Yorgen Fenech a dat ordinul de ucidere a Daphnei Caruana Galizia, declară în faţa judecătorilor Melvin Theuma

Yorgen Fenech a dat ordinul de ucidere a Daphnei Caruana Galizia, declară în faţa judecătorilor Melvin Theuma

Omul de afaceri Yorgen Fenech a dat ordinul de ucidere a jurnalistei Daphne Caruana Galizia, a declarat miercuri în faţa judecătorilor Melvin Theuma, care anunţase că ştie cine este 'creierul' asasinării jurnalistei de investigaţii, transmite dpa.

''El mi-a zis 'spune-le să rezolve treaba. Vreau să o omor pe Daphne' '', a afirmat Theuma în timpul procedurilor judiciare contra a trei presupuşi ucigaşi plătiţi.

Melvin Theuma - un şofer de taxi, descris drept "intermediar'' în presa malteză - a fost graţiat la 25 noiembrie, astfel că el a putut depune mărturie în legătură cu faptele petrecute.

Premierul maltez Joseph Muscat a oferit graţierea în urmă cu două săptămâni după ce Melvin Theuma, care a fost arestat pentru spălare de bani, declarase că poate face legătura între persoana suspectată de ordonarea uciderii jurnalistei Daphne Caruana Galizia şi cei care au comis asasinatul, precum şi persoanele care au contribuit la furnizarea încărcăturii explozive folosite în asasinat. La o zi după oferirea graţierii, poliţia malteză l-a arestat pe Yorgen Fenech, un om de afaceri proeminent, în timp ce încerca să fugă din Malta la bordul iahtului său de lux.

Daphne Caruana Galizia a fost ucisă la 16 octombrie 2017 cu ajutorul unei încărcături explozive plasate sub automobilul său în apropierea casei unde locuia, în satul maltez Bidnija. Trei bărbaţi - fraţii Alfred şi George Degiorgio şi Vince Muscat - au fost puşi sub acuzare pentru plasarea bombei, în faţa instanţei ei pledând nevinovat.

Ultimele evoluţii din anchetă au provocat un seism pe scena politică malteză, ducând la demisiile mai multor demnitari şi la anunţul premierului socialist Joseph Muscat că va demisiona după data de 12 ianuarie.

Melvin Theuma a mărturisit miercuri că Fenech i-a cerut să găsească ucigaşi care să pună în practică asasinatul şi i-a dat într-un plic 150.000 de euro reprezentând plata pentru aceştia.

El a adăugat că Yorgen Fenech întâi a comandat asasinatul, după care s-a mai gândit o dată şi în final, în ziua în care Partidul Laburist, al premierului Joseph Muscat, a câştigat alegerile în iunie 2017, a decis ca planul să continue.

După ce a primit ordinul de punere în practică a asasinatului, Theuma a fost convocat la sediul guvernului unde s-a întâlnit cu Keith Schembri, fostul şef de cabinet al premierului Muscat, care i-a oferit o cafea şi cu care s-a fotografiat.

Potrivit mărturiei sale, Melvin Theuma a fost preluat de un demnitar şi i s-a transmis că a primit un loc de muncă într-un minister. El nu s-a prezentat niciodată la respectivul loc de muncă, dar a continuat să fie plătit.

Yorgen Fenech, care a fost arestat la 20 noiembrie, a fost pus sub acuzare în timpul weekendului pentru complicitate la asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia. El a pledat nevinovat.

Fenech l-a indicat pe Schembri ca fiind adevăratul 'creier' din spatele asasinatului, dar la rândul său a solicitat imunitate juridică pentru a oferi probe, cererea sa fiind respinsă.

Familia Daphnei Caruana Galizia şi societatea civilă au cerut demisia imediată a premierului Muscat.

Pe blogul său, intitulat Running Commentary, Daphne Caruana Galizia a acuzat constant politicieni şi alţi oficiali maltezi de fapte de corupţie, fiind dată în judecată de câteva ori. Însuşi premierul maltez Joseph Muscat a devenit ţinta criticilor după ce jurnalista a scris că o firmă al cărei nume a apărut în scandalul Panama Papers, Egrant Inc., era deţinută de soţia premierului, Michelle Muscat. Aceasta ar fi primit bani de la una dintre fiicele preşedintelui azer Ilham Aliev, prin intermediul unei companii înfiinţate de Mossack Fonseca, firma de avocatură aflată în centrul scandalului Panama Papers.

O anchetă realizată de către circa o sută de publicaţii din întreaga lume în legătură cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvăluirea, în aprilie 2016, a unor conturi în paradisuri fiscale aparţinând unui număr de 140 de responsabili politici sau personalităţi.

Documentele, regrupate sub denumirea de Panama Papers, au provenit de la casa de avocatură Mossack Fonseca, cu sediul în Panama. Ele atestă că mai mult de 214.000 de entităţi offshore au fost implicate în operaţiuni financiare în peste 200 de ţări şi teritorii din întreaga lume.AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”