WP: SUA au avertizat Rusia că va regreta dacă va folosi arme nucleare împotriva Ucrainei
De câteva luni, SUA trimit avertismente autorităților de la Moscova în comunicări private cu privire la consecințele grave care așteaptă Rusia în cazul utilizării armelor nucleare. Experții au explicat cum vechile amenințări nucleare ale lui Putin diferă de cele pe care le-a formulat în timpul discursului său de săptămâna aceasta.
Experții spun că noile amenințări ale Rusiei cu armele nucleare sună diferit FOTO Shutterstock
Administrația lui Joe Biden a decis în general că avertismentele ar trebui să fie în mod deliberat vagi, astfel încât Kremlinul să ezite, încercând să ghicească care va fi răspunsul Washingtonului scrie Washington Post citând oficialii americani sub condiția anonimatului. Casa Albă încearcă să obțină „incertitudine strategică”, în timp ce Rusia continuă să-și intensifice retorica cu privire la posibila utilizare a armelor nucleare împotriva Ucrainei. În plus, Moscova se mobilizează pentru a compensa pierderile militare grele.
Departamentul de Stat a menținut o comunicare privată cu Moscova. Cu toate acestea, interlocutorii publicației nu precizează cine a transmis mesajele americane către partea rusă și care a fost conținutul acestora. De asemenea, nu se știe dacă SUA au trimis noi mesaje private de la ultimul discurs al lui Vladimir Putin, în care acesta și-a reiterat amenințările nucleare voalate și a anunțat începerea mobilizării. Cu toate acestea, oficialii americani au declarat pentru Washington Post că a rămas constantă comunicarea în ultimele luni.
Administrația Biden notează că Moscova a amenințat în mod repetat că va folosi arme nucleare după ce a început invazia Ucrainei pe 24 februarie. Cu toate acestea, până acum nu au existat semne că arsenalul nuclear al Rusiei se pregătește pentru o lovitură iminentă. Cu toate acestea, noile amenințări nucleare ale Kremlinului nu sunt la fel de vagi ca cele anterioare. Și au sunat într-un moment în care armata rusă a fost nevoită să se retragă pe câmpul de luptă sub presiunea contraofensivei ucrainene.
Anterior, declarațiile Rusiei aveau ca scop avertizarea SUA și aliații săi să nu meargă prea departe în sprijinirea Ucrainei. Dar ultimele amenințări ale lui Putin sugerează că Rusia ia în considerare utilizarea armelor nucleare pe teritoriul ucrainean pentru a-și consolida ocupația și a forța Kievul să se supună. Este opinia lui Daryl Kimball, directorul Asociației pentru Controlul Armelor.
„Toată lumea trebuie să realizeze că acesta este unul dintre cele mai grave episoade din multe decenii când armele nucleare pot fi folosite. Consecințele chiar și ale așa-numitului „război nuclear limitat” ar fi catastrofale , a subliniat Kimball.
Rusia ar putea folosi arme nucleare tactice pentru a opri ofensiva ucraineană
De mulți ani, experții americani s-au îngrijorat de posibilitatea ca Rusia să folosească arme nucleare tactice pentru a câștiga un război convențional. Această strategie este uneori descrisă ca „escaladare de dragul dezescaladării”. Joi, adjunctul serviciilor secrete ucrainene, Vadim Skibitski, le-a spus jurnaliștilor britanici că Rusia ar putea folosi arme nucleare împotriva Ucrainei „pentru a opri acțiunile noastre ofensive și pentru a ne distruge statul”.
„Aceasta este și o amenințare pentru alte țări. Explozia armelor nucleare tactice va afecta nu numai Ucraina, ci și întreaga regiune a Mării Negre ”, a explicat Skibitski.
Ucraina încearcă să transmită un semnal că nici măcar un atac nuclear rusesc nu o va forța să capituleze, ci va avea exact efectul opus. Matthew Kroenig, profesor de management la Universitatea Georgetown și director al Centrului Scowcroft pentru Studii Strategice și de Securitate din cadrul Atlantic Council, susține că cel mai bun răspuns al SUA la un atac nuclear limitat al Rusiei ar fi creșterea sprijinului pentru Ucraina, precum și conduita limitată, adică lovituri non-nucleare împotriva forțelor ruse.
„Dacă forțele ruse care au efectuat atacul nuclear sunt în Ucraina, SUA le pot lovi direct. Este necesar să se calibreze această reacție astfel încât să devină un semnal că nu este vorba despre începutul unui război major. Ce ați face în locul lui Putin? Nu cred că ați ordona un atac nuclear la scară largă asupra SUA” , crede Kroenig.
Dar la Washington, chiar și o lovitură convențională limitată împotriva forțelor ruse este considerată iresponsabilă. Pentru că ar putea provoca un război ruso-american pe scară largă și, prin urmare, un conflict între două puteri nucleare.
Potrivit lui James Acton, codirector al programului privind politica nucleară la Carnegie Endowment for International Peace, nu are rost să încercăm să prezicem reacția americană la acțiunile rusești. Pentru că încă nu există semne că Putin va rupe tabuul.
„Dacă ar fi de fapt să folosească arme nucleare în mod iminent, aproape sigur ar dori să știm despre asta. Ar prefera să ne amenințe cu folosirea armelor nucleare și să ne oblige să facem concesii decât să apuce efectiv pe această cale ”, crede Acton.
Sursa: adevarul.ro