Vom merge la vot din nou în Duminica Orbului
Alegerile pentru Parlamentul European se vor desfăşura la 25 mai, în aceeaşi zi în care creştinii ortodocşi sărbătoresc Duminica Orbului. În religie, sărbătoarea are o conotaţie pozitivă: este asociată cu una dintre minunile săvârşite de Iisus Hristos, respectiv vindecarea unui orb din naştere.
Cu toate acestea, în urmă cu 24 de ani, coincidenţa a fost văzută drept nefastă de mulţi dintre cei care au comentat rezultatul primelor alegeri democratice din România postcomunistă, când poporul l-a ales pe Ion Iliescu ca preşedinte, încă din primul tur, cu un scor zdrobitor: 85% . La 20 mai 1990, românii au mers la vot într-o proporţie covârşitoare, record neegalat de atunci. Astfel, din totalul de peste 17 milioane de alegători au votat aproximativ 86%. Procentele de la vot i-au determinat pe comentatorii vremurilor să spună că românii au votat „orbeşte“: Frontul Salvării Naţionale a obţinut 91 de locuri în Senat şi 263 de locuri la Camera Deputaţilor, la distanţă considerabilă de celelalte formaţiuni.
„Duminica orbului vindecat“
Alegerile locale din 2008 s-au derulat, de asemenea, în „Duminica Orbului“, sărbătorită atunci la 1 iunie. La acea dată, vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a subliniat, însă, că data are o semnificaţie pozitivă.
„Cu 18 ani în urmă, pe 20 mai, era Duminica Orbului. Atunci, românii l-au ales cu peste 80% pe Ion iliescu. Să ştiţi că pe 1 iunie 2008 este, din nou, Duminica Orbului, dar duminica orbului vindecat, pentru că electoratul român sărbătoreşte majoratul“, a declarat Flutur, optimist. Ziua s-a dovedit de bun augur pentru democrat-liberali, care au câştigat un mare număr de mandate în administraţia locală.
Sursa: adevarul.ro