Vremea se încălzeşte, dar instabilitatea atmosferică este accentuată. Prognoza meteo pentru două săptămâni

Vremea se încălzeşte, dar instabilitatea atmosferică este accentuată. Prognoza meteo pentru două săptămâni

Potrivit prognozei întocmite de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru intervalul 3-16 iunie, vremea este în continuă încălzire în toată ţara şi, cel puţin până în 10 iunie, temperaturile maxime vor depăşi 30 de grade. După această dată, deşi se înregistrează o uşoară scădere, vremea continuă să fie mai caldă decât normalul acestei perioade.

Temperaturi medii de peste 30 de grade, în primele două săptămâni, foto arhivă

Temperaturi medii de peste 30 de grade, în primele două săptămâni, foto arhivă

Muntenia

În primele două săptămâni de vară vremea va fi foarte caldă, în zona Munteniei înregistrându-se temperaturi maxime care se vor încadra în intervalul 30-36 de grade Celsius, mai ales în primele şapte zile. Şi noaptea va fi cald, minimele oscilând între 15 şi 18 grade.

Meteorologii avertizează, însă, că în tot acest interval instabilitatea atmosferică se menţine destul de ridicată, caracteristică şi mai accentuată după data de 12 iunie.

Oltenia

În săptămâna 3-10 iunie, vremea va fi în continuă încălzire, apoi se vor înregistra scăderi nesemnificative ale temperaturii, astfel că valorile maxime înregistrate se vor situa între 28 şi 35 de grade ziua şi 14-18 grade noaptea, pe parcursul întregului interval prognozat. Cele mai mari temperaturi vor fi pe 10-11 iunie.

În ceea ce priveşte instabilitatea atmosferică, aceasta va fi accentuată la începutul primei săptămâni de vară şi apoi, din nou, după data de 12 iunie.

Banat

Şi în Banat perioada 3-16 iunie va fi una extrem de călduroasă. Dacă în primele zile ale acestei săptămâni temperaturile medii vor fi în creştere treptată, în cel de-al doilea interval se va înregistra o scădere uşoară, dar vremea va rămâne în continuare mult mai caldă decât în mod obişnuit pentru această perioadă din an. Astfel, media regională a temperaturilor maxime va fi de 26 de grade în primele zile din iunie şi va ajunge la 33-34 de grade la începutul săptămânii a doua de prognoză şi la 29-30 de grade spre 15-16 iunie. Temperaturile minime vor fi între 14 şi 18 grade, cu cele mai mari valori în nopţile din 10-12 iunie.

De asemenea, instabilitatea atmosferică va fi accentuată la începutul primei săptămâni şi mai ales după data de 11 iunie.

Crişana

Până în jurul datei de 10 iunie, temperatura aerului va fi în creştere uşoară, iar apoi se va înregistra o scădere nesemnificativă, până la 28 de grade, dar, în general, valorile termice rămân în continuare ridicate, în jur de 32-33 de grade, pe parcursul întregului interval analizat.

Temperaturie minime se vor situa în intervalul 12-17 grade, cu cele mai mari valori în nopţile din 10 şi 11 iunie, gradul de instabilitate atmosferică va fi accentuat în primele zile din interval şi cu precădere după data de 11 iunie.

Transilvania

În Transilvania, temperatura aerului va fi de aproximativ 25-26 de grade în primele zile ale acestei săptămâni şi va atinge valori în jurul a 31 de grade la începutul săptămânii a doua de prognoză, urmând să coboare treptat spre valori de 27-28 de grade la sfârşitul perioadei de anticipaţie. Se vor înregistra temperaturi minime de 12 şi 16 grade, cu cele mai mari valori în nopţile din 10- 12 iunie. Potrivit meteorologilor, la începutul primei săptămâni şi apoi după data de 11 iunie, gradul de instabilitate atmosferică va fi accentuat.

Maramureş

Şi în Maramureş, intervalul 3-16 iunie este caracterizat de variaţii uşoare de temperatură, dar, pe ansamblu, vorbim despre temperaturi peste media normală pentru prima jumătate a lunii iunie. În prima săptămână, pe timpul zilei temperaturile vor avea medii de la 24-26 de grade şi vor ajunge până la 30-31 de grade la începutul săptămânii a doua de prognoză, iar ulterior vor scădea spre 27 de grade la sfârşitul perioadei analizate. Noaptea vor fi înregistrate temperaturi situare între 13 şi 16 grade.

De asemenea, la începutul primei săptămâni şi îndeosebi după data de 9 iunie, gradul de instabilitate atmosferică va fi accentuat.

Moldova

Vreme caldă şi în Moldova în primele două săptămâni din iunie, când temperaturile sunt în creştere uşoară. Astfel, se vor înregistra temperaturi maxime între 28 şi 34 de grade, cu cele mai ridicate valori în jurul datei de 10 iunie, şi minime cuprinse între 14 şi 18 grade. Manifestări specifice instabilităţii atmosferice vor fi la începutul primei săptămâni de prognoză şi apoi după data de 12 iunie.

Dobrogea

Primele zile din iunie aduc în Dobrogea un grad ridicat de instabilitate atmosferică, mai ales în intervalul 3- 5 iunie şi cu apoi după data de 13 iunie. Cu toate acestea, vremea continuă să se încălzească treptat, astfel că temperaturile maxime ajung până la valori de 28-32 de grade (cu cele mai ridicate valori în perioada 10- 13 iunie), în timp ce minimele se încadrează în intervalul 18-20 de grade.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii