Vom fi curățați unul câte unul. Dumnezeu nu va da cu parul, va da cu portofelul. Interviu INCENDIAR
Dragnea si Tariceanu par ca nu au nicio limita, suntem aproape de o mentalitate de tip Erdogan in care orice poate fi facut la un moment dat, cu orice risc. Cred ca este printre ultimele momente in care daca nu ne unim fortele, vom fi curatati unul cate unul, afirma directorul Institutului pentru Politici Publice, Adrian Moraru.
Intr-un interviu pentru Ziare.com , Adrian Moraru a apreciat ca presedintele Iohannis nu este pe masura asteptarilor pietii: "Oamenii au pe cortex standardul de presedinte care se implica."
Directorul IPP considera ca asaltul PSD asupra justitiei poate fi oprit doar daca partidele de opozitie vor reusi sa se conecteze si situatia optiunilor oamenilor se va vedea clar in sondaje.
Duminica seara au protestat in jur de 15 mii de oameni. Multi, putini? In orice caz, pare ca nu au speriat PSD.
Mi se par putini. Dar cand nu reusesc sa conving pe cineva, nu e vina lui, ci a mea, ca nu am reusit sa explic corect problema. Exista desigur si o anumita oboseala a protestului, dar si problema ofertei politice alternative.
Nu vreau sa fiu mai critic decat e cazul, nu sunt consultant sau analist, dar partidele trebuie sa inteleaga ca neaderenta la ele este si pentru ca nu rezoneaza foarte mult cu probemele oamenilor.
Dar a fost considerat un mare succes faptul ca opozitia de-abia s-a unit si a coborat in strada.
Nu a fost o unire. O serie de grupuri civice, coagulate cu mare efort de-a lungul protestelor, impreuna cu o serie de ONG-uri au chemat la consultari.
Aceste grupuri civice nu isi aroga dreptul de a vorbi in numele tuturor protestatarilor. Coagularea are ca scop construirea unui dialog si formularea unor cerinte pentru ca nu poti vorbi cu strada in general. Dar nu a existat nicio clipa pretentia ca noi reprezentam intreaga Piata.
Deci primul pas a fost de coagulare a acestor grupuri civice, despre care eu am descoperit cu suprindere ca nu au avut niciun dialog intre ele.
Cum asa? Nu sunt ele instrumentele perfect coordonate ale "statului paralel"?
Doar daca "statul paralel" mentine grupurile acestea in clandestinitate, fara sa stie unul de celelalte.
Dupa coagularea grupurilor s-a considerat ca e necesar sa existe un dialog cu partidele. Nu e vorba sa se uneasca, sa faca o coalitie, cu atat mai putin sa predea cineva "cheia Pietii". Dar consideram ca raul suprem este reprezentat de aceasta conducere temporar aflata in fruntea Camerei Deputatilor, care metine o presiune constanta si asupra celor doua partide din coalitia de guvernare.
Deci raul suprem nu este binomul PSD-ALDE, ci binomul Dragnea - Tariceanu?
In mod deosebit Dragnea-Tariceanu. Unii considera ca PSD este in ansamblu nereformabil. Eu, personal, cred in indreptarea pacatosului, nu ii doresc moartea, indiferent cum s-ar numi acesta. Grupuri mari de oameni nu trebuie damnate cap-coada.
Cert este ca Dragnea-Tariceanu de un an de zile dau foc tarii pentru interesele lor private, sunt dispusi sa distruga legislatie, institutii pentru a ramane cu o singura putere - Parlamentul. Pe care cine sa o reprezinte mai bine decat presedintii Camerei si Senatului? Lucrurile sunt simplificate pana la aproape un discurs de dictatura.
Si au o problema cu oricine le sta in cale, inclusiv orice alta putere sau institutie, in frunte cu puterea judecatoreasca, dar si la nivel economic, si la nivel guvernamental, vedem schimbarea de premieri si va urma si dl Tudose daca nu raspunde la comenzi. Si Executivul trebuie sa fie anexa dlui Dragnea. Raspunsul trebuie sa fie doar: "da, sa traiti!"
Si pe acest fond, tot restul se duce de rapa, sanatate, educatie. Daca tot efortul politic, tot timpul se dedica grijii de a scapa de puscarie si pastrarii banilor, nu mai apuci sa te ocupi de altele.
