WP. Contraofensiva ucraineană: frustrările pe tema „impasului” îi pune la încercare pe Zelenski și pe generalul Zalujnîi
Volodimir Zelenski a fost nevoit să ceară încetarea disputelor interne de la vârful Ucrainei după câteva zile de tensiuni legate de evoluția contraofensivei vizând respingerea invadatorilor ruși.
Soldați ucraineni pe frontul din Zaporojie FOTO Profimedia
„Toată lumea ar trebui să-și concentreze acum eforturile asupra protejării țării. Adunați-vă și nu vă înecați în conflicte interne sau alte probleme”, a solicitat Zelenski într-un discurs nocturn către națiune susținut la începutul acestei săptămâni, avertizând totodată că Ucraina nu va mai exista dacă nu va învinge Rusia.
Pledoaria lui Zelenski pentru oprirea conflictelor interne survine pe fondul disputei sale publice cu comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi, după ce acesta din urmă a susținut într-un articol publicat în „The Economist” că războiul a ajuns într-o fază de uzură, iar acest lucru este benefic pentru inamic. Zelenski a respins remarca lui Zalujnîi, apreciind la rândul său într-o conferință de presă alături de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că nu crede că ofensiva se împotmolește într-o „fundătură”, în timp ce unul dintre consilierii șefului statului ucrainean a declarat că remarcile comandantului-șef „facilitează treaba” Rusiei, relatează „The Washington Post” (WP).
Generalul Zalujnîi se bucură de o popularitate uriașă în Ucraina și este văzut pe scară largă ca o potențială amenințare la adresa lui Zelenski dacă ar intra în politică. Până acum, comandantul-șef nu a dat niciun semn că ar plănui o astfel de mișcare.
Fisuri în unitatea națională?
Dar, după 20 de luni de război, Ucraina începe să se confrunte cu fisuri în unitatea sa națională, până acum de neclintit. Chestiunea „impasului” pe câmpul de luptă este deosebit de sensibilă, deoarece oficialii ucraineni se tem că i-ar putea forța să negocieze cu Rusia și să facă concesii teritoriale. Ori, în același timp, majoritatea covârșitoare a ucrainenilor se opun unor negocieri care ar presupune pierderi de teritorii, notează WP.
Publicația americană continuă cu observația că aceste fricțiuni ies la iveală în spațiul public în timp ce Ucraina se pregătește pentru o nouă iarnă brutală, cu atacuri aeriene asupra infrastructurii sale energetice, fără speranța unor progrese semnificative pe frontul de sud. „Cel mai probabil nu va exista o descoperire profundă și frumoasă”, a anticipat deja Zalujnîi în articolul publicat în „The Economist”.
Lipsa veștilor bune de pe câmpul de luptă subminează moralul ucrainenilor. Însă presiunea vine nu numai de pe câmpul de luptă. În timp ce o mare parte din atenția internațională s-a îndreptat către războiul dintre Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas, la Washington, principalul susținător al Kievului, unii aleși se opun suplimentării ajutorului pentru Ucraina. În plus, Zelenski respinge solicitările - inclusiv externe - în vederea organizării de alegeri prezidențiale anul viitor, conform calendarului politic, catalogând discuțiile în acest sens drept „complet iresponsabile” în condițiile legii marțiale și insistând asupra faptului că nu ar putea reflecta adevărul din mai multe motive: ocuparea de către ruși a unei părți a teritoriului Ucrainei, mobilizarea de pe front și strămutarea unei părți importante din populație.
Până acum, ucrainenii au arătat o unitate națională puternică, lăsând deoparte rivalitățile politice în fața invaziei rusești. Unii observatori încep să se declare frustrați de luptele interne, atrăgând ateția că pot avea un impact major asupra rezultatului războiului, insistă WP.
Un exemplu de dezacord prezentat de WP este demiterea comandantului Forțelor pentru Operațiuni Speciale, Viktor Horenko, la sugestia ministrului Apărării, Rustem Umerov. Fostul vicepremier Pavlo Rozenko a criticat această decizie a Președinției Ucrainei: „Ați făcut o greșeală foarte mare când ați făcut acest lucru pe la spatele lui Zalujnîi. Tocmai astfel de greșeli slăbesc Ucraina în acest război!”. Ministrul Apărării a declarat că nu poate explica public motivele demiterii lui Horenko, deoarece dezvăluirile sale ar putea ajuta Rusia.
Promisiunea lui Zelenski
Totuși, alți analiști resping ideea că ar exista fricțiuni între Zelenski și Zalujnîi asupra abordării războiului.
„Atât Zalujnîi, cât și Zelenski încearcă să transmită același mesaj guvernelor occidentale, și anume să realizeze ce este în joc soarta Ucrainei. Sper că, în loc să caute motive neimportante și populiste pentru a limita sprijinul pentru Ucraina, guvernele occidentale, politicienii și mass-media să asculte cu adevărat ceea ce au de spus”, a declarat fosta șefă a Comisiei de Afaceri Externe din Rada Supremă, Hanna Hopko.
În două discursuri ținute la începutul acestei săptămâni, Zelenski a insistat că Ucraina își va continua contraofensiva în pofida dificultăților și va reuși să-i învingă pe ocupanții ruși dacă va rămâne unită. „Victoria noastră este realizabilă. Vom ajunge acolo dacă rămânem cu toții concentrați asupra acestui obiectiv, nu pe beneficii politice sau personale. (...) Reconstrucția postbelică va fi lipsită de corupție”, a dat asigurări președintele ucrainean.
Sursa: adevarul.ro