Wikipedia lansează un nou regulament global pentru a combate abuzurile pe platforma sa

Wikipedia lansează un nou regulament global pentru a combate abuzurile pe platforma sa

Fundaţia care administrează Wikipedia a lansat primul său ghid global de conduită, marţi, prin care încearcă să răspundă astfel criticilor formulate împotriva sa, potrivit cărora această enciclopedie digitală nu a reuşit să combată hărţuirile online şi este afectată de o lipsă de diversitate, informează Reuters.

"Trebuie să dăm dovadă de mai multă incluziune", a declarat Maria Sefidari, preşedinta consiliului de administraţie al organizaţiei non-profit Wikimedia Foundation. "Ne lipsesc multe voci, ne lipsesc femeile, ne lipsesc grupurile marginalizate", a adăugat ea.

Platformele online au fost aspru criticate în ultima perioadă din cauza comportamentelor abuzive, retoricii violente şi altor forme de conţinuturi problematice publicate pe site-urile lor, fapt care le-a determinat să îşi revizuiască regulamentele privind conţinuturile şi să le reglementeze cu o mai mare stricteţe.

Spre deosebire de Facebook Inc şi Twitter Inc, care au preferat abordări de la vârf spre bază pentru moderarea conţinuturilor, celebra enciclopedie online, care a împlinit 20 de ani luna trecută, se bazează în mare parte pe voluntari neplătiţi pentru a reglementa chestiunile legate de comportamentele utilizatorilor pe platforma sa.

Reprezentanţii Wikimedia Foundation au spus că peste 1.500 de voluntari Wikipedia de pe cinci continente şi în 30 de limbi au participat la crearea noilor regulamente, după ce consiliul său de administraţie a votat în mai 2020 în favoarea dezvoltării unor noi standarde obligatorii.

Noul cod de comportament online interzice hărţuirile pe site-ul Wikipedia şi în afara acestuia, interzicând comportamente precum discursul care incită la ură, utilizarea de injurii, stereotipuri şi atacuri bazate de caracteristici personale, precum şi ameninţări de violenţă fizică şi tehnica "hounding" ("hăituire"), ce constă în urmărirea unei persoane prin intermediul mai multor articole ale sale pentru a îi critica activitatea.

Noul cod interzice totodată introducerea în conţinuturile publicate pe Wikipedia a unor informaţii false sau părtinitoare. Wikipedia este considerat un site relativ de încredere în comparaţie cu platformele de socializare majore, care au întâmpinat dificultăţi mari în combaterea dezinformării.

Katherine Maher, directorul executiv al Wikimedia Foundation, a spus că îngrijorările unor utilizatori, potrivit cărora noile reguli vor face acest site să devină mai centralizat, sunt nefondate.

Wikipedia dispune de 230.000 de editori voluntari, care publică articole cu contribuţie participativă şi de peste 3.500 de "administratori" care pot să întreprindă anumite acţiuni, precum blocarea unor conturi şi restricţionarea posibilităţii de editare pe anumite pagini. Uneori, plângerile formulate sunt analizate şi soluţionate de paneluri alcătuite din utilizatori aleşi de comunităţile online.

Potrivit Fundaţiei Wikimedia, următoarea etapă a acestui proiect va consta în activităţi de implementare a noului regulament.

Katherine Maher a adăugat că vor exista anumite sesiuni de pregătire pentru comunităţile online şi că vor fi create grupuri de lucru alcătuite din utilizatori.

Wikimedia nu are deocamdată planuri în viitorul imediat de a-şi mări echipa sa de "încredere şi siguranţă", în prezent foarte mică şi reprezentând un grup de angajaţi care acţionează doar în cazul unor chestiuni urgente, precum ameninţările cu moartea şi publicarea datelor personale ale utilizatorilor. AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”