Vremea rea face ravagii în România/Autostrada Soarelui a fost închisă. Vântul ajunge la 170 km/oră, asemenea uraganelor de nivelul întâi

Vremea rea face ravagii în România/Autostrada Soarelui a fost închisă. Vântul ajunge la 170 km/oră, asemenea uraganelor de nivelul întâi

Autostrada Soarelui a fost închisă și mai multe localități din Dobrogea au rămas fără curent electric după ce furtuna extrem de violentă a făcut ravagii în regiune. Vântul ajunge la 170 km/oră, o viteză asemănătoare celei din timpul uraganelor de gradul întâi, transmite Digi24.
 
La sediul ISU Constanța s-a constituit o celulă de intervenție și au fost luate mai multe măsuri de alertă. Printre altele, s-a instituit starea de permanență în primării și au fost identificate femeile însărcinate care se apropie de termen.

Vremea rea face ravagii în România: vânt ca la uragan, drumuri blocate, trenuri anulate, școli închise, localități în întuneric
05.02.2020 22:20
 
Drum blocat, in Harghita, din cauza copacilor doborati de zapada
 

Iarna se instalează în forță în România. Viscolul se va intensifica mai ales pe timpul nopții când în mai multe județe din sud și sud-est va fi cod roșu de vânt intens, ninsoare abundentă și vizibilitate aproape zero. Meteorologii au emis și un cod portocaliu în București pentru lapoviță, ninsoare și vânt.

În unele judeţe, drumurile şi şcolile au fost închise. O mare parte dintr-o pădure a fost pusă la pământ din cauza vântului puternic, care pe alocuri a bătut cu forța unui uragan.

În Bucureşti, vântul care a bătut cu 80 de kilometri pe oră a făcut prăpăd în tot oraşul. Copaci căzuţi peste maşini, acoperişuri smulse şi bucăţi de tencuială care au zburat peste autoturisme. Stricăciunile sunt greu de evaluat deocamdată, pe timp de noapte. 

Şi vestul ţării a fost afectat de episodul de iarnă venit peste noapte. În judeţul Arad, vântul a suflat atât de tare încât a dărâmat un TIR care mergea spre Budapesta. La fel s-a întâmplat şi în Timiş, unde mai mulţi copaci groşi s-au prăbuşit peste un autocamion.

În toată țara sunt 131 de localități fără curent electric.

Pagube au fost şi în Timişoara, unde acoperişurile au zburat ca nişte foi de hârtie, din cauza vântului puternic.

În Bihor, a nins serios, iar un drum judeţean a fost blocat de arborii prăbuşiţi, din cauza vântului puternic şi a zăpezii.

Autostrada A2, închisă parțial

Începând cu ora 23:30 se închide circulației rutiere Autostrada A2 de la km 10+600m până la km 143.

Pe Autostrada Soarelui, rafalele au smuls panourile de pe parapeţi şi le-au aruncat pe şosea.

Cod roșu de viscol în patru județe din țară, miercuri noaptea

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri seara, atenționări cod roșu de viscol pentru patru județe din țară, valabile până joi dimineața.

Potrivit ANM, zonele înalte ale județelor Suceava și Neamț sunt vizate de codul roșu de viscol până joi dimineața, la ora 5.00. Se vor semnala viscol și vânt cu rafale de 140 - 170 km/h.

De asemenea, la altitudini de peste 1.800 de metri, în județele Caraş-Severin și Hunedoara va fi viscol puternic, vânt cu rafale de 140 - 170 km/h și zăpadă spulberată. Atenționarea este valabilă până joi dimineața, la ora 4.00.

Este o intensitate pe care vântul o atinge în cazul uraganelor de categoria I.

Constanța: 9 localități fără curent electric

Locuitorii din nouă localităţi din judeţul Constanţa au rămas fără electricitate, miercuri noapte, E-Distribuţie Dobrogea informând că, din cauza vântului puternic, au fost afectate şase linii electrice aeriene de medie tensiune.

"Pe fondul condiţiilor meteo deosebite (cod roşu şi portocaliu de vreme rea cu intensificări ale vântului de 70-85 km/h şi ninsoare) a fost afectată funcţionarea instalaţiilor E-Distribuţie Dobrogea", citează  Agerpres .

Sunt afectate total sau parţial localităţile Albeşti, Cerchezu, Chirnogeni, Dumbrăveni, Independenţa, Lipniţa, Mihail Kogălnicenu, Negru Vodă şi Pantelimon.

