Washingtonul ar fi cerut, în mod neaşteptat, o întâlnire între Trump şi Putin (presa rusă)
Secretarul de stat american Mike Pompeo s-ar putea să abordeze în cursul vizitei sale programate marţi, la Soci, problema unei întâlniri între preşedinţii rus şi american, Vladimir Putin şi respectiv Donald Trump, în marja reuniunii G20 de la Osaka (Japonia) în iunie, a declarat pentru agenţia RIA Novosti ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov.
Anterior, Washingtonul nu admitea o întâlnire între preşedinţii rus şi american până când Rusia nu va restitui Ucrainei cele trei nave sechestrate în urma incidentului naval din noiembrie trecut în apropierea strâmtorii Kerci în Marea Neagră şi nu îi va elibera pe cei 24 de marinari capturaţi atunci.
La întrebarea RIA Novosti dacă la convorbirile de la Soci se va lua în discuţie posibilitatea unei întâlniri bilaterale între cei doi preşedinţi la G20 în Japonia, ministrul de externe adjunct Serghei Riabkov a răspuns: 'Ca temă, ca subiect, admit o astfel de discuţie'.
'Întotdeauna am spus că prezenţa liderilor la un eveniment de acest nivel oferă o astfel de oportunitate. Dar în trecut am văzut cum partea americană renunţa la înţelegerile convenite în acest sens şi-şi schimbă în ultimul moment planurile. Prin urmare, nu anticipăm nicio discuţie despre o problemă sau alta, dar ipotetic există o astfel de perspectivă', a afirmat înaltul responsabil diplomatic rus.
O sursă a cotidianului rusesc Kommersant, apropiată Departamentului de Stat, a precizat că SUA s-au pronunţat în favoarea întâlnirii între cei doi preşedinţi şi aşteaptă un răspuns din partea Rusiei. În acelaşi timp, aceasta a apreciat ca 'ridicată' probabilitatea unei întrevederi între Putin şi Trump la Osaka, în iunie.
Potrivit lui Serghei Riabkov, partea rusă ar dori să 'clarifice dacă administraţia americană este pregătită să dezvolte acel impuls pozitiv pe care conversaţia telefonică între cei doi preşedinţi din 3 mai l-a dat dialogului bilateral'.
După cum s-a anunţat, Mike Pompeo se va întâlni marţi la Soci cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi se aşteaptă ca el să fie primit de preşedintele Vladimir Putin.
Discuţia telefonică între Donald Trump şi Vladimir Putin din 3 mai a întrerupt o pauză de luni de zile în dialogul ruso-american la cel mai înalt nivel. După primul şi singurul summit de la Helsinki din iulie anul trecut, s-a produs un recul în relaţiile dintre cei doi preşedinţi, notează Kommersant. A doua lor întâlnire, programată pentru noiembrie anul trecut la summitul G20 din Argentina, nu a mai avut loc din cauza incidentului naval din Marea Neagră, când Moscova a sechestrat trei nave militare ucrainene cu tot cu echipaje.
Conform Kommersant, cu câteva săptămâni înainte de întâlnirea eşuată din Argentina, Moscova propusese Washingtonului o declaraţie comună privind prevenirea unui război nuclear şi consolidarea stabilităţii strategice. În proiectul acestui document, care fusese transmis părţii americane în octombrie 2018, se menţionează că într-un 'război nuclear nu există învingători şi el nu ar trebui niciodată declanşat'. O declaraţie similară fusese adoptată în trecut, în perioada Războiului Rece, pe când secretar general al URSS era Leonid Brejnev, aminteşte ziarul rus. Washingtonul nu a răspuns la această iniţiativă a Moscovei, dar s-a pronunţat pentru adoptarea unui nou acord nuclear la care să participe Rusia şi China.AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Sorin Popescu, editor online: Ady Ivaşcu)