Agențiile de informații americane raportau de la începutul lunii ianuarie și insistau în februarie cu privire la pericolul global al unui nou coronavirus în China, avertizând că oficialii chinezi par a minimiza severitatea focarului.
Rapoartele nu au prevăzut momentul în care virusul ar putea ajunge în S.U.A. și nu recomandau măsuri speciale pe care ar trebui să le ia oficialii de sănătate publică, probleme care nu sunt de competența serviciilor de informații, însă atenționau că epidemia ar putea solicita guvernelor să întreprindă acțiuni rapide pentru a o conține.
Informațiile insistau asupra pericolului unui epidemii în China care avea potențial de pandemie, cu atât mai mult cu cât oficialii chinezi păreau să nu ia în seamă avertismentele propriilor specialiști în epidemiologie.
În ciuda acestui flux constant de rapoarte, Trump abia în a treia săptămână a lunii ianuarie i-a adus acasă pe diplomații americani din Wuhan, cu avioane închiriate.
Avertismentele agențiilor de informații din SUA au crescut în volum până la sfârșitul lunii ianuarie și la începutul lunii februarie, când aproape majoritatea rapoartelor incluse în documentele de informare zilnică pentru președinte erau despre COVID-19, au declarat oficiali care au avut acces la informări.
Insistența lui Trump că nu e nimic grav se baza pe asigurările președintelui Chinei, Xi Jingping, care, credea el, îi oferea informații reale despre modul în care virusul se răspândește în China.
În cele din urmă, Trump și-a schimbat tonul după ce i s-au arătat modele statistice despre răspândirea virusului în alte țări.
„Respect China și pe președintele Xi, pe care-l consider prieten, dar, din nefericire, virusul a venit din China și a scăpat de sub control”, a declarat Trump vineri.
Donald Trump: "din nefericire" China a fost "foarte foarte secretoasă" cu privire la virusul Wuhan
Sâmbătă, la Casa Albă, preşedintele Donald Trump şi-a exprimat dezamăgirea că Beijing-ul a fost necinstit şi s-a mişcat foarte încet cu sarcina de a alerta lumea despre gravitatea epidemiei de virus Wuhan.
„Am un mare respect pentru China, îmi place China, cred că oamenii din China sunt incredibili. Am o relaţie extraordinară cu preşedintele Xi. Mi-aş dori să ne fi putut spune mai devreme ce se întâmplă în interior ”, a spus Trump.
Preşedintele a spus că medicii americani ar fi putut folosi timpul care ar fi fost câştigat pentru a se pregăti de virus.
"China a ţinut secretul, OK?" a afirmat Trump. „Foarte, foarte secretoasă şi asta nu este bine deloc”.
„Aveau o problemă mare şi o ştiau şi aş fi dorit să ne avertizeze în avans”, a spus Trump.
Preşedintele a fost criticat pentru mesajul său pe Twitter din luna ianuarie, în care l-a lăudat pe preşedintele Xi Jinping şi transparenţa sa. Trump susţine acum că la vremea aceea a considerat că China era transparentă la acea vreme.
"China a pierdut mii şi mii de oameni", a spus Trump. „China a trecut prin iad cu asta. Au trecut prin iad”.
Trump a repetat că preşedintele Xi Jingping este „un prieten”, dar îşi doreşte că ar fi fost mai deschişi în legătură cu epidemia de virus Wuhan.
„Mi-aş fi dorit să ne poată spune mai devreme”, a spus Trump.
Trump a trimis un mesaj mixt despre China, lăudând frecvent eforturile preşedintelui Xi Jingping de a lupta împotriva virusului comunist, dar, pe de altă parte, preşedintele american a numit virusul Wuhan „virusul chinez” pentru a aminti publicului american că este originar din China.
Pe 13 februarie, Trump l-a lăudat pe Xi Jingping ca fiind „extrem de capabil” pentru modul în care a gestionat criza, dar a recunoscut că „vor să facă o impresia cât mai bună ”.
„Nu vrei să fugi către oameni şi să o iei razna spunând ce ai de spus, pentru că nu vrei să creezi panică”, a spus el în timpul unui interviu acordat lui Geraldo Rivera.
Preşedintele a declarat sâmbătă reporterilor că a luat mai în serios ameninţarea virusului Wuhan atunci când a anunţat interdicţiile de călătorie în China, pe 31 ianuarie.