Pompierii din Capitală, solicitați în 59 de cazuri: copaci și stâlpi căzuți pe carosabil

Pompierii au intervenit în 59 de situații din București și Ilfov cauzate de vremea rea, echipajele fiind solicitate pentru copaci căzuți pe mașini și pe stradă, stâlpi doborâți și panouri publicitare la pământ. Intervențiile au avut loc miercuri, în intervalul orar 17:00 - 21:00.

Bucureşti: 55 de intervenții

- 20 copaci căzuți pe autoturisme şi carosabil
- 20 elemente construcție
- 6 panouri publicitare
- 3 stâlpi căzuți pe carosabil
- 1 semafor căzut
- 5 alte elemente desprinse

Ilfov: 4 intervenții

- 3 copaci căzuți pe carosabil
- 1 transformator electric avariat

Toate școlile din patru județe vor fi închise joi din cauza vremii

Cursurile vor fi suspendate , joi, în școlile din Brăila, Buzău, Călărași și Ialomița, din cauza viscolului și a vântului puternic, fiind anunțat cod roșu de vreme rea, informează Ministerul Educației.

„În urma întrunirii Comitetului pentru Situații de Urgență, Inspectoratele Școlare din județele: Brăila, Buzău, Călărași și Ialomița, au luat decizia ca mâine, 06 februarie 2020, cursurile vor fi suspendate din cauza condițiile meteo nefavorabile – intensificări puernice ale vântului, viscol, vizibilitate redusă semnificativ/cod roșu”, transmit reprezentanții Ministerului Educației, citați de Mediafax.

Situația este următoarea:

- Brăila – 102 unități de învățământ

- Buzău – 155 unități de învățământ

- Călărași – 97 unități de învățământ

- Ialomița – 93 unități de învățământ.

Tot din aceste cauze, vor fi suspendate cursurile de la Liceul „Liviu Rebreanu” și Școala Gimnazială „Geo Bogza” din localitatea Bălanjudețul Harghita.

În județul Tulcea, cursurile vor fi suspendate la unitățile de învățământ din județ, cu excepția municipiului.

Acoperișuri luate de vânt, 17 localități fără energie electrică în Ialomița

În județul Ialomișa, mai multe acoperișuri au fost luate de vânt,iar 17 localități au rămas fără energie electrică. Albești, Axintele, Bărcănești ,Borănești, Buești,Ciochina,Ciulnița Coșereni,Fetești, Garbovi, Movilița, Reviga, Sălcioara, Scanteia, Sinești , Stelnica, Valea Măcrișului, potrivit publicației  Ziarul Obiectiv Ialomița .

Maşini avariate în Argeş de un acoperiş smuls de vântul puternic

Două maşini au fost avariate de un acoperiş smuls de vântul puternic, miercuri seara, în oraşul Câmpulung, judeţul Argeş. Pompierii intervin şi pentru a da jos un panou publicitar în pericol şi un alt acoperiş care stă să cadă, potrivit Mediafax.

Reprezentanţii ISU Argeş au transmis că acoperişul unui bloc a căzut pe două maşini din cartierul Visoi, oraşul Câmpulung. Nu au fost înregistrate victime, însă acoperişul de aproximativ 50 de metri pătraţi a avariat două maşini. De asemenea, tot în Câmpulung, pompierii intervin pentru a da jos un alt acoperiş care să să cadă şi un panou publicitar în pericol de prăbuşire. O altă intervenţie cauzată de vremea rea a avut loc în gara din Câmpulung, unde a căzut un copac.

Nordul judeţului Argeş este sub cod roşu de vreme rea, iar restul judeţului este sub cod galben.

Gravidele şi bolnavii dependenţi de oxigen şi dializă, din Buzău, la spital cât e cod roşu de viscol

Femeile însărcinate, bolnavii dependenţi de oxigen şi cei care fac dializă au fost duşi la Spitalul Judeţean Buzău, miercuri seara, ca măsură de prevenţie, pe perioada în care judeţul este sub cod roşu de vânt şi viscol.

Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean Buzău, până miercuri seara au ajuns la unitatea medicală un număr de 11 pacienţi cu grad de risc, ce necesita monitorizare.

Este vorba de două femei gravide cu sarcina la termen, duse la Maternitaeta Buzău, iar la UPU au fost duşi şase pacienţi dependenţi de oxigen, care au fsot, apoi internati în Secţia Medicală. Alţi trei pacienţi, care necesita dializă, au rămas internaţi în Secţia Chirurgie.

„Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău este pregătit să primească pacienţii cu risc, respectiv gravide, pacienţi dependenţi de oxigen şi cei care necesită dializă pentru cazare şi monitorizare în perioada codului roşu emis de ANM“, au transmis reprezentanţii Spitalului Judeţean Buzău.

Şi la Tulcea, un număr de 33 de persoane ce necesită dializă în cursul zilei de joi au sosit, miercuri seara, la Spitalul din Tulcea. Restul de 18 persoane sunt din oraş şi nu au fost duse la unitatea medicală încă. ISU Tulcea anunţă că 84 de gravide au refuzat transportul, 50 se află deja la unităţi sanitare. Alte 6 gravide înregistrate în judeţ fie au născut, fie sunt plecate din judeţ.

Populaţia din Harghita, avertizată prin Ro-Alert că mai multe drumuri au fost închise

Autorităţile din Harghita au transmis un mesaj RO-Alert către populaţie, avertizând că mai multe drumuri naţionale din judeţ sunt închise din cauza viscolului, miercuri seara. Două trenuri staţionează în gara Livezi-Ciuc, iar un copac a căzut peste cabina unui camion, şoferul fiind rănit.

Miercuri seara, au fost transmise mesaje Ro-Alert pentru avertizarea populaţiei privind drumurile blocate. Este vorba de DN 12C, DN 13B şi DJ 125. De asemenea, din cauza viscolului, două trenuri personale, respectiv R 5207 şi R5208 staţionează în Gara Livezi-Ciuc, după ce au cpzut copaci pe linii de contact.

„Echipele CFR acţionează pentru degajarea copacilor căzuţi pe liniile de contact”, anunţă ISU Harghita.

Gospodării din Galați și Brăila, fără curent electric

Mii de oameni au rămas fără curent electric, miercuri seara, în judeţele Brăila şi Galaţi, din cauza vântului puternic care a distrus reţelele. Traficul rutier va fi închis pe drumurile naţionale în timpul nopţii, iar autorităţile din Brăila au anunţat că elevii nu vor merge, joi, la şcoală.

În Galaţi cele mai mari probleme sunt în nordul judeţului, la ora transmiterii acestei ştiri fiind aproximativ 2000 de gălăţeni afectaţi de penele de curent. În plus, în mai multe zone, vântul puternic a rupt copaci, iar pompierii au fost trimişi să degajeze drumurile.

„Sunt trei localităţi fără energie electrică: Barcea, Drăgăneşti şi Malul Alb, aproximativ 2.000 de consumatori sunt afectaţi. De asemenea, echipajele de pompieri au acţionat pentru degajarea a trei copaci căzuţi pe carosabil, în municipiul Galaţi, pe străzile Ana Ipătescu şi Crizantemelor, şi pe DN 25 în localitatea Fundeni”, au anunţat reprezentanţii ISU Galaţi.

În judeţul Brăila ninsoarea şi viscolul au lăsat opt localităţi în întuneric. Cinci mii de oameni aşteaptă intervenţia echipelor de la compania electrică.

„La ora 19.00 erau opt localităţi fără energie electrică. Este vorba despre Galbenu, Drogu, Pântecani, Zamfireşti, Jirlău, Tufeşti, Vişani şi Plăsoiu. În total sunt cinci mii de oameni. La faţa locului intervin opt echipe ale Electrica”, a explicat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al ISU Brăila, Ştefan Stoian. 

Cod portocaliu de ninsori și lapoviță, în Capitală

Primăria Municipiului București a anunțat, miercuri seară, că  741 de utilaje și 415 operatori sunt pregătiți să intervină  dacă evoluţia fenomenelor meteorologice din această noapte o va impune, ca urmare a Codului portocaliu de ninsoare și lapoviță emis pentru Capitală. De asemenea, stocurile de material și soluții antiderapante se ridică la 21.260 de tone.

Totodată, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bucureşti-Ilfov  recomandă cetăţenilor să aibă în vedere câteva măsuri de prevenire  a situaţiilor de urgenţă, ţinând cont de atenţionările emise de meteorologi.

Acoperiș smuls de vânt, în Oradea

Vântul a bătut cu putere în această după-amiază în Oradea, iar o bucată dintr-un acoperiş s-a prăbuşit peste maşinile parcate în faţa unui bloc. Nu au fost victime însă a fost nevoie de intervenţia pompierilor pentru a degaja zona.

Probleme au fost şi pe drumurile din Bihor. Un drum judeţean a fost blocat de arborii prăbuşiţi pe carosabil, din cauza vântului puternic şi a căderilor masive de zăpadă. Vestul țării se află în aceste momente în plin cod galben de ninsoare și viscol.

