Washington: Patru bărbaţi, inculpaţi pentru tentativa de a distruge statuia fostului preşedinte Andrew Jackson
Patru bărbaţi fac obiectul urmăririi în justiţie după ce luni seară au încercat să demoleze o statuie a fostului preşedinte Andrew Jackson situată în apropierea Casei Albe, în cadrul manifestaţiilor antirasiste din SUA, au anunţat sâmbătă autorităţile din Washington, relatează Reuters şi AFP.
Cu vârste cuprinse între 20 de ani şi 47 de ani, cei patru au fost inculpaţi pentru ''distrugerea unei proprietăţi federale'', faptă pentru care acuzaţii riscă o pedeapsă de la 1 la 10 ani de închisoare.
''Aceste inculpări trebuie să servească tuturor celor care desacralizează statuile şi monumentele din capitală: comportamentul vostru violent şi infracţional nu va fi tolerat'', a menţionat procurorul Michael R. Sherwin.
Preşedintele Donald Trump a lansat pe Twitter apeluri pentru identificarea altor 15 demonstranţi care au participat la vandalizarea monumentului respectiv.
Înregistrările postate pe social media arată mai mulţi manifestanţi urcaţi pe monumentul din bronz din Piaţa Lafayette, în încercarea de a distruge imaginea personajelor considerate rasiste sau care au provocat discordie în istoria SUA.
Pe imagini apar şi poliţişti care îndepărtează manifestanţii şi formează un inel protector în jurul statuii, care a fost ridicată în anul 1852 pe un postament din marmură albă şi îl reprezintă pe Andrew Jackson pe un cal cabrat.
Anterior, au avut loc ciocniri între protestatari şi forţele de ordine pe străzile din apropiere, în timpul demonstraţiilor contra brutalităţii poliţiei după moartea lui George Floyd, un afro-american care a decedat la 25 mai, la Minneapolis, după ce un poliţist i-a ţinut genunchiul pe gât aproape nouă minute.
Andrew Jackson, al şaptelea preşedinte al SUA, a fost general în armata americană şi politician populist, stilul său fiind comparat uneori cu cel al actualului preşedinte Donald Trump.
Activiştii americani nativi îl critică pe Jackson, membru al Partidului Democrat, pentru că în timpul mandatului său (1829-1837) a promulgat o lege în virtutea căreia zeci de mii de persoane au fost alungate de pe terenurile lor de guvernul SUA. Nevoiţi să plece către vest în ceea ce a fost descris drept 'Drumul lacrimilor', mii de nativi americani au murit înainte de a ajunge la destinaţia planificată de autorităţi.AGERPRES