Xi Jinping vrea să impună yuanul cu ajutorul monarhiilor din Golf

Xi Jinping vrea să impună yuanul cu ajutorul monarhiilor din Golf

Preşedintele chinez Xi Jinping s-a aflat, zilele acestea, în Arabia Saudită, în prima vizită în Regat din ultimii şase ani. Arabia Saudită este cel mai mare exportator de petrol din lume. China, a doua mare economie mondială, este cel mai important partener economic al său, însă vizita de trei zile are mai multe implicaţii, în afară de cele comerciale.

Xi Jinping în cadrul Întrevederii cu Mohammed bin Salman FOTO EPA-EFE

Xi Jinping în cadrul Întrevederii cu Mohammed bin Salman FOTO EPA-EFE

Pe lângă combustibilul de care are nevoie pentru fabricile sale, Beijingul încearcă să îşi asigure influenţă regională. Arabia Saudită a fost mult timp sub aripa SUA, însă relaţiile au fost tensionate de când Riadul a refuzat cererea SUA de a creşte producţia de petrol – relatează corespondentul BBC.

Întâlnirea dintre centrul de putere economică globală şi gigantul energetic din Golf are loc în condiţiile în care relaţiile Arabiei Saudite cu Washingtonul sunt tensionate, din cauza criticilor americane referitoare la abordarea Riadului în privința drepturilor omului şi a sprijinului saudit pentru reducerea producţiei de petrol, înaintea alegerilor din SUA”, comentează Reuters.

Xi Jinping vrea să impună yuanul ca monedă la nivel internațional și să slăbdească stăpânirea dolarului american asupra comerțului mondial

Președintele Xi Jinping le-a spus vineri, 8 decembrie, liderilor arabi din Golf că China va depune eforturi pentru a cumpăra petrol și gaze în yuani, o mișcare care ar sprijini obiectivul Beijingului de a-și stabili moneda la nivel internațional și să slăbească stăpânirea dolarului american asupra comerțului mondial.

Orice mișcare a Arabiei Saudite de a renunța la dolar în comerțul cu petrol ar fi o mișcare politică seismică, pe care Riadul o amenințase anterior în fața unei posibile legislații americane care expune membrii OPEC la procese antitrust.

Influența crescândă a Chinei în Golf a deranjat Statele Unite. Aprofundarea legăturilor economice a fost promovată în timpul vizitei lui Xi, unde acesta a fost întâmpinat cu fast și ceremonie, iar vineri, 8 decembrie, s-a întâlnit cu statele din Golf și a participat la un summit mai amplu cu liderii țărilor Ligii Arabe din Golf, Levant și Africa.

La începutul discuțiilor de vineri, prințul Mohammed a anunțat o „nouă fază istorică a relațiilor cu China”, un contrast puternic cu întâlnirile incomode dintre SUA și Arabia Saudită de acum cinci luni, când președintele Joe Biden a participat la un summit mai restrâns arab la Riad.

Întrebat despre relațiile țării sale cu Washingtonul în lumina căldurii arătate lui Xi, ministrul de externe, prințul Faisal bin Farhan Al Saud, a spus că Arabia Saudită va continua să lucreze cu toți partenerii săi. „Nu vedem asta ca pe un joc cu sumă zero”, a spus el.

Monarhii din Golf vor să iasă din umbra Americii

The Wall Street Journal consideră că ce-i unește pe Xi și pe prințul saudit, MBS, este convingerea că „declinul Americii le oferă șansa de a juca un rol de frunte în afacerile mondiale”. The Economist apreciază că „încurajați de prețul mare al petrolului și de creșterea economică, monarhii din Golf se simt în putere: ei cred că acesta e momentul lor, când pot ieși din umbra Americii. Biden va trebui să accepte un rol mai mare al Chinei în regiune. Însă ambele părți trebuie să admită că China nu poate înlocui pe deplin America în Golf”.

The Jerusalem Post crede că prin această vizită China își va consolida poziția influentă în Orientul Mijlociu. Întâlnirea e un „element crucial” al „strategiei pe termen lung a lui Xi de a obține în cele din urmă dominația politică și economică chineză pe scena globală”.

Revista americană Foreign Affairs explică într-o analiză intitulată „Orientul Mijlociu într-o eră multipolară” de ce „flirtează aliații Americii cu Rusia și China”, atenționând însă că, spre deosebire de Washington, „Moscova și Beijingul au doar clienți, nu aliați”.

„Preocupările legate de energie vor rămâne în primul rând și în centrul relațiilor”, a declarat pentru Reuters Robert Mogielnicki, cercetător la Institutul Statelor Arabe din Washington.

Arabia Saudită a convenit săptămâna aceasta un memorandum de înțelegere cu Huawei privind cloud computing și construirea de complexe de înaltă tehnologie în orașele saudite. Gigantul tehnologic chinez a participat la construirea de rețele 5G în statele din Golf, în ciuda preocupărilor SUA cu privire la un posibil risc de securitate în utilizarea tehnologiei sale.

Beijingul a făcut lobby pentru utilizarea monedei sale yuan în comerț în loc de dolarul american.

O sursă saudită, vorbind înainte de vizita lui Xi, a declarat pentru Reuters că o decizie de a vinde cantități mici de petrol în yuani Chinei ar putea avea sens pentru a plăti direct importurile din China, dar „nu este încă momentul potrivit”.

Majoritatea activelor și rezervelor Arabiei Saudite sunt în dolari, inclusiv peste 120 de miliarde de dolari la trezoreria SUA pe care Riadul le deține, iar rialul saudit, ca și alte valute din Golf, este legat de dolar.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”