Vremea capricioasă umple ţara de viroze

Vremea capricioasă umple ţara de viroze

„Patru cazuri de deces au fost prin virus de gripă porcină, iar unul a fost prin virusul de tip AH3, ceea ce înseamnă ceva mai mult decât o gripă sezonieră, dar diferit de gripa porcină“, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Mureş, medicul Gabriela Uifălean.

Este vorba despre trei femei şi doi bărbaţi, cu vârste cuprinse între 43 şi 50 de ani. Două dintre persoanele decedate sunt din Târgu-Mureş, iar celelalte sunt din localităţile Fântânele şi Sângeorgiu de Mureş. Medicii au constatat că toate cele cinci persoane sufereau fie de diabet, insuficienţă renală cronică şi tulburări respiratorii, fie de afecţiuni hepatice cronice, cardiovasculare sau de obezitate.

„Toate cazurile sunt izolate, dar au şi ceva în comun: s-au prezentat prea târziu la medic, la o săptămână după apariţia primelor simptome, şi toate sufereau şi de alte afecţiuni cronice“, a declarat Mariana Negoiţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş.

4.000 de viroze într-o săptămână

Medicii mureşeni s-au confruntat anul acesta cu un val de afecţiuni respiratorii, în total, fiind raportate la Direcţia de Sănătate Publică, doar în ultima săptămână, 4.000 de cazuri de viroze respiratorii.

Reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean Mureş susţin că, în primele trei luni ale anului, în secţia de boli infecţioase a unităţii au fost internate 205 persoane cu afecţiuni respiratorii (viroze respiratorii, pneumonii, diverse forme de gripă), cele mai multe cazuri fiind copii.

Alte şapte cazuri de gripă pandemică şi trei de gripă sezonieră au fost înregistrate în ultima perioadă şi în Sibiu. În judeţele Bistriţa-Năsăud şi Cluj au fost raportate două cazuri de deces la care a fost confirmată gripa pandemică. Este vorba despre un copil de 11 luni din Bistriţa-Năsăud şi despre o persoană de 35 ani din Cluj-Napoca, ambele nevaccinate şi suferind şi de alte afecţiuni.

Un număr de circa 8.000 de viroze respiratorii au fost înregistrate şi în judeţul Iaşi, de la începutul anului. „Comparativ cu perioada similară a anului trecut, avem o creştere cu 25%. Cred este din cauza fluctuaţiilor de temperatură din acest început de an“, a spus Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

În judeţul Galaţi, în ultima săptămână a lunii martie, au fost raportate peste 2.500 de cazuri de infecţii respiratorii şi aproape 400 de pneumonie, în scădere faţă de săptămâna precedentă. De altfel, de la începutul anului şi până în prezent, la Galaţi a fost un singur deces cauzat de afecţiuni respiratorii.

Ceauşu: „Virusul nu este atât de agresiv“

Profesorul Emanoil Ceauşu (foto), directorul Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Bucureşti, susţine că virusul pandemic care a circulat anul acesta nu poate fi confundat cu cel al gripei porcine, care a făcut ravagii în urmă cu câţiva ani. „Gripa porcină este gripa care a circulat anul acesta în întreaga lume şi este prinsă în vaccinul care s-a făcut şi cu care s-a imunizat populaţia. E impropriu zis gripă porcină, este un virus gripal. Iniţial, una dintre originile lui a fost de la porci, dar el este un virus uman care circulă. Nu este un virus agresiv cum e cel de gripă aviară”, a explicat Ceauşu.

Gripa porcină a circulat anul acesta în întreaga lume

Specialiştii susţin că virozele respiratorii din această perioadă se încadrează în limitele normale pentru această perioadă din an. Aceeaşi situaţie este întâlnită şi toamna, când numărul celor care se prezintă la medicul de familie sau la infecţionist prezentând infecţii respiratorii este în creştere. Specialiştii atrag atenţia că antibioticele, în viroze, nu au absolut niciun efect şi că luate în exces pot slăbi organismul atunci când intră în contact cu virusul gripal.

„Trebuie să fie o vreme mai moale, de peste zero grade, umiditate şi lipsă se soare. Virozele nu apar iarna, când afară sunt minus 25 de grade. Totuşi, parcă s-a mai liniştit gripa. Dacă şi săptămâna viitoare se menţine acest trend, s-a încheiat epidemia de gripă”, a explicat doctorul Cătălin Apostolescu, medic infecţionist la Spitalul „Matei Balş“ din Capitală.

Doctorul susţine că în ultima săptămână au venit la spital deopotrivă adulţi şi copii, prezentând simptome specifice gripei. „Gripa cu virus pandemic a circulat şi anul acesta în România, am avut epidemie de gripă AH1N1, iar unele cazuri au fost ca la carte, culminând cu decesul persoanelor care sufereau de diverse patologii“, a completat doctorul.

În România, numărul de viroze a fost mai mic

Concret, ultima raportare a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, arată că în săptămâna 17.03.2014 - 23.03.2014 activitatea gripală a avut intensitate medie, cu evoluţie locală, în judeţele Constanţa, Iaşi şi Mureş şi cu tendinţa de extindere regională în zona de sud şi cazuri sporadice în alte judeţe.

Deşi morbiditatea prin infecţii respiratorii acute a fost mai scăzută, numărul de cazuri nu a fost unul peste aşteptările specialiştilor. Cu toate acestea, în săptămâna menţionată au fost înregistrate şi cinci decese la cazuri confirmate cu virus gripal - unul în Iaşi, altul în Arad, unul în Sibiu şi două în Bucureşti.

Specialiştii atrag atenţia asupra administrării de antibiotice în exces în timpul virozelor respiratorii.

„Împotriva virusurilor respiratorii, cu excepţia virusului gripal, nu există niciun tratament biologic. Antibiotice în viroze se dau degeaba. Sigur, pot să aibă efecte nocive pentru că în cavitatea bucală, pe intestine, se găsesc bacterii care dacă primesc inutil antibiotic devin rezistente. Iar mamele nu au cunoştinţe medicale şi dau antibioticul care este în casă – dacă au biseptol şi aşa mai departe”, subliniază doctorul Apostolescu. La rândul său, profesorul Emanoil Ceauşu spune că există o anumită sensibilitate a organismului atunci când antibioticele sunt consumate în exces.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...