Vremea caniculară mătură sudul Europei. După valul de căldură Cerberus urmează Charon

Vremea caniculară mătură sudul Europei. După valul de căldură Cerberus urmează Charon

Un val de căldură se abate asupra unor părți din sudul Europei și din nord-vestul Africii, iar în următoarele zile ar putea fi înregistrate temperaturi record.

Este caniculă în Europa

Este caniculă în Europa

Se așteaptă ca temperaturile să depășească 40C în unele părți din Spania, Franța, Grecia, Croația și Turcia.

În Italia, temperaturile ar putea ajunge până la 48,8C. A fost emisă o avertizare de alertă roșie pentru 10 orașe, inclusiv Roma, Bologna și Florența, bbc.com.

Marți, un bărbat în vârstă de 40 de ani a murit după ce s-a prăbușit în nordul Italiei.

Presa italiană a relatat că muncitorul picta liniile de trecere de pietoni în orașul Lodi, în apropiere de Milano, înainte de a se prăbuși din cauza căldurii. El a fost transportat la spital, unde a murit ulterior.

"Ne confruntăm cu un val de căldură insuportabil", a scris pe Twitter politicianul italian Nicola Fratoianni.

"Poate că este cazul ca în orele cele mai fierbinți să se ia toate măsurile de precauție utile pentru a evita tragedii precum cea care s-a întâmplat astăzi în Lodi".

Oamenii au fost sfătuiți să bea cel puțin doi litri de apă pe zi și să evite cafeaua și alcoolul, care sunt deshidratante.

Un grup de turiști care se aflau pe străzile Romei a declarat pentru agenția de știri Reuters că au folosit aspersoare și apă termală ca parte a eforturilor de a se menține răcoroși.

"Încercăm să supraviețuim", a declarat Mariko Desso, care se afla în vizită din orașul Bari din sudul țării.

Mai mulți vizitatori ai țării s-au prăbușit deja din cauza insolației, inclusiv un britanic în fața Colosseumului din Roma.

Valul de căldură Cerberus - numit de Societatea Meteorologică Italiană după monstrul cu trei capete care apare în Infernul lui Dante - se așteaptă să aducă condiții extreme în următoarele câteva zile.

Spania a fost sufocată zile în șir de temperaturi de până la 45C, iar temperaturile din timpul nopții în mare parte a țării nu au coborât sub 25C. Miercuri, în unele părți din Mallorca, la ora 04:00, s-au înregistrat până la 37C.

Guvernul regional andaluz a pus în funcțiune un serviciu de asistență telefonică pentru persoanele afectate de căldură, care a primit 54.000 de apeluri de când a fost deschis la începutul lunii iunie. Pe insula spaniolă Mallorca, linia telefonică de urgență a fost nevoită să se ocupe de mai mult de un caz de insolație în fiecare zi din luna mai.

O imagine din satelit înregistrată de misiunea Copernicus Sentinel a UE a arătat că marți, în regiunea Extremadura, temperatura a atins 60 de grade Celsius.

"Este adevărat că temperaturile au crescut, dar mult, mult mai mult decât în alți ani", a declarat pentru Reuters Alejandrina Coy, o locuitoare din Madrid.

"Văd că acest lucru afectează foarte mult pe toată lumea".

"Vremea devine din ce în ce mai puțin liniară, există mai puține diferențe între anotimpuri", a declarat Paz Llanes, o altă rezidentă.

Met Office a anunțat că temperaturile vor atinge un maxim vineri, iar BBC Weather a anunțat că în zone extinse din sudul Europei ar putea înregistra temperaturi de până la 40 de grade Celsius - și posibil chiar mai ridicate.

Căldura va continua probabil și în weekend, iar în Praga, capitala Cehiei, temperaturile ar putea ajunge până la 36C sâmbătă, potrivit BBC Weather - mult mai mult decât media de 24C din iulie.

Dar, în timp ce Cerberus se stinge, meteorologii italieni avertizează că următorul val de căldură, numit Charon, va împinge temperaturile înapoi spre 43C la Roma și posibil 47C pe insula Sardinia.

Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Europa, de 48,8C, a fost înregistrată în apropiere de Siracuza, pe insula italiană Sicilia, în august 2021.

Un nou studiu spune că 61.672 de persoane au murit în Europa din cauza căldurii anul trecut. Institutul ISGlobal din Barcelona a declarat că Italia a avut cele mai multe decese care ar putea fi atribuite căldurii, cu 18.010, în timp ce Spania a avut 11.324 și Germania 8.173.

Teama este că acest val de căldură ar putea provoca mult mai multe decese în această vară.

Cercetările ISGlobal arată că orașele din Spania cu cel mai mare risc de decese cauzate de căldură sunt Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla, Malaga, Murcia, Palma de Mallorca și Bilbao.

Un val de căldură este o perioadă de vreme călduroasă în care temperaturile sunt mai ridicate decât cele așteptate pentru acea perioadă a anului.

Experții spun că perioadele de vreme excepțional de caldă sunt din ce în ce mai frecvente, iar schimbările climatice înseamnă că acum este normal să se înregistreze temperaturi record.

Centrul european pentru prognoze meteorologice pe termen mediu a declarat că, la nivel global, luna iunie a fost cea mai caldă din istorie.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…