XTB: Invazia Ucrainei - Pieţele bursiere globale suferă cea mai amplă lovitură din 2020

XTB: Invazia Ucrainei - Pieţele bursiere globale suferă cea mai amplă lovitură din 2020

Cel mai pesimist scenariu, invazia Ucrainei de către Rusia, se materializează, astfel că pieţele bursiere globale suferă cea mai amplă lovitură din 2020, arată brokerul de burse internaţionale XTB, într-o analiză despre impactul economic şi asupra pieţelor financiare cheie.

"Cu toate acestea, panica nu este la fel de mare ca la începutul anului 2020. Incertitudinea este cel mai important motor pentru pieţele de valori globale în prezent, deoarece investitorii nu ştiu ce va urma. Corecţia de pe piaţa futures a Nasdaq-100 s-a adâncit astăzi la peste 20%. O mare parte a acestei scăderi a fost însă cauzată de aşteptările privind înăsprirea politicii monetare din partea Fed. Contractele futures pe DAX au scăzut cu aproximativ 15% de la jumătatea lunii ianuarie şi se tranzacţionează în apropierea maximelor prepandemice", potrivit analizei XTB.

Conform sursei citate, afacerile în Ucraina sunt în pericol. Astfel, potrivit analiştilor XTB, nu ar trebui să fie surprinzător faptul că firmele şi companiile ruseşti cu o mare expunere în Rusia sunt cele mai afectate. Indicele rusesc RTS a scăzut cu peste 60% de la maximul din octombrie 2021 şi s-a tranzacţionat pentru scurt timp sub minimele din 2020.

"Polymetal International este o companie care merită menţionată - acţiunile sale scad cu peste 30% la Bursa de Valori din Londra deoarece piaţa se teme că sancţiunile vor afecta companiile anglo-ruseşti. Renault este, de asemenea, afectată deoarece Rusia este a doua cea mai mare piaţă pentru companie. Băncile cu expunere mare în Rusia - UniCredit şi Societe Generale - scad şi ele puternic", arată analiza.

Totodată, din punct de vedere economic situaţia este clară - conflictul militar va genera un nou impuls inflaţionist. Preţurile aproape tuturor mărfurilor se tranzacţionează în creştere, în special ale mărfurilor energetice.

Cu toate acestea, în cazul pieţelor de materii prime, multe vor depinde de modul în care conflictul afectează logistica.

"Reţineţi că lanţurile globale de logistică nu şi-au revenit încă după impactul pandemiei şi acum iese la suprafaţă un alt factor negativ. Potrivit indicatorului New York Fed, lanţurile globale de aprovizionare sunt cele mai restrânse din istorie", se menţionează în analiză.

Conform acesteia, panica COVID-19 a fost de foarte scurtă durată datorită unui sprijin enorm oferit de băncile centrale. Cu toate acestea, o astfel de acţiune este puţin probabilă acum, întrucât conflictul are un caracter inflaţionist şi are un impact mai mare asupra ofertei şi logisticii, mai degrabă decât asupra cererii, inflaţia devine o problemă şi mai mare pentru marile bănci centrale.

Pe de altă parte, înăsprirea rapidă a politicii monetare ar amplifica turbulenţele pieţei. În opinia analiştilor XTB, marile bănci centrale vor continua înăsprirea politicii anunţate. Probabilitatea unei creşteri de 50 de puncte de bază a dobânzii de către Fed în martie a scăzut, dar o creştere a ratei de 25 de puncte de bază pare să fie o certitudine.

O întrebare cheie pentru pieţele globale acum este cât de mult va escalada conflictul? Răspunsul la această întrebare va fi cheie pentru calmarea pieţelor. Odată ce va începe să se contureze un răspuns, investitorii vor începe să încerce să estimeze impactul sancţiunilor şi vor apărea speculaţii privind schimbări ce vor avea loc în politica economică.

Totodată, preţul petrolului depăşeşte pragul de 100 de dolari pe baril.

"Rusia este un jucător cheie pe piaţa materiilor prime energetice, deosebit de important pentru Europa. Situaţia de pe piaţa petrolului o demonstrează - preţurile petrolului au crescut peste 100 de dolari pe baril pentru prima dată din 2014. Rusia exportă în jur de 5 milioane de barili de petrol în fiecare zi, aproximativ 5% din cererea globală", susţin analiştii XTB.

Aproximativ jumătate din această cantitate este exportată în Uniunea Europeană. Dacă Occidentul decide să elimine Rusia din sistemul de plăţi SWIFT, exporturile ruseşti către Uniunea Europeană ar putea fi oprite. Într-un astfel de scenariu, preţul petrolului ar putea creşte cu 20 - 30 de dolari pe baril. În opinia noastră, prima de risc de război inclusă în preţul actual al barilului de petrol se ridică la 15 - 20 dolari. Europa este principalul destinatar al petrolului rusesc.

Conflictul este principalul motor al mişcărilor de pe piaţa aurului. Nu este prima dată când aurul se dovedeşte a fi un bun activ de refugiu în momente în care apar conflicte geopolitice. Uncia de aur se tranzacţionează cu peste 3% în creştere astăzi, aproape de 1.970 dolari şi cu puţin peste 100 dolari sub maximele istorice. Rusia este un producător major de paladiu, care este un metal cheie în producţia de convertoare catalitice pentru sectorul auto. Preţurile paladiului au crescut astăzi cu aproape 8%.

XTB are peste 16 ani de experienţă în pieţele financiare şi este unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume şi o companie completă de investiţii listată pe Bursa de la Varşovia. XTB Group include companii reglementate de cele mai mari autorităţi de supraveghere din lume, inclusiv FCA, CySEC şi KNF. XTB este o companie tip fintech bazată pe încredere, tehnologie şi suport de excepţie oferit clienţilor. Din 2004, XTB Group s-a extins pe 12 pieţe importante din Europa, America Latină şi Asia, atrăgând peste 352.000 de investitori individuali.

În 2021, XTB Group a primit licenţe pentru a opera în Emiratele Arabe Unite şi Africa de Sud. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”