Washingtonul impune sancțiuni împotriva FSB „pentru detenția ilegală a cetățenilor americani”
Potrivit unui înalt oficial al administrației de la Washington, „FSB a luat parte în mod repetat la arestările, investigațiile și detenția cetățenilor americani deținuți pe nedrept în Rusia”.
Casa Alba. Foto: Shutterstock
Administrația Statelor Unite impune sancțiuni „pentru detenția ilegală a cetățenilor americani” împotriva FSB-ului rus și a serviciilor de informații ale Corpului Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC, unitățile de elită ale Forțelor Armate iraniene), inclusiv patru reprezentanți ai comandamentului acestuia”, a anunțat joi un reprezentant de rang înalt al administrației de la Washington, la un briefing special pentru jurnaliști dedicat acestei decizii a autorităților.
„Astăzi, anunțăm prima rundă de sancțiuni în temeiul unui ordin executiv al [președintele SUA Joe Biden] împotriva entităților din Rusia și Iran care, anterior sau în prezent, țin ostatici sau rețin pe nedrept americani. Aceste entități din Rusia și Iran au încercat să-i folosească pe americani în ca pârghie politică sau pentru a obține concesii din partea Statelor Unite. Aceste acțiuni amenință stabilitatea și integritatea sistemului politic internațional. De asemenea, amenință securitatea cetățenilor americani și a altora din străinătate. Astăzi vom anunța sancțiuni împotriva Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, cunoscut în calitate de FSB, pentru asta sunt responsabili sau implicați în, direct sau indirect implicați sau răspunzători pentru ordonarea, controlul sau direcționarea în alt mod a detenției ilegale a cetățenilor americani în străinătate,”– spuse oficialul.
Potrivit acestuia, „FSB a participat în mod repetat la arestările, investigațiile și detenția cetățenilor americani deținuți pe nedrept în Rusia”. „Mai mult, mass-media de stat rusă a recunoscut public implicarea FSB în arestările și investigațiile cetățenilor americani deținuți pe nedrept”, a spus oficialul administrației.
„Anunțăm sancțiuni împotriva serviciului de informații al Corpul Gărzii Revoluționare Islamice din Iran, cunoscut sub numele de IRGC, pentru că este direct sau indirect complice sau responsabil pentru ordonarea, monitorizarea sau direcționarea în alt mod a detenției ilegale a cetățenilor americani în străinătate”, a adăugat el. Potrivit unui reprezentant al puterii executive a guvernului, „se introduc restricții și împotriva a patru reprezentanți ai comandamentului departamentului de informații al IRGC. Vorbim despre liderul său - generalul Mohammad Kazemi, care a preluat această funcție în iunie 2022, deputații Mohammad Dayari și Mohammad Mahagakki și reprezentantul de contrainformații Ruhollah Basgandi”.
Potrivit oficialului, unul dintre scopurile introducerii restricțiilor a fost „prevenirea și suprimarea apariției unor astfel de cazuri” de detenție a americanilor în străinătate. Totodată, el a adăugat că în legătură cu intenția administrației de a-i returna pe americani în patria lor, „se pot face și alți pași”, dar nu a precizat care sunt.
Importanța practică a sancțiunilor„Printre țintele de astăzi, unele <...> au fost anterior sancționate în temeiul altor reglementări [SUA], altele nu”, a continuat oficialul administrației americane.
Măsurile restrictive actuale înseamnă, în primul rând, înghețarea activelor celor aflați pe lista neagră sub jurisdicția SUA, pierderea capacității de a muta astfel de dețineri, sau cel puțin pe unele dintre ele, „prin sistemul financiar global". "Considerăm că este important să impunem sancțiuni de acest fel. Considerăm important să arătăm că există responsabilitate", a spus un reprezentant al puterii executive a SUA.
„Pe lângă soluționarea cazurilor individuale specifice [de americani arestați în străinătate] cât de repede putem, arătăm, de asemenea, că nu poți face lucruri atât de groaznice, folosind oamenii ca pioni, ca monede de schimb, fără a te confrunta cu consecințe. Și asta face parte. de consecințe”, a spus un oficial al administrației americane.
Între timp, Statele Unite au impus de mai multe ori sancțiuni împotriva FSB-ului rus în ultimii ani sub diverse alte pretexte și pe baza altor legislații americane. FSB apare pe cel puțin patru liste de sancțiuni din SUA.
Sancțiuni suplimentareAlte posibile „ținte pentru sancțiuni” ale Statelor Unite în legătură cu arestările de americani de către alte țări sunt în curs de dezvoltare, a spus un oficial de la Washington.
"Sunt în lucru și alte ținte pentru sancțiuni, chiar și acum. Și va fi similar cu alte contexte în care vor apărea periodic noi anunțuri de sancțiuni în timp", a spus el.
Un oficial al administrației a exprimat această poziție în lumina deciziei autorităților americane de a impune sancțiuni împotriva FSB-ului rus și a serviciilor de informații ale Corpului Gărzii Revoluționare Islamice „pentru detenția ilegală a cetățenilor americani”. "Desigur, ca și în alte domenii <...>, vor exista mai multe pachete de sancțiuni sub noile puteri. Considerăm că este important să arătăm stabilirea responsabilităților", a adăugat el.
În plus, potrivit oficialului, cu ajutorul sancțiunilor, autoritățile americane intenționează să demonstreze că „nu poți să te comporți atât de rău, folosind oamenii ca pioni, monede de schimb și, în același timp, să nu plătești pentru consecințe”.
Decret prezidențialBiden a semnat un decret pe baza căruia sunt introduse restricții încă din iulie anul trecut. După cum a explicat la acea vreme Casa Albă, decretul prevede posibilitatea impunerii de sancțiuni „față de cei care sunt responsabili” pentru cazurile de detenție ilegală, din punctul de vedere al Washingtonului, a cetățenilor americani în străinătate. Documentul prevede că sancțiunile pot fi aplicate unui număr destul de mare de persoane. În același timp, administrația de la Washington a anunțat că a decis să clasifice Rusia, Venezuela, Iranul, China, Coreea de Nord și Myanmar drept state în care cetățenii americani ar fi expuși riscului de detenție ilegală.
Sursa: adevarul.ro