Washington Post: Şeful Statului Major al SUA l-a sunat pe omologul său chinez pentru a-i raporta situaţia, fără ştirea preşedintelui, la sfârşitul mandatului Trump

Washington Post: Şeful Statului Major al SUA l-a sunat pe omologul său chinez pentru a-i raporta situaţia, fără ştirea preşedintelui, la sfârşitul mandatului Trump

Potrivit unui material publicat de Washington Post, şeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, l-a sunat pe generalul Li Zuocheng, lider al Armatei Populare de Eliberare a Chinei, pe 30 octombrie 2020, cu câteva zile înaintea alegerilor generale din SUA şi apoi, încă o dată, pe 8 ianuarie 2021, după incidentele din 6 ianuarie de la Capitoliu, fără ştirea preşedintelui SUA.

În ambele convorbiri, Milley a raportat chinezilor situaţia din SUA, dând asigurări de stablitate, potrivit WaPo.

Aparent îngrijorat de starea mentală a preşedintelui american de atunci Donald Trump, generalul Mark Milley l-a sunat pe omologul chinez de două ori, pentru a-i promite că îl va anunţa despre evoluţiile periculoase, potrivit unei noi cărţi - Peril - a renumitului jurnalist Bob Woodward, scrisă împreună cu jurnalistul Robert Costa de la Washington Post.

Primul apel al lui Milley a avut loc după o revizuire a informaţiilor militare efectuată de el, din care a rezultat că regimul comunist de la Beijing era îngrijorat de un eventual atac din partea SUA. Temerile se bazau doar pe exerciţiile militare americane efectuate în Marea Chinei de Sud şi pe cuvântările dure la adresa Chinei ţinute de Trump, potrivit materialului publicat de WaPo.

„Domnule general Li, vreau să vă asigur că guvernul american este stabil şi că totul va fi în regulă”, a raportat generalul Milley, membru al Administraţiei numit de Trump, potrivit WaPo. „Nu vom ataca şi nu vom efectua operaţii cinetice împotriva voastră”.

La două zile după ce o mulţime de dreapta a demonstrat în faţa Capitoliului SUA, iar elemente radicalizate au intrat ilegal în clădirea Capitoliului, unde Congresul reunit număra voturile alegerilor din noiembrie, Milley ar fi sunat din nou partea chineză, spunând generalului Li : „Suntem 100% stabili. Totul este în regulă. Dar democraţia poate fi uneori neglijentă”.

Milley a vorbit, de asemenea, cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, în acea zi, potrivit unui sumar făcut de CNN asupra cărţii, asigurând-o că armele nucleare ale SUA sunt în siguranţă.

Pelosi l-a numit pe Trump „nebun”, o caracterizare cu care Milley a fost de acord, potrivit unei transcrieri a apelului telefonic obţinută de autori. Milley i-a sunat apoi pe şefii de servicii şi pe directorul CIA, Gina Haspel, şi le-a spus să rămână alerţi.

De asemenea, potrivit Washington Post, Milley l-a sunat pe amiralul aflat la cârma Comandamentului Indo-Pacific şi i-a recomandat să amâne exerciţiile militare (acestea au fost amânate). De asemenea, el le-a spus oficialilor seniori ai armatei că, deşi preşedintele este singurul care ar putea ordona o lovitură nucleară, el (Milley) ar trebui să fie implicat.

Pe măsură ce presa americană a publicat citate şi pasaje din carte, reţelele de socializare au devenit pline de opinii cu privire la presupusa trădare a generalului şi opinii cu privire la o eventuală depăşire a mandatului său.

Şeful Statului Major al Armatei americane nu are dreptul să ordone operaţiuni, fiind doar un consultant militar al preşedintelui american, care este comandantul suprem al armatei.

Senatorul republican Marco Rubio, i-a scris marţi lui Joe Biden, cerându-i să-l „demită imediat” pe Milley pentru „scurgere de informaţii” către China şi pentru subminarea comandantului şef (preşedintele).



populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”