Deci ceea ce am vazut duminica a fost o miscare naturala dinspre protestatari catre partidele de opozitie, mai putin UDMR care voteaza cot la cot cu PSD, si PMP, al carui lider informal, Traian Basescu, critica constant orice institutie a justitiei.
Cu aceste exceptii, toti cei care au ca numitor comun statul de drept si pot sa faca ceva impotriva acestui tavalug trebuie sa aiba un dialog. Nimic mai mult, nu o noua Conventie Democratica.
Speranta este ca PNL si USR vor face tot ce pot pentru a bloca aceste demersuri, iar piata are nevoie de intarirea sentimentului ca protestele pasnice nu sunt intampinate cu abuzuri fara ca opozitia sa reactioneze.
Nu credeti ca exista si un revers al medaliei? Ca jonctiunea cu politicul, prezenta lui in strada a inhibat multi oameni de la iesirea in strada din cauza unui sentiment de confiscare a protestului?
Nu cred. Nu stiu cati dintre cei care voiau sa vina s-au intors din drum din cauza aceasta. Cei care au fost acolo nu au reprosat nimic politicienilor, acestia nu au venit sa faca politica. Ceea ce ne uneste este chestiunea justitiei.
Sigur ca in PNL, cel putin, exista oameni care ar fi fericiti sa vad aceste prevederi trecute. Dar cred ca este printre ultimele momente in care daca nu ne unim fortele, vom fi curatati unul cate unul, incepand cu presa si ONG-uri.
Ca ong-ist, va simtiti in pericol?
Nu in momentul de fata, dar nu vad nicio bariera care sa impiedice aceasta guvernare sa faca orice, fara nicio limita. Spre deosebire de orice alt guvern, Ponta sau Nastase, nu exista macar o restrangere morala ca exista lucruri pe care nu ai cum sa le faci. Aceasta teama o am.
Acesti oameni par ca nu au nicio limita. Suntem aproape de o mentalitate de tip Erdogan in care orice poate fi facut la un moment dat, cu orice risc din partea comunitatii internationale.
Tocmai de aceea cred ca partidele de opozitie trebuie sa se conecteze cu societatea. Oamenii care au nemultumiri, pe toate zonele, sa inteleaga ca au alternativa.
Alternativa peste 3 ani, pentru ca acum opozitia poate fi spulberata la vot imediat.
Daca partidele de opozitie vor reusi sa se conecteze si situatia optiunilor oamenilor se va vedea clar in sondaje, asta ar putea face PSD se mai calmeze din acest asalt.
Deci nu doar iesirea in strada e solutia, ci iesirea in strada cu ecou politic.
Reconectarea. Opozitia inca isi cauta un discurs si un lider. Nu e rolul oamenilor simpli sa le gaseasca nici pe una, nici pe cealalta. Ei trebuie sa se contecteze mai bine la societate.
Dl Ciolos ar putea fi raspunsul?
Indemnul meu e pentru oricine crede ca poate face un bine acestei tari. Iar daca nu gasim o voce cu care sa rezonam ar trebui sa intram noi in politica, nu pentru binele personal, ci al intregii tari. Daca nu gasiti un lider, intrati voi si spuneti voi ce nu auziti la altii.
Credeti ca dl Iohannis este suficient de conectat la societate?
Nu. Nu. Nu este pe masura asteptarilor pietii, dupa parerea mea, asa cum simt eu. In niciun caz nu e perceput ca un dusman.
Au fost aluzii prietenesti: cineva plimba in Piata o reprezentare a dlui Iohannis, sugerandu-i sa vina acolo. O alta pancarta spunea: dna Carmen, lasati-l pe dl Iohannis sa se joace cu noi in piata!
Ar trebui sa vina in Piata?
Nu neaparat. Dar cred ca presedintele ar trebui sa rezoneze cumva cu aceste ingrijorari din societate.
A iesit cu niste mesaje.
Cred ca Piata isi doreste ceva mai mult.
Referendumul pentru care are deja indeplinita procedura parlamentara?
Poate fi o varianta. Eu inteleg ca probabil la Cotroceni lucrurile se vad altfel, dar din strada, unde stai in ploaie, pe ger, nu te simti reprezentat daca presedintele nu rezoneaza.
