliţiei olandeze, Wilbert Paulissen.

'Nu vom emite o cerere de extrădare, deoarece Constituţia Rusiei şi cea a Ucrainei interzic extrădarea cetăţenilor lor. Dar noi cerem din nou Rusiei să coopereze. Multe dintre întrebările noastre rămân fără răspuns', a declarat procurorul olandez Fred Westerbeke.

Rusia a reacţionat denunţând 'acuzaţii gratuite': 'o dată în plus, sunt făcute acuzaţii absolut gratuite împotriva părţii ruse şi vizează discreditarea Federaţiei Ruse în faţa comunităţii internaţionale', potrivit Ministerului de Externe rus.

Ucraina, în schimb, a îndemnat Moscova să-şi recunoască responsabilitatea şi să 'înceapă să coopereze cu ancheta'.

Washingtonul, prin vocea şefului diplomaţiei sale, Mike Pompeo, a invitat Moscova să permită aducerea în faţa justiţiei a suspecţilor aflaţi 'în prezent' în Rusia.

'Acesta este un pas important în căutarea adevărului', a afirmat Pompeo.

Cei patru suspecţi sunt acuzaţi că au escortat în estul Ucrainei sistemul de rachetă antiaerian BUK din care a fost lansată racheta ce a doborât la 17 iulie 2014 avionul Boeing al Malaysia Airlines deasupra zonei de conflict armat în estul separatist al Ucrainei. Toţi cei 283 de pasageri, între care 196 de olandezi, precum şi 15 membri au echipajului şi-au pierdut viaţa.

Piet Ploeg, preşedintele unei asociaţii a rudelor celor care şi-au găsit moartea în zborul MH17, care a pierdut el însuşi trei apropiaţi în această tragedie, a salutat 'curajul' procuraturii olandeze, care 'nu a cruţat pe nimeni din motive politice'.

Întrebată cine este responsabil de tragedie, Silene Fredriksz, care şi-a pierdut fiul şi nora în catastrofă, a declarat: preşedintele rus Vladimir Putin, pentru că el a făcut aceasta posibil. El este principalul responsabil', notează AFP.

Echipa internaţională de anchetatori (Joint Investigation Team, JIT), condusă de Olanda şi compusă din anchetatori din Australia, Belgia, Malaezia, Olanda şi Ucraina, a anunţat în mai 2018 că racheta care a doborât avionul provenea de la Brigada 53 antiaeriană rusă cu baza în Kursk (vestul Rusiei).

Igor Ghirkin, fost ministrul al apărării DNR, demis din funcţie în august 2014 în condiţii misterioase, a dezminţit miercuri orice implicare a separatiştilor ucraineni proruşi: 'Tot ce pot să spun este că nu rebelii au doborât Boeingul'. De asemenea, el a declarat că nu intenţionează să coopereze cu justiţia în acest caz. AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...