Traficul se desfășoară în condiții de iarnă pe mai multe drumuri din țară

Drum inchis din cauza zapezii abundente

Din cauza condițiilor meteo, traficul rutier a fost restricționat pe mai multe drumuri din țară. Drumul care leagă Sinaia de Cota 1400 a fost închis, miercuri, după ce mai multe maşini au derapat şi nu au mai putut înainta, din cauza gheţii şi a zăpezii. Pentru scoaterea lor au intervenit jandarmii, pompierii şi poliţiştii, transmite corespondentul Mediafax.

Situația traficului la ora 22:00

La nivelul județelor Buzău, Brăila și Tulcea, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a decis ca în perioada codului rosu, intervalul orar 22.00-08.00 drumurile naționale si judetene sa fie inchise pentru toate categoriile de vehicule, cu exceptia celor de interventie. In acest sens începand cu ora 21.00 filtrele rutiere vor informa si ulterior vor opri traficul.

Drumuri naționale cu trafic blocat:

- în județul Harghita, DN12C Gheorghieni - Lacu Roșu, între kilometrii km 5 – 32 și pe DN 13B, între localitățile Bucin și Praid, din cauza căderilor de copaci pe partea carosabilă, traficul rutier a fost închis, până la remedierea situației;

- în județul Argeș, pe raza comunei Cetățeni -DN 72A de la km.49+900 m-km.50+100m orele 22.00 se închide circulației rutiere din cauza căderilor de copaci de pe versanti.In functie de condițiile meteo se va relua traficul.

- județul Suceava, traficul rutier este blocat, din cauza unor autotrenuri care nu mai pot înainta(viscol), pe DN2 E85 între Dărmănești – Pătrăuți; DN2 Fălticeni blocat la km 402 2 autotrenuri blocate;

- în județul Covasna, din cauza unor arbori căzuți pe carosabil, traficul este blocat pe DN11 Târgu Secuiesc – Onești și DN2D Ojdula –Panciu;

- în județul Prahova, din cauza unor arbori căzuți pe carosabil, traficul este blocat pe DN1A Ploiești – Cheia(situația se va menține până în măine dimineață).

- în județul Giurgiu, din cauza unui arbore căzut pe carosabil, traficul este blocat pe DN5B Giurgiu – Bălănoaia;

- în județul Iași, la ieșirea din Tg. Frumos către Pașcani, pe DN 28, la km 1+250 m sunt 2 tiruri derapate. Traficul rutier este blocat pe ambele sensuri;

- în județul Călărași, pe DN 3 Lehliu -Fundulea, traficul rutier este blocat pe ambele sensuri între localitatea Ștefănești și Ileana , din cauza unui autotre care a derapat.

Drumuri județene cu trafic blocat:

- în județul Neamț, din cauza viscolului, traficul rutier pe DJ 208G Tupilați –Ștefan cel Mare, a fost blocat;

- în județul Harghita, din cauza viscolului, traficul rutier pe DJ 125 Sândominic - Bălan, a fost blocat;

-Județul Dâmbovița, din cauza viscolului, traficul rutier pe DJ 713, km 0- până la km 8+500 de metri, este închis până mâine la ora 10.00;

Restricții rutiere instituite:

- în județul Botoșani, traficul rutier este restricționat peste 7,5 tone pe DE 58 Botoșani –Suceava și DE 58 Botoșani – Iași;

- în județul Iași, traficul rutier este restricționat peste 7,5 tone pe DN28 Roman - Târgu Frumos, DN 28A Târgu Frumos – Pașcani și DN 28B Târgu Frumos – Hârlău;

- în județul Vaslui traficul rutier este restricționat peste 7,5 tone pe la intrarea în țară(Vama Albița) precum și pe toată raza județului;

- în județul Prahova, traficul rutier este restricționat peste 7,5 tone, traficul este blocat pe DN1A Ploiești – Cheia.

Trafic îngreunat din cauza condițiilor meteo;

- pe autostrăzile A1 București –Pitești și A2 București – Constanța, pe toată lungimea, se circulă în condiții de vânt puternic și carosababil ud, parțial acoperit cu apă;

- în județul Suceava, pe DN 17, în zona localității Poiana Stampei (Pasul Tihuța), din cauza precipitațiilor sub formă de ninsoare și a carosabilului alunecos, traficul rutier se desfășoară îngreunat. Se acționează cu material antiderapant;

- în județul Bistrița-Năsăud, traficul se desfășoară în condițiile unui carosabil umed, fără precipitații sub formă de ninsoare;

- în județul Bihor, pe DN 75 Băița – Vârtop, s-a despus un strat de zăpadă de 3-5 cm. Traficul rutier se desfășoară în condiții de iarnă. Se acționează cu material antiderapant;

- în județul Covasna, pe DN 13 E, între kilometrii 74 -81, între localitățile Zagon – Barcani, se circulă în condiții de iarnă, zapada este bătătorită, cu un strat de 2-3 cm. Se acționează cu material antiderapant;

- în județul Maramureș, pe DN 18, în zona localității Borșa, sunt precipitații sub formă de lapoviță, carosabilul fiind umed.

