WaPo: Alianța Rusiei cu Iranul ar putea schimba cursul războiului împotriva Ucrainei. Moscova a primit sute de drone iraniene

WaPo: Alianța Rusiei cu Iranul ar putea schimba cursul războiului împotriva Ucrainei. Moscova a primit sute de drone iraniene

Rusia a primit sute de drone iraniene care pot fi folosite în războiul din Ucraina, în ciuda avertismentelor SUA adresate Teheranului de a nu le expedia, potrivit unor oficiali occidentali din domeniul informațiilor citați de „The Washington Post”.

alianta rusia iran shutterstock

Foto Shutterstock

Atenție la nașterea unei alianțe între Moscova și Teheran! Rusia a început să folosească drone iraniene în războiul împotriva Ucrainei. Și Iranul și-a oferit rețelele financiare pentru a ajuta Rusia să ocolească sancțiunile, spun informațiile occidentale.

Este dificil pentru Kremlin să mențină impulsul ofensiv în Ucraina după șase luni de conflict brutal . Iar noul ajutor iranian poate deveni pentru el un factor care va schimba totul, - scrie jurnalistul și scriitorul american David Ignatius într-un articol pentru Washington Post .

„Aceasta nu este doar o alianță tactică”, i-a explicat autorului un oficial american.

China și India au refuzat să vândă arme Rusiei. Prin urmare, Iranul poate deveni o sursă critică de bani și echipament militar. Un oficial american din serviciile secrete i-a spus lui Ignatius că Teheranul „știe fiecare rețetă disponibilă” pentru a eluda sancțiunile. Își poate împărtăși infrastructura cu o rețea de companii paravan și alte instituții financiare pentru a ajuta Moscova să scape de presiunea occidentală. Acordarea de sprijin financiar Rusiei va fi și mai ușoară dacă sancțiunile împotriva Teheranului însuși vor fi ridicate după restabilirea acordului din 2015 privind programul nuclear al Iranului.

Drone ale armatei iraniene depozitate intr-o baza subterana din Muntii Zagros Captura YouTube

Drone ale armatei iraniene depozitate într-o baza subterană din Munții Zagros. Captura YouTube

Serviciile de informații i-au spus lui Ignatius că Iranul a început să livreze Rusiei „sute” de drone kamikaze pentru a-și consolida stocul epuizat de arme. Aceste drone sunt cel mai probabil de tip „Shahid”, care include și aparate de dimensiunea celor americane Predator. Iranul a folosit cu succes „Shaheed” în Siria și Irak. Tensiunile în relațiile dintre Statele Unite și Iran se intensifică chiar și pe măsură ce țările se apropie de restabilirea acordului nuclear. Pe 15 august, forțele controlate de Teheran au lansat un atac asupra bazei americane „Al-Tanf” din sudul Siriei. Niciun american nu a fost rănit. Dar a fost un atac îndrăzneț, la care Comandamentul Central al SUA a răspuns printr-un „atac aerian de precizie” asupra unei baze din apropierea orașului Deir ez-Zor. Această bază a fost folosită de grupuri asociate cu Corpul Gărzii Revoluționare Islamice.

Administrația Biden avertizează de mai bine de o lună despre amenințarea că Iranul va furniza drone Rusiei. Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA, a declarat la CNN pe 15 iulie că Iranul „se pregătește să furnizeze Rusiei câteva sute de drone, inclusiv cele capabile să poarte arme”. Și o delegație rusă a urmărit o „demonstrație” a capacităților dronelor iraniene la o bază aeriană din Iran.

Teheranul l-a asigurat rapid pe ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei că avertismentele SUA sunt false. Dar Rusia s-a grăbit să trimită sisteme iraniene pe câmpul de luptă.

„ În ultimele săptămâni, militari ruși s-au antrenat în Iran, ca parte a acordului privind transferul de drone ”, a informat Consiliul Național de Securitate al SUA.

Iranul va vinde petrol rusesc

Tot în această lună, Rusia a lansat satelitul iranian Khayyam pe orbită , care are „capacități semnificative de informații”. Pentru a extinde legăturile economice ruso-iraniene și pentru a construi o rețea pentru eludarea sancțiunilor, Rusia a trimis la Teheran reprezentanți ai conducerii Gazprom și ai altor companii. Oficiali iranieni din domeniul economic au vizitat Moscova. Așa-numitul acord de „swap” dintre țări va permite Iranului să importe petrol rusesc și să-l transporte pe coasta de nord a Mării Caspice, iar apoi să vândă aceste volume în numele Moscovei în Golful Persic.

Întărirea alianței Moscovei cu Teheranul creează un nou obstacol în calea reînnoirii acordului nuclear din 2015. Oficialii americani sunt convinși că restricțiile pe care le impune îmbogățirii cu uraniu a Iranului vor întări securitatea SUA și a Israelului. Dar Teheranul cere concesii care depășesc acordul. Și administrația Biden refuză să le implementeze. Cea mai importantă cerere a Iranului este ca SUA să convingă AIEA să oprească ancheta asupra instalațiilor nucleare secrete ale Iranului.

Ignatius scrie că acordul de cumpărare a dronelor Iranului arată cât de grave au devenit problemele de aprovizionare cu arme ale Rusiei după șase luni de război împotriva Ucrainei. Surse din serviciile de informații spun că Moscova a ezitat inițial dacă să ceară ajutor Teheranului, în ai cărui lideri nu are încredere. Rusiei îi place, de asemenea, să se considere o „superputere” care nu are nevoie de ajutorul vecinilor săi.

„Aceasta spune că partea rusă este atât de disperată încât a devenit dependentă de iranieni”, a spus un oficial de la Casa Albă.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

3 Simple zvonuri?

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!