World Vision apreciază vizitele ministrului Anisie în şcoli de la sate, însă aşteaptă un plan de măsuri
World Vision România apreciază iniţiativa ministrului Educaţiei, Monica Anisie, de a vedea situaţia cu care se confruntă copiii care merg la şcolile de la ţară, însă aşteaptă un plan de măsuri şi crede că este necesar ca autorităţile locale să îşi asume obligaţia de a oferi condiţii cel puţin decente în unităţile de învăţământ din mediul rural, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei transmis joi AGERPRES.
Potrivit sursei citate, vizitele inopinate ale ministrului Anisie la câteva şcoli din mediul rural din judeţul Ialomiţa au meritul de a releva, încă o dată, deficienţele sistemului de învăţământ.
"Din păcate, rezultatele nu se reflectă bine nici asupra administraţiei, fie ea centrale sau locale. Aplaudăm iniţiativa ministrului de a vedea pe viu situaţia dramatică reală cu care se confruntă copiii care merg la şcolile de la ţară. Aşteptăm însă şi un plan de măsuri bazat pe o analiză la zi a situaţiei şcolii din mediul rural. În acest sens, priorităţile sunt binecunoscute şi au fost formulate adesea atât de către Fundaţia World Vision România, cât şi de alte organizaţii neguvernamentale şi experţi independenţi: accesul copiilor la o toaletă decentă, curată şi sigură este un drept la fel de important ca şi alimentaţia echilibrată, odihna sau educaţia", se explică în comunicat.
Conform obiectivelor de dezvoltare durabilă asumate de România în faţa ONU, până în 2030 trebuie eliminate toate toaletele care nu corespund normelor sanitare.
"Nu mai putem continua aşa, cu copii care nu se pot spăla pe mâini pentru că nu au unde, cu toalete fără încălzire, neracordate la utilităţi, focare sigure de răspândire a bolilor. Nu mai putem continua cu ore de curs la care copiii trebuie să poarte papuci ca să nu aducă noroi de la toaleta din fundul curţii şi 'ca să nu se umfle parchetul'. Atunci când parchetul, mobilierul sau alte obiecte contează mai mult decât sănătatea copiilor, este limpede că trăim într-o societate defectă. Nu mai putem continua aşa, cu jumătate din şcolile care trebuie să aibă autorizaţie ISU funcţionând fără să o aibă. Nu mai putem merge înainte cu 170 de şcoli în clădiri cu risc seismic", afirmă World Vision România.
În opinia organizaţiei, din diferite motive - "dezinteres sau lipsa competenţei administrative" - nici autorităţile publice locale nu îşi îndeplinesc obligaţiile faţă de copiii din comunităţile rurale.
"Deşi Guvernul a alocat fonduri pentru construcţia de grupuri sanitare în 857 de unităţi de învăţământ, doar 595 de unităţi le-au şi accesat. Este absolut necesar ca autorităţile locale să îşi asume obligaţia de a le oferi condiţii cel puţin decente copiilor care învaţă la şcolile din mediul rural. Deşi primăriile sunt independente faţă de autorităţile centrale, priorităţile stabilite la nivel central trebuie să fie asumate şi la nivel local, iar acest lucru trebuie monitorizat şi corectat acolo unde este nevoie", transmite World Vision România.
Conform sursei citate, există multe situaţii care demonstrează cum se pot face aceste lucruri dacă autorităţile, ONG-urile şi sectorul privat se pun de acord să lucreze împreună pentru binele copiilor. World Vision aminteşte că, recent, a reabilitat şcoala gimnazială din Malu Roşu, judeţul Ialomiţa, cu sprijinul Omniasig.
Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, s-a arătat "indignată" marţi de atitudinea unor primari care nu au accesat fonduri pentru construcţia de toalete în grădiniţe şi şcoli, observaţie făcută în urma unor vizite efectuate la mai multe unităţi din comunele Axintele şi Sălcioara, judeţul Ialomiţa. AGERPRES