Wikileaks: CIA și-a stabilit la consulatul american din Frankfurt o bază pentru operațiunile cibernetice

Wikileaks: CIA și-a stabilit la consulatul american din Frankfurt o bază pentru operațiunile cibernetice

Site-ul WikiLeaks a publicat marți detalii ale unui program de 'hacking' desfășurat de CIA, dezvăluire care este primul dintr-o serie de șapte episoade ce descriu practici ale serviciilor secrete americane și relevă că CIA și-a stabilit la consulatul american din Frankfurt (Germania) o bază a operațiunilor cibernetice, relatează agenția EFE.

Acest site coordonat de Julian Assange anunțase inițial o conferință de presă pe internet pentru prezentarea proiectului pe care l-a denumit 'Vault 7', dar ulterior a menționat pe Twitter că această conferință se amână, pentru că între timp platformele Wikileaks au fost atacate cibernetic.

Julian Assange — refugiat în continuare la ambasada Ecuadorului din Londra — a publicat o declarație în care susține că noua scurgere de informații este 'excepțională din perspectivă legală și politică'.

În primul din cele șapte episoade, intitulat de Wikileaks 'Year Zero' (anul zero), este expusă anvergura programului de piraterie cibernetică al CIA, care a exploatat cu ajutorul programelor malware vulnerabilitățile sistemelor informatice ale unor companii din SUA și Europa și ale unor produse.

Printre aceste produse sunt menționate iPhone-urile realizate de Apple, programul Android și chiar televizoarele Samsung, toate acestea putând fi transformate în microfoane cu ajutorul unui soft conceput probabil în colaborare cu serviciul britanic MI5.

Potrivit Wikileaks, 'Year Zero' conține 8.761 de documente și arhive obținute de 'o rețea izolată și bine securizată de la Centrul de Operațiuni Cibernetice al CIA de la Langley, Virginia'.

Pe lângă acest centru, CIA a folosit și consulatul american de la Frankfurt 'ca bază de operațiuni acoperite pentru 'hackerii' săi în Europa, Orientul Mijlociu și Africa', mai susține portalul condus de Assange.

Acesta mai afirmă că, recent, 'CIA a pierdut controlul asupra celei mai mari părți a arsenalului său de 'hacking', inclusiv softuri malware, viruși, troieni, 'zile zero' ofensive, alte softuri malware ce infectează sistemele de control de la distanță, precum și documente asociate', iar această colecție 'cu sute de milioane de coduri' oferă posesorului ei aceeași capacitate de 'hacking' de care dispune CIA-ul.

Această colecție, continuă Wikileaks, a ajuns în mod neautorizat în posesia unor foști hackeri angajați ai diferitelor servicii secrete americane, iar unul dintre ei a oferit acestui site o parte din arhiva de date.

Pe de altă parte, Wikileaks afirmă că CIA și-a sporit capacitățile de război cibernetic și a ajuns astfel să rivalizeze la acest capitol cu NSA, celălalt serviciu de informații al SUA cunoscut pentru operațiunile sale de spionaj cibernetic.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Voi ați citit ce scrie Rareș Bogdan despre „documentul” cu Simion?

4 Hm! Pe asta o știați?

5 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...