WP: Posibile dovezi că Trump a intervenit în anchetă
Autoritățile SUA au făcut descoperit noi dovezi în corespondența electronică purtată de „fostul asistent” al fostului președinte, Trump.
Trump se va confrunta cu noi acuzații. Foto: Profimedia
Autoritățile americane au descoperit noi dovezi care ar putea indica faptul că fostul președinte american Donald Trump a obstrucționat o anchetă privind depozitarea necorespunzătoare a documentelor clasificate, a scris duminică de The Washington Post , citând surse.
„Anchetatorii de la Departamentul de Justiție al SUA și de la Biroul Federal de Investigații au adunat noi dovezi care indică faptul că fostul președinte Donald Trump a obstrucționat procedurile privind descoperirea de documente secrete la moșia sa din Mar-a-Lago”, notează raportul. După cum reiese din cele relatate de publicație, autoritățile americane, în special, au primit această informație după ce au analizat corespondența electronică efectuată de „fostul asistent al lui Trump” și din analiza altor materiale.
Autoritățile americane cred că politicianul a păstrat documente secrete în Mar-a-Lago după încheierea mandatului său de președinte. În acest sens, este în desfășurare o anchetă, care este condusă de consilierul special american Jack Smith, anchetă demarată în noiembrie 2022. Anchetatorii lucrează în prezent la o versiune conform căreia Trump a încercat să interfereze cu desfășurarea acestui proces. Ei analizează ce măsuri a luat Trump după ce autoritățile i-au cerut să returneze toate documentele clasificate, sub amenințarea unui proces în mai 2022. Smith, în special, încearcă să stabilească dacă „există suficiente dovezi pentru a cere unui mare juriu” să îl acuze pe Trump de „obstrucționarea anchetei”.
Potrivit ziarului, oficialii Departamentului de Justiție al SUA și ai FBI au aflat că Trump, după ce a primit această solicitare de la autorități, a cercetat conținutul cutiilor cu documente clasificate aflate în Mar-a-Lago. Potrivit surselor, ex-președintele ar fi vrut să păstreze pentru el unele dintre materiale. Autoritățile au primit, de asemenea, dovezi care ar indica faptul că Trump și-a instruit subordonații, la începutul lui 2022 să „inducă în eroare” oficialii cu privire la păstrarea înregistrărilor.
Reprezentanții fostului președinte i-au asigurat pe jurnaliști că acuzațiile la adresa acestuia sunt nefondate.
Perchezițiile de la domeniul lui TrumpPe 8 august 2022, FBI-ul american a efectuat o percheziție în Mar-a-Lago. Mărturia agentului FBI, în baza căreia a fost emis un mandat de percheziție la Trump, a remarcat că documentele pe care fostul președinte le-a returnat Arhivelor Naționale din SUA în mai 2022, conțineau informații clasificate. Drept urmare, Departamentul de Justiție al SUA a ordonat o percheziție pentru a verifica dacă Trump mai avea documente secrete și dacă acestea erau stocate în condiții adecvate.
Republicanul susține că nu poate exista încălcare din partea sa, întrucât el, în calitate de președinte, avea autoritatea de a desecretiza toate documentele pe care le avea. O excepție ar fi materialele care țin de sfera nucleară: aici puterile de desecretizare ale președintelui sunt limitate. Astfel de documente, potrivit The Washington Post, au fost găsite în Mar-a-Lago.
Se așteaptă ca Trump să fie acuzat oficial la New York pe 4 aprilie într-un alt caz. Este vorba despre acuzații conform cărora fostul președinte ar fi fost implicat în falsificarea documentelor financiare ale Organizației Trump.
Sursa: adevarul.ro