„Vrei să-ți aduc să faci nani?!”/Cum scapă neatinși traficanții de droguri din Ferentari

„Vrei să-ți aduc să faci nani?!”/Cum scapă neatinși traficanții de droguri din Ferentari

Calea Ferentari, Aleea Livezilor și intersecția străzii Pieptănari cu Șoseaua Giurgiului sunt cele trei puncte fierbinți din sectorul 5 al Capitalei unde traficul de droguri a devenit un mod de a trăi, dezvăluie ziare.com .

De-a lungul anilor s-a dezvoltat un adevărat păienjeniș de traficanți mărunți care vând ”legale” la stradă sau în scări de bloc, fără să se teamă că vor avea vreodată probleme cu legea.

Au învățat să se ferească, visează legile speciale privind traficul de substanțe interzise, au dezvoltat un limbaj paralel menit să anuleze probele anchetatorilor, știu că pot fi interceptați de ”mascați”, știu că pot fi denunțați, știu că pot fi prinși în flagrant în timpul tranzacțiilor.

Nu le pasă, pentru că știu și cum să scape de închisoare măcar pentru o perioadă. Își recunosc faptele atunci când sunt prinși și fac denunțuri, adică își trădează fără să clipească superiorii și chiar acceptă să participe ”cu tehnică pe ei” la organizarea unui flagrant.

În puținele dialoguri telefonice care au loc între traficanți și consumatori limbajul este codat. Este clar că între astfel de parteneri de discuții nu se vor folosi niciodată cuvinte ca ”heroină”, ”cocaină”, etc, motiv pentru care interceptările rareori au valoare de probă pentru acuzare. Dar pot constitui un indiciu pentru pasul următor în anchetă: flagrantul.

”Situația de fapt reținută anterior reiese și din procesele verbale de redare a conversațiilor interceptate, la data de 18.11.2020, inculpata purtând mai multe discuții telefonice cu persoanele cărora trebuia să le dea cele 50 de doze cu heroină, discuții purtate purtate într-un limbaj codificat, specific traficaților și consumatorilor de droguri, (...) folosind expresia ”vrei să-ți aduc ceva să faci nani?” pentru a întreba, de fapt, dacă vrea să-i aducă heroină pentru a consuma. Totodată, persoana căreia ... i se adresează cu apelativul ... o sună pe aceasta pentru a-i spune că ”mi-e foarte rău” și că ”hai mai repede că nu mai pot”, referindu-se la iminența stării de sevraj”, potrivit rejut.ro.

Motivul denunțului

Denunțarea unui alt infractor despre care autoritățile nu aveau informații că este implicat în fapte ilegale aduce denunțătorului clemența instanței, adică o pedeapsă de închisoare cu suspendare. Există o singură condiție: denunțul să se concretizeze într-un flagrant.

”Astfel, în ceea ce o privește pe inculpata ..., instanța va avea în vedere atitudinea procesuală sincera și de cooperare a inculpatei pe întreaga perioadă a procesului penal, recunoașterea realizată în procedură simplificată, precum și faptul că aceasta a realizat un denunț cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc (...), înregistrat la data de 16.02.2021 sub nr-ul ... pe rolul DIICOT Structura Centrală, după cum rezultă din adresa transmisă de către instituția indicată anterior. Instanța reține din adresa amintită faptul că inculpata a realizat o cumpărare autorizată de heroină, iar persoana denunțată a fost identificata, (...)”, potrivit rejust.ro

Instanța răsplătește oamenii sinceri

Judecătorul apreciază sinceritatea inculpatului și faptul că a ajutat în anchetă. Este perfect legal, doar că fără finalitate. Flagelul traficului de droguri este de neoprit. Odată revenit în stradă, traficantul denunțător își reia activitatea. Nici n-ar avea cum altfel pentru că majoritatea celor care vând droguri la stradă sunt la rândul lor consumatori. Așa își câștigă doza zilnică. Cumpără o cantitate mai mare de la un distribuitor, o parte o păstrează pentru consum propriu, iar restul îl vinde la suprapreț novicilor sau celor aflați în sevraj care sunt în stare să dea orice pentru plicul de ”legale”.

Cumpărat în cantitate mare, un astfel de plic poate costa și 10 lei, dar la urgență se vinde cu 40 de lei și chiar mai mult. Unul dintre traficanții din Ferentari reținuți în 2020 de către DIICOT structura centrală a mărturisit în fața instanței că acesta era modul lui de a câștiga câte 300, 400 de lei pe zi.

Doamna Vio, traficanta-denunțător

În același dosar, jandarmii care erau în patrulare pe calea Ferentari au prins o femeie care avea două plicuri cu ”legale” în mână. Nu s-a ferit, ba din contră. A mărturisit că mersese ea să cumpere drogurile pentru cei doi copii ai săi pentru că se săturase să-i audă acuzându-se reciproc că fură din porția care i se cuvenea fiecăruia.

Odată obținută informația cu numele și adresa traficantului de stupefiante superior în ierarhie, polițiștii de la BCCO organizează acțiunea de prindere în flagrant. Trimit de regulă câte un ”acoperit” (polițist autorizat să cumpere droguri de la un suspect). Așa a fost prinsă și această doamnă Vio. Femeia a recunoscut că este distribuitor, că îi are complici pe fiii săi și a denunțat la rândul ei pe cel de la care se aproviziona cu heroină și Alpha PhP (”cristale”, ”legale”). Informația a fost autentică, iar femeia a obținut ceea ce știa că va obține dacă trădează: clemența judecătorilor.

”(...)ca urmare a informațiilor primite, organele de urmărire penala au dispus prin ordonanța din data de 06.10.2020 autorizarea pe o perioadă de 60 zile, de la data de 07.10.2020, până la data de 05.12.2020, inclusiv, a unui investigator sub acoperire având numele de cod ..., precum și a colaboratorului cu identitate protejată având numele de cod...”, potrivit sursei citate.

Doamna Vio, una dintre sutele, poate miile, de traficanți din Ferentari, a fost condamnată la închisoare cu suspendare.

”... inculpata urmează sa execute in final pedeapsa rezultanta de 2 ani si 10 luni închisoare.

(...) În ceea ce privește modalitatea de executarea a pedepsei, instanța apreciază că scopul acesteia poate fi atins și fără executarea într-un mediu carceral al acesteia, (...)dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani”, potrivit sursei citate.

Este unul dintre miile de dosare de trafic de droguri din România care se finalizează în acest mod. Pedepse banale, irelevante pentru un distribuitor de droguri în Ferentari. Riscul cel mare este ca în acel termen de 4 ani de supraveghere să nu fie prins din nou că vinde droguri. În acest caz, suspendarea pedepsei se anulează, iar închisoarea se va executa în regim de detenție.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”