Xi Jinping a sosit în Coreea de Nord, în prima vizită în această ţară în ultimii 14 ani a unui preşedinte chinez

Xi Jinping a sosit în Coreea de Nord, în prima vizită în această ţară în ultimii 14 ani a unui preşedinte chinez

Xi Jinping a sosit joi în Coreea de Nord în prima vizită a unui preşedinte chinez în această ţară în ultimii 14 ani şi într-un moment în care cei doi vecini comunişti se confruntă, din motive diferite, cu presiunile preşedintelui american Donald Trump, transmite AFP.

Păstrându-şi reputaţia de regim opac, Phenianul nu a permis presei străine să acopere evenimentul. La mai mult de patru ore de la sosirea preşedintelui chinez în această vizită de stat de două zile, nicio imagine a lui Xi Jinping nu fusese difuzată încă de mass-media din cele două ţări.

Agenţia de presă China Nouă a precizat că Kim Jong Un şi nu mai puţin de 10.000 de oameni i-au întâmpinat pe Xi Jinping şi soţia sa la aeroport. Preşedintele Chinei a fost salutat cu 21 de lovituri de tun, după care a trecut în revistă, alături de gazda sa, garda de onoare, a informat televiziunea chineză CCTV, fără a prezenta însă imagini.

Pe internet, imagini ale CCTV arătau totuşi un convoi de vehicule traversând capitala nord-coreeană în aclamaţiile oamenilor cu steaguri ale celor două ţări şi buchete de flori în mâini.

Agenţia oficială chineză a anunţat apoi că cei doi lideri au început o rundă de discuţii, fără a furniza detalii.

"Xi vrea ca toată lumea să fie pe deplin conştientă că el îl poate influenţa pe Kim Jong Un şi că niciun acord global şi durabil cu Coreea de Nord nu poate fi convenit fără ajutorul şi aprobarea Chinei", apreciază Scott Seaman, analist al Eurasia Group.

Al doilea summit Trump-Kim din februarie de la Hanoi s-a încheiat fără rezultat, discuţiile dintre americani şi nord-coreeni privind denuclearizarea fiind blocate. Washingtonul solicită ca denuclearizarea să aibă loc înainte de ridicarea sancţiunilor internaţionale, ceea ce Phenianul refuză.

Xi are la rândul său un diferend cu omologul său american, cu care se va reîntâlni săptămâna viitoare în Japonia cu prilejul summitului G20: războiul comercial dintre SUA şi ţara sa.

În acest context, Yongwook Ryu, specialist în relaţii internaţionale la Universitatea Naţională din Singapore, apreciază că a pune presiune pe Phenian, pentru a încuraja regimul în procesul de denuclearizare, ar fi, din punctul de vedere al Beijingului, "o momeală pentru Trump".

"Xi Jinping ar putea obţine astfel concesii" pe plan comercial din partea preşedintelui american, consideră analistul.

Vizita este de fapt foarte urmărită de Washington, notează AFP.

"Sperăm foarte mult că preşedintele Xi va continua să transmită mesaje constructive şi adecvate în cursul discuţiilor" de la Phenian, a declarat Stephen Biegun, reprezentantul special american pentru Coreea de Nord. AGERPRES


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!