Situația traficului feroviar până la ora 22:00:

- pe Magistrala 300 Predeal - Brașov, la ieșirea din stația CF Timișu de Sus (în județul Brașov), un pantograf s-a defecat. Din acest motiv, traficul feroviar este întrerupt. Deplasarea mai multor trenuri de călători va fi afectată.

- pe Magistrala 501 Siculeni – Adjud, traficul feroviar este blocat, la kilometrul 129+900(localitatea Nădejdea), din cauza unui copac care a căzut pe șina de cale ferată;

- pe Secția de Calea 502 Ilia –Vatra Dornei, traficul feroviar este blocat din cauza unui copac care a căzut pe șina de cale ferată;

- Secția de cale ferată 501 Adjud – Siculeni, traficul feroviar este blocat din cauza unor copaci care au căzut pe șina de cale ferată.

Situația traficului aerian până la ora 22:00: nu s-au înregistrat probleme cauzate de efectele fenomenelor meteorologice.

Situația traficului maritim și fluvial până la ora 22:00: în județul Constanța, din cauza vântului puternic, toate porturile și-au suspendat activitatea

Situația traficului la ora 20:00

- în județul Harghita, DN12C Gheorghieni - Lacu Roșu, între kilometrii km 5 – 32 și pe DN 13B, între localitățile Bucin și Praid, din cauza căderilor de copaci pe partea carosabilă, traficul rutier a fost închis, până la remedierea situației; Pe DN15 Toplița –Borsec, un arbore a căzut pe un autocamion, trafic blocat;

- județul Suceava, traficul rutier este blocat, din cauza unor autotrenuri care nu mai pot înainta(viscol), pe DN2 E85 între Dărmănești – Pătrăuți;

- în județul Covasna, din cauza unui arbore căzut pe carosabil, traficul este blocat pe DN11 Târgu Secuiesc – Onești;

- în județul Giurgiu, din cauza unui arbore căzut pe carosabil, traficul este blocat pe DN5B Giurgiu – Bălănoaia;

- în județul Iași, la ieșirea din Tg. Frumos către Pașcani, pe DN 28, la km 1+250 m sunt 2 tiruri derapate. Traficul rutier este blocat pe ambele sensuri;

- în județul Bihor, traficul rutier este blocat pe DN1H Aleșd –Nușfalău, la kilometrul 20+300 de metri, din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

- în județul Călărași, pe DN 21,traficul rutier este blocat pe ambele sensuri în localitatea Drajna, din cauza unui arbore căzut pe carosabil; Traficul a fost deviat pe DC 20 prin comuna Dragalina - str. Uzinei – DN3A Dragalina.

- în județul Neamț, din cauza viscolului, traficul rutier pe DJ 208G Tupilați –Ștefan cel Mare, a fost blocat;

- în județul Harghita, din cauza viscolului, traficul rutier pe DJ 125 Sândominic - Bălan, a fost blocat;

- în județul Botoșani, traficul rutier este restricționat peste 7,5 tone pe DE 58 Botoșani –Suceava și DE 58 Botoșani – Iași;

- în județul Iași, traficul rutier este restricționat peste 7,5 tone pe DN28 Roman - Târgu Frumos, DN 28A Târgu Frumos – Pașcani și DN 28B Târgu Frumos – Hârlău;

- pe autostrăzile A1 București –Pitești și A2 București – Constanța, pe toată lungimea, se circulă în condiții de vânt puternic și carosababil ud, parțial acoperit cu apă;

- în județul Suceava, pe DN 17, în zona localității Poiana Stampei (Pasul Tihuța), din cauza precipitațiilor sub formă de ninsoare și a carosabilului alunecos, traficul rutier se desfășoară îngreunat. Se acționează cu material antiderapant;

- în județul Bistrița-Năsăud, traficul se desfășoară în condițiile unui carosabil umed, fără precipitații sub formă de ninsoare;

- în județul Bihor, pe DN 75 Băița – Vârtop, s-a despus un strat de zăpadă de 3-5 cm. Traficul rutier se desfășoară în condiții de iarnă. Se acționează cu material antiderapant;

- în județul Covasna, pe DN 13 E, între kilometrii 74 -81, între localitățile Zagon – Barcani, se circulă în condiții de iarnă, zapada este bătătorită, cu un strat de 2-3 cm. Se acționează cu material antiderapant;

- în județul Maramureș, pe DN 18, în zona localității Borșa, sunt precipitații sub formă de lapoviță, carosabilul fiind umed.

