Vremea în următoarele două săptămâni. Unde vor predomina precipitațiile

Vremea în următoarele două săptămâni. Unde vor predomina precipitațiile

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a publicat luni o estimare a evoluției valorilor termice și a precipitațiilor în intervalul 11-24 martie 2024. În majoritatea regiunilor țării vor predomina ploile.

Ploaie de primăvară. FOTO Shutterstock

Ploaie de primăvară. FOTO Shutterstock

Estimarea a fost realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Banat

În primele zile din interval, valorile termice maxime vor fi în scădere de la medii regionale de 16 grade, până spre 12 grade.

„Ulterior, până la finalul săptămânii, valorile diurne vor fi în creștere până la medii de 17...18 grade. În a doua jumătate a intervalului, variațiile termice nu vor fi semnificative, iar media maximelor se va situa în general în jurul a 16 grade. Valorile termice nocturne vor fi în scădere de la medii de 8 grade, spre 3...4 grade la finalul primei săptămâni, iar în a doua parte a intervalului vor fi doar ușoare variații, iar media se va menține în jurul a 5 grade”, arată ANM.

Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în intervalul 11-15 martie și după data de 19 martie.

Crișana

Până spre mijlocul primei săptămâni, valorile termice maxime vor fi în scădere de la medii de 17...18 grade, până spre 12 grade. Ulterior, până la finalul primei săptămâni, valorile diurne vor fi în creștere până la medii de 16...17 grade.

„În a doua jumătate a intervalului, vor mai fi variații termice ușoare, dar media maximelor va fi în general în jurul a 15 grade. Valorile termice nocturne vor fi în scădere de la medii de 7...8 grade la începutul intervalului, spre 3...4 grade la finalul primei săptămâni, iar în a doua parte a intervalului vor fi doar ușoare variații, iar media se va menține în general în jurul a 5 grade”, arată estimarea.

Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată mai ales în intervalul 11-14 martie și după data de 17 martie.

Transilvania

Potrivit ANM; până la mijlocul primei săptămâni, valorile termice maxime vor fi în scădere de la medii de 16 grade, până spre 10...11 grade.

„Până la finalul săptămânii, valorile diurne vor fi în creștere spre medii de 15...16 grade. În a doua jumătate a intervalului, vor mai fi variații termice nesemnificative, dar media maximelor se va situa în general în jurul a 14 grade. Valorile termice nocturne vor avea ușoare variații pe tot parcursul intervalului, iar media regională a acestora va oscila între 2 și 5 grade”, se arată în aceeași estimare.

Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în intervalul 11-15 martie și după data de 19 martie.

Maramureș

Până în data de 13 martie, valorile termice maxime vor fi în scădere de la medii de 16 grade, spre 12 grade. Ulterior, până la finalul primei săptămâni, valorile diurne vor fi în creștere până la medii de 15 grade. În a doua jumătate a intervalului, vor mai fi variații termice ușoare, iar media maximelor va fi de 13...15 grade.

Valorile termice nocturne vor fi în scădere de la medii de 7 grade la începutul intervalului, spre 3 grade la finalul primei săptămâni. În a doua parte a intervalului vor fi doar ușoare variații, iar media va oscila între 2 și 5 grade.

„Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată mai ales în intervalul 11-14 martie și după data de 17 martie”, arată ANM.

Moldova

Până la jumătatea primei săptămâni, variațiile termice diurne nu vor fi semnificative, iar media acestora va fi de 8...9 grade. În intervalul 14-18 martie valorile termice maxime vor fi în creștere spre medii de 16...17 grade, iar apoi vor avea tendința de scădere până la 13...14 grade.

„Valorile termice nocturne vor avea ușoare variații pe tot parcursul intervalului de anticipație, iar media regională a acestora va oscila între 2 și 5 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare în intervalul 11-14 martie și după data de 19 martie”, precizează ANM.

Dobrogea

Valorile termice nu vor avea variații semnificative pe parcursul celor două săptămâni de prognoză. Media maximelor va oscila între 10 și 15 grade, cu o creștere a valorilor între 14 și 18 martie, iar cea a minimelor va fi de 4...6 grade, cu cele mai scăzute valori în jurul datei de 15 martie.

Probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare în intervalul 11-15 martie și după data de 20 martie.

Muntenia

Valorile termice maxime vor fi în scădere ușoară până la mijlocul primei săptămâni, de la medii de 15...16 grade, până spre 12 grade.

„Până la finalul săptămânii, valorile diurne vor fi în creștere spre medii de 18...19 grade. În a doua jumătate a intervalului, temperaturile maxime vor avea din nou tendința de scădere ușoară până la medii de 15...16 grade. Valorile termice nocturne vor avea variații nesemnificative pe tot parcursul intervalului, iar media regională a acestora va oscila între 3 și 6 grade”, potrivit estimărilor ANM.

Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în intervalul 11-15 martie și după data de 20 martie.

Oltenia

Valorile termice nu vor avea variații importante pe parcursul celor două săptămâni de prognoză. Media maximelor va oscila între 14 și 18 grade, iar creșterea valorilor se va realiza spre finalul primei săptămâni. Media temperaturilor nocturne va fi în general de 4...6 grade, cu cele mai scăzute valori în jurul datei de 16 martie.

Probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare în intervalul 11-15 martie și după data de 20 martie.

La munte

Temperaturile nu vor avea variații importante pe parcursul celor două săptămâni de prognoză. Media maximelor va oscila între 2 și 6 grade, cu o creștere mai pronunțată între 14 și 18 martie, iar cea a minimelor va fi de -3...0 grade, cu cele mai scăzute valori în jurul datei de 15 martie.

Probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare în intervalul 11-15 martie

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…