Whatsapp și Signal preferă să fie blocate în Marea Britanie decât să modifice setările de securitate

Whatsapp și Signal preferă să fie blocate în Marea Britanie decât să modifice setările de securitate

Reprezentanți ai WhatsApp au declarat că ar prefera ca aplicația de mesagerie să fie blocată pe teritoriul Marii Britanii decât să modifice setările sistemului de criptare a conversațiilor, notează BBC.

Criptare în Whatsapp. FOTO Shutterstock

Criptare în Whatsapp. FOTO Shutterstock

Directorul acesteia, Will Cathcart, a spus că va refuza să se conformeze dacă i se va cere să slăbească confidențialitatea mesajelor criptate.

Reprezentanți ai Signal au declarat anterior că ar putea înceta să ofere servicii în Marea Britanie dacă proiectul de lege impune scanarea mesajelor.

Guvernul spune că este posibil să avem atât confidențialitate, cât și siguranță pentru copii.

WhatsApp este cea mai populară platformă de mesagerie din Marea Britanie, folosită de mai mult de șapte adulți din 10 care sunt online, potrivit autorității de reglementare a comunicațiilor Ofcom.

Criptarea de la un capăt la altul ”amestecă” mesajele, astfel încât nici compania care oferă serviciul nu poate citi conținutul.

Dar criticii legii privind siguranța online spun că acesta acordă Ofcom puterea de a solicita aplicațiilor private de mesagerie criptată și altor servicii să adopte „tehnologie acreditată” pentru a identifica și elimina materialele care conțin abuzuri asupra copiilor.

Subminarea confidențialității mesajelor WhatsApp în Marea Britanie ar face acest lucru pentru toți utilizatorii, a mai spus Cathcart.

„Utilizatorii noștri din întreaga lume doresc securitate - 98% dintre utilizatorii noștri sunt în afara Regatului Unit și nu vor să reducem securitatea produsului”, a spus el. Am accepta mai degrabă ca aplicația să fie blocată în Marea Britanie.

"Recent am fost blocați în Iran, de exemplu. Nu am văzut niciodată o democrație liberală să facă asta", a adăugat el.

Președintele Signal, Meredith Whittaker, a declarat anterior pentru BBC News că „ar pleca 100% sigur” și ar înceta să furnizeze servicii în Marea Britanie, dacă proiectul de lege impune slăbirea confidențialității sistemului său de mesagerie criptată.

Mai târziu, ea a postat pe Twitter că „așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu @wcathcart și cu alții să respingă” proiectul.

O zi mai târziu, Cathcart a răspuns: „Și foarte important să lucrăm împreună (și onorați să ajungem să facem acest lucru) pentru a respinge” proiectul.

Ce spune despre această situație specialistului Jake Moore, Global Cyber Security Advisor pentru ESET:

”Slăbirea confidențialității mesageriei criptate nu numai că va afecta securitatea, dar va afecta și încrederea oamenilor în platformele de mesagerie. Dacă criptarea este compromisă, se creează instantaneu oportunități atât pentru atacuri cibernetice la scară largă, cât și pentru atacuri regionale. Dacă guvernelor li se oferă acces la mesajele private criptate, și răufăcătorii vor căuta și vor găsi, fără îndoială, o metodă de a le accesa și de a le sustrage.

Odată ce infractorii cibernetici vor ajunge să monitorizeze datele transmise în cadrul acestor platforme, companiile vor pierde complet încrederea utilizatorilor lor, care, în cele din urmă, vor căuta alte forme de comunicare mai sigure. Deși poate fi o modalitate de a spori securitatea și de a asigura siguranța copiilor în online, solicitarea unui punct de acces pentru a monitoriza mesajele criptate este, efectiv, o încălcare a confidențialității.

Proiectul de lege privind siguranța online din Regatul Unit a fost conceput pentru a contribui la asigurarea unei protecții superioare a oamenilor atunci când folosesc internetul. Cu toate acestea, metodele intruzive de a aborda anumite infracțiuni online reprezintă un viitor îngrijorător de supraveghere publică în masă și oferă posibilitatea apariției unor alte infracțiuni cibernetice extreme. Există, de asemenea, riscul ca și alte guverne să fie tentate să introducă reglementări similare.”

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”