Traficul feroviar pe Magistrala 300 Predeal - Brașov, la ieșirea din stația CF Timișu de Sus (în județul Brașov), un pantograf s-a defecat. Din acest motiv, traficul feroviar este întrerupt.

În județul Constanța, din cauza vântului puternic, toate porturile și-au suspendat activitatea.

Situația traficului la ora 18:30

- în județul Harghita, DN12C Gheorghieni - Lacu Roșu, între kilometrii km 5 – 32 și pe DN 13B, între localitățile Bucin și Praid, din cauza căderilor de copaci pe partea carosabilă, traficul rutier a fost închis, până la remedierea situației; Pe DN15 Toplița –Borsec, un arbore a căzut pe un autocamion, trafic blocat;

județul Suceava, traficul rutier este blocat, din cauza unor autotrenuri care nu mai pot înainta(viscol), pe DN2 E85 între Dărmănești – Pătrăuți;

- în județul Covasna, din cauza unui arbore căzut pe carosabil, traficul este blocat pe DN11 Târgu Secuiesc – Onești;

- în județul Giurgiu, din cauza unui arbore căzut pe carosabil, traficul este blocat pe DN5B Giurgiu – Bălănoaia;

- în județul Iași, la ieșirea din Tg. Frumos către Pașcani, pe DN 28, la km 1+250 m sunt 2 tiruri derapate. Traficul rutier este blocat pe ambele sensuri;

- în județul Călărași, pe DN 21,traficul rutier este blocat pe ambele sensuri în localitatea Drajna, din cauza unui arbore căzut pe carosabil;

- în județul Neamț, din cauza viscolului, traficul rutier pe DJ 208G Tupilați –Ștefan cel Mare, a fost blocat;

- în județul Harghita, din cauza viscolului, traficul rutier pe DJ 125 Sândominic - Bălan, a fost blocat;

- în județul Botoșani, traficul rutier este restricționat peste 7,5 tone pe DE 58 Botoșani –Suceava și DE 58 Botoșani – Iași;

- în județul Iași, traficul rutier este restricționat peste 7,5 tone pe DN28 Roman - Târgu Frumos, DN 28A Târgu Frumos – Pașcani și DN 28B Târgu Frumos – Hârlău;

- pe autostrăzile A1 București –Pitești și A2 București – Constanța, pe toată lungimea, se circulă în condiții de vânt puternic și carosababil ud, parțial acoperit cu apă;

- în județul Suceava, pe DN 17, în zona localității Poiana Stampei (Pasul Tihuța), din cauza precipitațiilor sub formă de ninsoare și a carosabilului alunecos, traficul rutier se desfășoară îngreunat. Se acționează cu material antiderapant;

- în județul Bistrița-Năsăud, traficul se desfășoară în condițiile unui carosabil umed, fără precipitații sub formă de ninsoare;

- în județul Bihor, pe DN 75 Băița – Vârtop, s-a despus un strat de zăpadă de 3-5 cm. Traficul rutier se desfășoară în condiții de iarnă. Se acționează cu material antiderapant;

- în județul Covasna, pe DN 13 E, între kilometrii 74 -81, între localitățile Zagon – Barcani, se circulă în condiții de iarnă, zapada este bătătorită, cu un strat de 2-3 cm. Se acționează cu material antiderapant;

- în județul Maramureș, pe DN 18, în zona localității Borșa, sunt precipitații sub formă de lapoviță, carosabilul fiind umed.

Traficul feroviar pe Magistrala 300 Predeal - Brașov, la ieșirea din stația CF Timișu de Sus (în județul Brașov), un pantograf s-a defecat. Din acest motiv, traficul feroviar este întrerupt.

Pe Magistrala 800 Costanța – București, traficul feroviar este blocat, la kilometrul 111(localitatea Drajna), din cauza unui copac care a căzut pe șina de cale ferată;

În județul Constanța, din cauza vântului puternic, toate porturile și-au suspendat activitatea.

