Zahărul ne îmbătrânește prematur pielea, atrag atenția specialiștii. Cum putem reduce efectele negative

Zahărul ne îmbătrânește prematur pielea, atrag atenția specialiștii. Cum putem reduce efectele negative

Chiar dacă ar fi exagerat să spunem că zahărul este cel mai nesănătos aliment, studiile au demonstrat că el creează dependență la fel ca drogurile. Mai mult, printre efectele negative provocate de consumul constant de zahăr se numără și îmbătrânirea prematură a pielii.

Fructe vs zahăr Arhiva Adevărul

Fructe vs zahăr Arhiva Adevărul

Potrivit studiilor, zahărul poate avea un efect asupra comportamentului uman similar cu cel al drogurilor, motiv pentru care poate provoca dependență, fiind dificil de eliminat din dieta zilnică.

Folosit pentru prima dată în India, în urmă cu mai bine de două milenii, de-a lungul timpului, zahărul a dovedit că deține și proprietăți benefice. Spre exemplu, în Evul Mediu, era considerat medicament prețios, folosit pentru a trata diverse afecțiuni, inclusiv răni și probleme digestive. Mai apoi a fost folosit și ca monedă, în unele regiuni.

Cert este că e esențial în procesul de fermentare pentru a produce alcool, vin, bere, pâine, dar și în cel de conservare pentru obținerea de gemuri, jeleuri și alte conserve, ajutând la prelungirea duratei de valabilitate a produselor. Recent a început să fie folosit și în producerea bioplasticelor, fiind o alternativă ecologică la materialele plastice tradiționale pe bază de petrol. Este folosit, de asemenea, la fabricarea betonului, a textilelor, precum și la producția de medicamente, pentru a masca gustul neplăcut al unor substanțe chimice.

La nivel global, Brazilia este cel mai mare producător de zahăr din lume, urmată de India și China. Cea mai mare parte provine din trestia de zahăr, dar o cantitate semnificativă este produsă și din sfecla de zahăr.

Dincolo însă de beneficiile sale, specialiștii recunosc că zahărul poate avea efecte negative semnificative asupra pielii și sănătății în general.

Efectele zahărului asupra pielii Foto Arhiva Adevărul

Efectele zahărului asupra pielii Foto Arhiva Adevărul

Impactul nimicitor asupra pielii. Ce este glicația

O cercetătoare în domeniul dermatologiei și îngrijirii pielii, remarcată pentru expertiza sa în cercetarea și dezvoltarea ingredientelor active, în special în contextul produselor cosmetice și de îngrijire a pielii, dr. Ute Breitenbach, susține că efectul zahărului este subestimat, nu doar soarele și genetica fiind de vină pentru semnele timpurii ale îmbătrânirii pielii. Specialista este asociată cu Beiersdorf AG, o companie lider în produse de îngrijire personală, cunoscută pentru brandurile sale populare,

Ea a explicat cum consumul excesiv de zahăr duce la un proces – reacție chimică - numit glicație. Odată ajuns în sânge, se leagă de proteine și formează AGEs - produse finale de glicație avansată - care deteriorează proteinele din piele, cum ar fi colagenul și elastina, responsabile cu fermitatea și elasticitatea pielii. Astfel apar ridurile, pielea își pierde fermitatea și capătă un aspect tern și îmbătrânit.

„Bariera pielii este și ea afectată, așa că aceasta are acum o capacitate redusă de a se repara singură”, explică dr. Ute Breitenbach.

Dr Ute Breitenbach cercetătoare în domeniul dermatologiei și îngrijirii pielii Foto Adevărul

Dr Ute Breitenbach cercetătoare în domeniul dermatologiei și îngrijirii pielii Foto Adevărul

În plus, zahărul contribuie și la stresul oxidativ din celulele pielii, care iarăși determină accelerarea îmbătrânirii și favorizează apariția ridurilor.

De asemenea, consumul ridicat de zahăr poate provoca inflamații în organism, legate de diverse afecțiuni precum acneea, rozaceea și psoriazisul. Acestea sunt efectele mai puțin cunoscute, pe lângă faptul că duce la creșterea în greutate , obezitate, dar și la diabet, boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, ori problemele dentare.

Comparația cu zahărul caramelizat

Pentru a se înțelege cât mai simplu și clar efectele pe care zahărul le are asupra pielii, specialista de la Beiersdorf a făcut o analogie cu zahărul care odată topit într-o tigaie se caramelizează, proces prin care își schimbă și textura, și culoarea, precum și pe a suprafeței cu care interacționează. La fel se întâmplă și cu pielea, odată ce zahărul a pătruns în organism, iar efectul final se vede în oglindă.

Stop consumului de zahăr excesiv Foto Arhiva Adevărul

Stop consumului de zahăr excesiv Foto Arhiva Adevărul

Și chiar dacă îmbătrânirea în sine reprezintă un proces natural și normal, ce nu poate fi evitat, factorii care îl accelerează pot fi controlați, susțin cercetătorii.

Cum poți recunoaște semnele zahărului pe piele

Există o serie de modificări vizibile asupra pielii determinate de consumul excesiv de zahăr. Printre acestea se numără: ridurile profunde și pierderea accentuată a elasticității pielii, pielea deshidratată și ternă, cu zone descuamate, dar și aspectul gălbui -maroniu cauzat de stimularea producției de melanină. Schimbarea culorii pielii, în tonuri de galben sau maro, reprezintă un efect secundar al glicației, atrage atenția dr. Ute Breitenbach.

Alte semne ar putea fi: inflamațiile și predispoziția spre anumite afecțiuni, capacitatea redusă de vindecare a pielii, hipersensibilitatea pielii, faptul că devine mai subțire, dar și se irită ușor, precum și excesul de sebum și acneea.

În plus, s-a constatat că nivelurile crescute de glucoză, determinate de mesele bogate în carbohidrați, provoacă oboseală extremă după masă, corpul fiind nevoit să elibereze insulină pentru a reduce glicemia.

De asemenea, glicemia scăzută (hipoglicemia) a fost asociată cu „nervozitatea”, în timp ce glicemia crescută (hiperglicemia) cu „mânia sau tristețea”. Prin urmare, fluctuațiile de zahăr afectează starea de spirit și, în cele din urmă, calitatea vieții.

Zahăr pe buze Arhiva Adevărul

Zahăr pe buze Arhiva Adevărul

Cum putem reduce efectele negative

Sunt nenumărate soluții și prin urmare de sfaturi utile pe care ni le dau experții pentru a reduce impactul zahărului asupra pielii și implicit al îmbătrânii premature. În primul rând, ar trebui redus consumul de zahăr cât mai mult, până la eliminarea sa, dacă este posibil. Astfel, s-ar reduce nu doar riscul de îmbătrânire prematură a pielii, dar și alte probleme de sănătate. În general, o dietă echilibrată, în care este redus consumul de alimente procesate și băuturi dulci, ar fi extrem de benefică organismului.

Ce presupune dieta echilibrată? Includerea fibrelor în alimentație determină reglarea absorbției zaharurilor și limitează glicația, la fel și reducerea consumului de carbohidrați procesați și alimente preparate la temperaturi înalte.

„Acest tip de gătire favorizează caramelizarea zahărului, care dă alimentelor acea culoare apetisantă, dar crește cantitatea de produse finale de glicație avansată (AGE), ce pot varia semnificativ de la 8.800 kU/100 gr în carnea de pui la grătar, până la 91,577 kU/100 gr în baconul la tigaie”, atrage atenția cercetătoarea. Prin urmare, chiar dacă sunt mai gustoase ori mai apetisante, nu înseamnă că aceste alimente gătite sunt și sănătoase.

Apoi, trebuie mărit consumul de alimente – legume și fructe - cu antioxidanți, pentru a contracara stresul oxidativ. Specialiștii recomandă utilizarea alternativelor mai sănătoase pentru îndulcirea alimentelor, precum ștevia sau mierea, dar în cantități moderate, precum și citirea atentă a etichetelor pentru a identifica și evita zahărul ascuns în alimente și băuturi.

Prin reducerea consumului de zahăr, nu doar vom menține pielea sănătoasă, dar vom avea și o stare generală de sănătate mai bună, reducând riscul de îmbătrânire prematură și alte probleme de sănătate.

Ștevie în loc de zahăr Foto Shutterstock

Ștevie în loc de zahăr Foto Shutterstock

Alți factori care determină îmbătrânirea pielii și cum pot fi contracarați

Printre factorii care mai contribuie la îmbătrânirea pielii se numără și expunerea la UV (ultraviolete), lumina soarelui, produsele chimice, poluanții și fumatul.

De aceea, este extrem de importantă, dar nu suficientă, îngrijirea tenului, rutinele complexe fiind extrem de apreciate și căutate. Este recomandată folosirea zilnică a produselor care conțin un factor de protecție ridicat al pielii, împotriva razelor UV, dar și limitarea expunerii la soare. În special vara razele UV și glicația sunt un duo periculos pentru piele!

De aceea, în loc de tradiționala înghețată, specialiștii ne recomandă să ne bucurăm mai degrabă de o salată de fructe, fără zahăr!

Exercițiile fizice regulate, pe lângă rolul anti-inflamator, prin faptul că în acest fel sunt contracarați radicalii liberi și stresul oxidativ, au efecte foarte bune asupra sănătății în general.

Limitarea expunerii la mediile poluate, la alcool și fumat ne poate fi de asemenea de mare ajutor.

Efectele zahărului asupra pielii Foto Adevărul

Efectele zahărului asupra pielii Foto Adevărul

În loc de concluzie

Nu doar zahărul este nociv. La fel de periculoase sunt însă și grăsimile trans care cresc nivelul colesterolului LDL - colesterolul „rău" - și scad nivelul colesterolului HDL - colesterolul „bun” -; alimentele procesate, adesea bogate în zahăr, sare și grăsimi nesănătoase; consumul excesiv de sare, dar și consumul excesiv de alcool și carnea procesată precum cârnații, șunca și hot dog-ul.

„Nu este nevoie să renunțăm complet la zahăr, ci doar să găsim alternative și soluții mai sănătoase. Un stil de viață echilibrat, completat de o rutină de îngrijire adecvată a pielii, care include produse bogate în antioxidanți, ingrediente reparatoare și protecție SPF, va contribui și la sănătatea ta generală, și la menținerea pielii în stare bună”, a concluzionat dr. Ute Breitenbach.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…