De exemplu, cand exista protestatari ridicati de pe strada, abuzati, dusi la psihiatrie pentru ca protesteaza, iar presedintele nu spune nimic, desi este garantul respectarii drepturilor constitutionale, oamenii simt. Dincolo de asta, oamenii au pe cortex standardul de presedinte care se implica, desigur fara a fi ca Traian Basescu, pentru ca dl Iohannis are alt caracater.
Credeti ca se teme de suspendare?
Nu stiu, dar nu cred ca un politician de un asemenea rang trebuie sa se gandeasca la suspendare, ci la tara. Nu cred ca ultimul argument este: imi pierd mandatul sau nu. Trebuie sa iti pui problema daca faci bine pentru tara, daca spui ceea ce trebuie spus. Si daca acel "glont" pe care il ai, il tragi la momentul oportun. Poate ca si aceasta e logica liniei moderate.
E drept ca presedintele va intra in scena cu adevarat cand legile vor ajunge pe masa domniei sale, adica dupa ce vor fi fost nu doar adoptate de cele doua camere ci si trecute de o prima examinare la CCR, care ne poate face si surpriza sa le pice la examenul constitutional.
Dar pana acolo exista si rolul de mediator intre puterile statului. Presedintele ar fi trebuit sa incerce sa exercite acest rol, cu riscul de a fi refuzat de Liviu Dragnea. Eram in situatia in care presedintele putea sa cheme la consultari partidele, institutiile, putea sa discute cu protestatarii, formal sau informal.
Dar, repet, eu nu spun nimanui ce are de facut, constat doar un deficit intre asteptarile oamenilor si ceea ce rezonabil s-ar fi putut face.
Spuneati ca nu ati reusit sa ii convingeti pe oameni sa iasa in strada. De ce anume ar fi trebuit sa-i convingeti? Care e pericolul neinteles?
Sa ne intoarcem inainte de 2004, atunci cand niciun dosar penal impotriva unui politician sa nu mai fie instrumentat. Pentru ca ierarhia care va fi creata in interiorul procuraturii sa descurajeze orice procuror care doreste sa isi pastreze serviciul sa deschida dosare oricarui politician. Dupa cum ne putem astepta ca parchetele sa devina instrumente politice impotriva adversarilor politici.
Gruparea care conduce Romania isi doreste sa nu intre la puscarie. Si dincolo de ceea ce spun unii sau altii, ca legile sunt bune sau rele, eu va propun sa va uitati de cine sunt sustinute, cine doreste cu ardoare aceste legi.
Daca Dan Voiculescu vrea aceste legi, nu cred ca e bine pentru noi. Daca Sebastian Ghita se bucura ca trec aceste legi, inseamna ca nu e bine sa ne bucuram si noi. Daca se bucura oameni cu dosare penale ca ele trec, punctul nostru de vedere ar trebui sa fie diferit.
Este un exercitiu de pozitionare, ca sa nu ne transformam peste noapte in experti pe teme juridice. Ne uitam cum se pozitioneaza niste markeri. Poti sa te pozitionezi langa ei?
Ce efect concret in plan european poate avea pentru Romania dinamitarea statului de drept?
Ni se pot restrange drepturi. Romania este dependenta de UE, indiferent cat de mica sau mare e rata de absorbtie. Fara UE, noi nu putem plati pensiile in Romania.
Fondurile de pensii nu vin de la UE.
Da. Dar investitorii din Romania sunt strict conectati la piata europeana. Orice debalansare, regres in zona democratica, dar si presiuni nelegitime pe mediul de afaceri, se vor reflecta in nivelul de investitii mai scazut si, chiar mai grav, in relocari.
Lucrul acesta se va simti in veniturile la buget. In plus, sa nu uitam ca Romania traieste pe rostogolirea unor imprumuturi. Daca rata la care imprumutam creste, nu vom avea bani pentru serviciile de baza si, in final, nici pentru pensii si salariile din zona publica.
Cel mai mare pericol nu e ca Dumnezeu sa dea cu parul. Va da cu portofelul.
Sigur ca lucrurile acestea pot fi jucate populist, dar sa ne uitam la exemple din regiune, cum ar fi Milosevici. Cand lucrurile se ascut pot aparea discursuri de tipul: in afara arcului carpatic e plin de PSD, iar in Transilvania se voteaza dreapta.
El deja exista.
Intr-o forma latenta, dar poate fi exacerbat. Democratie fara prosperitate nu exista. Pentru ca saracia e manipulabila, inseamna dependenta de autoritati.