WSJ: Conversația interceptată între ofițeri din armata germană poate complica relațiile dintre Germania și NATO
Dintr-o conversație între ofițerii forțelor aeriene germane, rezultă că personal militar din Marea Britanie, Franța și Statele Unite se află deja în Ucraina, scrie ziarul.
Relațiile dintre Germania și Alianța Nord-Atlantică se pot complica din cauza interceptării unei conversații între personalul militar german de rang înalt despre planurile de a ataca Podul Crimeei cu posibila utilizare a rachetelor Taurus. Această opinie este citată de The Wall Street Journal (WSJ). Potrivit informațiilor sale, dintr-o conversație interceptată între ofițerii forțelor aeriene germane rezultă că armata Marii Britanii, Franței și Statelor Unite se află deja în Ucraina și ajută Kievul să mențină în stare de funcționare „echipamentul occidental sofisticat”. În același timp, clarifică WSJ, țările enumerate neagă munca militarilor lor pe teritoriul Ucrainei. După cum continuă ziarul american, această scurgere de informații ar putea provoca tensiuni în relațiile Berlinului cu aliații săi din NATO.
Scholz se opune transferului lui Taurus la Kiev și își justifică refuzul, în special, prin faptul că, în evaluarea sa, prezența specialiștilor germani în Ucraina este o condiție necesară pentru programarea rachetelor și definirea țintelor. După cum notează ziarul, scurgerea conversației dintre ofițeri din armata germană „a provocat furie în Germania”. În plus, experții cu care a vorbit publicația cred că acest incident a făcut ca livrările de Taurus la Kiev să fie și mai puțin probabile.
Potrivit The Wall Street Journal, conversația virtuală dintre ofițerii forțelor aeriene germane a fost purtată pe platforma WebEx, în timp ce unul dintre participanții la întâlnire se afla în Singapore și conectat la conversație prin intermediul telefonului său mobil. Oficiali germani nenumiți au declarat ziarului că WebEx este folosit în mod activ pentru negocieri atât de militari, cât și de angajații altor departamente din Germania. „Ceea ce s-a întâmplat ar trebui să servească drept un semnal de alarmă”, a spus unul dintre interlocutorii anonimi ai publicației.
Anterior, agenția DPA, citând un reprezentant al Ministerului German al Apărării , a raportat că Oficiul Federal de Contrainformații Militare a început o anchetă cu privire la o posibilă interceptare. După prima verificare a înregistrării conversației armatei germane, departamentul german de apărare, după cum a indicat revista Der Spiegel, presupune că este autentică. Ministerul german al Apărării nu a comentat aceste informații.
Sursa: adevarul.ro