Situația traficului la ora 17:30

- în județul Harghita, DN12C Gheorghieni - Lacu Roșu, între kilometrii  km 5 – 32 și  pe DN 13B, între localitățile Bucin și Praid, din cauza  căderilor de copaci pe partea carosabilă,  traficul rutier a fost  închis, până la remedierea situației;
 
 -  în județul Botoșani, traficul rutier este restricționat peste 7,5 tone pe DE 58 Botoșani –Suceava și DE 58 Botoșani –Iași;
 
județul Suceava, traficul rutier este  blocat, din cauza unor autotrenuri care nu mai pot înainta(viscol), pe DN2 E85 între Dărmănești – Pătrăuți;
 
 - pe autostrăzile A1 București –Pitești și A2 București – Constanța, pe toată lungimea, se  circulă în condiții de vânt  puternic și carosababil ud, parțial acoperit cu apă;
 
- în județul Suceava, pe DN 17, în zona localității Poiana Stampei (Pasul Tihuța), din cauza precipitațiilor sub formă de ninsoare și a carosabilului alunecos, traficul rutier se desfășoară îngreunat. Se acționează cu material antiderapant;
 
- în județul Bistrița-Năsăud, traficul se desfășoară în condițiile unui carosabil umed, fără precipitații sub formă de ninsoare;
 
- în județul Bihor, pe DN 75 Băița – Vârtop, s-a despus un strat de zăpadă de 3-5 cm. Traficul rutier se desfășoară în condiții de iarnă. Se acționează cu material antiderapant;
 
- în județul Covasna, pe DN 13 E, între kilometrii 74 -81, între localitățile Zagon – Barcani, se circulă în condiții de iarnă, zapada este bătătorită, cu un strat de 2-3 cm. Se acționează cu material antiderapant;
 
- în județul Maramureș, pe DN 18, în zona localității Borșa, sunt precipitații sub formă de lapoviță, carosabilul fiind umed.

Poliția Română recomandă conducătorilor auto:

- Să folosească luminile de ceaţă, precum şi sistemele de iluminare-semnalizare şi de climatizare-dezaburire, pentru a vedea şi a fi observaţi în trafic;

- Să reducă pe cât posibil viteza de deplasare;

- Să circule cu foarte mare atenţie, pentru a putea evita orice obstacol;

- Să evite pe cât posibil manevra depăşirii, iar dacă este necesar, să o realizeze numai după o asigurare temeinică;

- Să păstreze în mers o distanţă suficient de mare între autovehicule, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă;

- Să manifeste permanent o conduită preventivă la volan.

Trenuri regio anulate în intervalul orar 22.00 (05.02.2020) - 08.00 (06.02.2020)

Două trenuri Regio vor fi anulate miercuri şi alte 15 în cursul zilei de joi, în sudul şi sud-estul ţării, în urma avertizărilor de Cod roşu emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, informează CFR Călători. Potrivit sursei citate, în prezent nu sunt trenuri anulate sau blocate iar circulaţia se desfăşoară în condiţii de siguranţă.

5 februarie 2020
- 8655       Constanţa - Tulcea Oraş
- 8397       Constanţa - Mangalia

6 februarie 2020
- 8652       Tulcea Oraş - Medgidia
- 8380       Mangalia - Constanţa
- 8381       Constanţa - Mangalia
- 8384       Mangalia - Constanţa
- 8385       Constanţa - Mangalia
- 8388       Mangalia - Constanţa
- 8343       Călăraşi Sud - Ciulniţa – Constanţa va fi limitat pe ruta Călăraşi Sud - Ciulniţa
- 8012       Feteşti - Bucureşti Obor
- 8031       Feteşti - Constanţa
- 8001       Bucureşti Nord - Constanţa
- 8002       Constanţa - Bucureşti Nord
- 8581       Slobozia Veche - Ciulniţa
- 8580       Ciulniţa - Slobozia Veche
- 8653       Medgidia - Tulcea Oraş
- 8654       Tulcea Oraş - Constanţa

La această oră nu sunt trenuri anulate sau blocate, circulația se desfășoară în condiții de siguranță.

Pentru preîntâmpinarea unor eventuale perturbări în circulaţia feroviară, CFR Călători a luat următoarele măsuri:
- asigurarea locomotivelor Diesel de rezervă și pregătirea materialului rulant pentru circulația în condiții de iarnă;

- asigurarea locomotivelor diesel pentru deservirea plugurilor de zăpadă, în caz de necesitate;

- asigurarea locomotivelor diesel pentru intervenţie în caz de avarii la linia de contact;

- asigurarea căldurii  în tren şi funcţionarea fără deficienţe a mijloacelor de tracţiune pe toată perioada staţionării în staţii, în linie curentă şi pe întreaga rută de circulaţie;

- suplimentarea echipelor de intervenție și asigurarea personalului necesar pentru deszăpezirea unităților proprii (revizii, depouri, etc) în zonele afectate.

