Vulcanul Mayon din Filipine a erupt: peste 13.000 de persoane au fost evacuate VIDEO
Mii de locuitori din apropierea vulcanului Mayon din centrul Republicii Filipine au fost nevoiţi să evacueze zona pentru a evita pericolele reprezentate de cenuşa, rocile incandescente şi gazele toxice expulzate duminică din crater, au anunţat autorităţile, transmite AFP.
Seismologii au raportat cel puţin un cutremur vulcani c în ultimele 24 de ore şi căderi de roci vulcanice pe o rază de doi kilometri. Acestea din urmă provin din conul vulcanului în proces de dezintegrare sub presiunea magmei topite, a indicat Institutul de Vulcanologie şi Seismologie din Filipine.
Aproximativ 13.000 de persoane, majoritatea locuitori din satele agricole situate la baza vulcanului, au fost evacuate, a declarat Biroul Naţional de Apărare Civilă.
Vulcanul din Filipine Captură video
"În acest moment, există riscuri pentru sănătate în apropierea erupţiei din cauza inhalării de dioxid de sulf sau a căderilor de cenuşă", a declarat duminică în faţa reporterilor ministrul Sănătăţii, Teodoro Herbosa, conform Agerpres.
Preşedintele filipinez Ferdinand Marcos a solicitat, ziua anterioară, locuitorilor din provincia Albay, unde se află vulcanul, "să urmeze recomandările şi instrucţiunile de evacuare ale autorităţilor locale".
Mayon, situat la o distanţă de 330 de kilometri sud-est de capitala Manila, este considerat unul dintre cei mai instabili dintre cei 24 de vulcani activi ai ţării situate pe aşa-numitul "Cerc de foc al Pacificului".
În urmă cu cinci ani, vulcanul a expulzat milioane de tone de cenuşă, roci şi lavă, forţând evacuarea a zeci de mii de persoane
. Cea mai puternică erupţie vulcanică din ultimele decenii a fost cea a vulcanului Pinatubo, în 1991, care a provocat moartea a peste 800 de oameni şi a produs un nor de cenuşă ce s-a răspândit pe mii de kilometri.
Institutul de Vulcanologie şi Seismologie a avertizat joi în legătură cu iminenţa unei "erupţii periculoase" a vulcanului Mayon şi a solicitat evacuarea populaţiei.
Institutul a avertizat asupra "riscurilor sporite" de fluxuri de lavă , degajări de gaze "periculoase" şi "o potenţială activitate explozivă în următoarele săptămâni şi chiar zile".
Sursa: adevarul.ro