Pasagerii care vor să renunţe la călătorie, vor primi, la cerere, contravaloarea biletelor/călătoriilor achiziţionate şi neutilizate (fie pentru întreaga rută, fie pentru distanţa neefectuată din ruta respectivă), conform Regulamentului de transport pe calea ferată în vigoare.

Recomandările CNAIR pentru șoferi

"Evitați deplasările în zonele aflate sub cod roșu de vreme rea. Facem apel la conducătorii auto să evite deplasările în zonele vizate de codul roșu (județele Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași și Tulcea și zona de munte a județelor Prahova, Dâmbovița, Argeș, Brașov, Buzău), deoarece vizibilitatea va fi redusă spre zero, vântul va bate la rafală cu 100-120 km/h și se vor înregistra și ninsori.

Atenționăm că în zonele aflate sub cod roșu se poate lua oricând decizia închiderii totale a circulației rutiere pentru toate categoriile de autovehicule.

Recomandăm conducătorilor auto ca pe drumurile aflate sub cod portocaliu și roșu, să circule prudent, să adapteze viteza la condițiile din trafic, să aibă autovehiculele echipate corespunzător pentru condiții de iarnă și să se informeze în prealabil cu privire la condițiile de trafic din zonele tranzitate.

Precizăm că Direcțiile Regionale de Dumuri și Poduri sunt mobilizate pentru cod roșu și toate utilajele sunt pregătite pentru a acționa acolo unde este cazul, iar Dispeceratele CNAIR SA vor funcționa la capacitate maximă", potrivit unui comunicat al CNAIR.

Pompierii din cadrul IGSU, pregătiți să intervină în sprijinul populației și autorităților din județele vizate de vremea neprielnică

La nivelul județelor unde sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase, peste 5.000 de pompieri cu 3.300 mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației și autorităților locale vizate de vremea neprielnică. În funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor prognozate, vor fi activate grupele operative şi suplimentate efectivele, pentru asigurarea intervenţiei imediate la solicitările cetățenilor.

Totodată, în sprijinul județelor posibil a fi afectate, IGSU a dispus completarea resurselor existente cu 3 șenilate, 5 autofreze și 2 autospeciale pentru transport victime multiple,* după cum urmează:

Grupări de sprijin formate din autospecială cu capacitate mărită de trecere (șenilată/UTV):
• ISU Galați → ISU Tulcea
• USISU (Unitatea Specială de Intervenție în Situații de Urgență)→ ISU Constanța
• ISU Mehedinti→ ISU Argeș

Grupări de sprijin formate autofreză de zăpadă multifuncțională:
• ISU Botoșani → ISU Vrancea
• ISU Bacău → ISU Brăila
• ISU Iași → ISU Tulcea și ISU Galați (câte o autospecială pentru fiecare județ)
• ISU Neamț → ISU Buzău

Grupări de sprijin formate din autospeciala pentru transport victime multiple:
• ISU Bucuresti-Ilfov → ISU Tulcea
• ISU Dolj → ISU Brăila

La eventualele misiuni de căutare-salvare a persoanelor surprinse de manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă sunt pregătite să intervină cu cele *37* de şenilate cu capacitate mărită de trecere, în sprijinul acestora putând fi solicitate alte 7 astfel de mijloace ale CNAIR, în baza protocolului de colaborare încheiat între cele două instituţii.

La misiunilor de salvare pot fi utilizate 41 autospeciale pentru transport personal și victime multiple, 34 autofreze pentru deblocarea drumurilor, precum și autospeciale de intervenție la incendii și autospeciale SMURD.

Printre măsurilor de protecție pentru populație, în zonele aflate sub incidența fenomenelor de vreme rea, s-a dispus verificarea situației privind femeile gravide aflate în ultimul trimestru de sarcină și a persoanelor cu diferite afecțiuni medicale. În funcție de evolutia situației, persoanele vor putea fi evacuate din zonele de risc. De asemenea, vor fi verificate spațiile destinate cazării temporare a persoanelor fără adăpost.

Evoluția situației din teren va fi atent monitorizata de Centrul Operational Național din cadrul IGSU, in cooperare cu celelalte structuri aflate in coordonarea DSU, pentru optimizarea misiunilor de raspuns.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”