Voluntarii din Bucea, „armata de bătrâni“ cu experiență de luptă serioasă

Voluntarii din Bucea, „armata de bătrâni“ cu experiență de luptă serioasă

O unitate de apărare civilă plină de bărbați mai în vârstă nu ar fi, în majoritatea locurilor, considerată "armată adevărată". În Ucraina, însă, aceștia doboară din cer rachete de croazieră ale Kremlinului.

Voluntari din Bucea FOTO: Stefan Korshak/kyivpost.com

Voluntari din Bucea FOTO: Stefan Korshak/kyivpost.com

La 29 mai, în jurul orei 3:20 dimineața, un soldat ucrainean în vârstă de 20 de ani, poreclit "Pokémon", a doborât o rachetă rusească care zbura la înălțimea unui copac și care se îndrepta să lovească capitala Ucrainei, Kiev. A fost, pe hârtie, o lovitură aproape imposibilă.

Arma soldatului Gărzii Naționale era un lansator de rachete antiaeriene Igla-1 (Needle) din epoca sovietică, aproape învechit, în valoare de aproximativ 2.000 de dolari. Ținta era o rachetă de croazieră rusă X-55/101, o armă ghidată de înaltă tehnologie care costă în jur de 13 milioane de dolari și care a fost proiectată de Rusia pentru a zbura la altitudine foarte joasă, a schimba direcția în mod autonom și a lansa focosul convențional sau nuclear la câțiva metri de coordonatele țintei pre-programate, scrie kyivpost.com.

Șansele ca un operator Igla-1 să doboare singur o rachetă de croazieră, care zboară la aproximativ 200 de metri pe secundă, sunt aproape inexistente.

Gândiți-vă la asta - trebuie să audă racheta venind, să plaseze lansatorul pe umărul său, să îl îndrepte în direcția corectă, să aștepte ca sistemul cu infraroșu al lansatorului să se fixeze pe rachetă, să spere că fixarea se menține suficient de mult timp pentru ca racheta 9M313 să fie lansată și să facă toate acestea înainte ca racheta de croazieră rusă să zboare dincolo de raza limitată de cinci kilometri a Igla.

Dacă se află în locul potrivit în momentul lansării, se află undeva de-a lungul traiectoriei de zbor a rachetei și știe dinainte din ce direcție vine, șansele operatorului ucrainean al Igla-1 de a doborî un X-55 rusesc s-ar putea să se fi îmbunătățit foarte puțin - și aici intervin voluntarii locali din Bucea.

Într-un sat situat la nord-vest de Kiev, în timpul celor aproximativ o oră dintre momentul în care rețeaua națională de apărare aeriană a Ucrainei a știut că racheta se afla în aer și momentul în care a fost doborâtă, o echipă de bărbați de vârstă mijlocie a lucrat la telefoane și radiouri, transmițând mesaje, verificând coordonatele rețelei și amestecând rețeaua lor civilă regională de apărare.

Din interiorul unei clădiri folosite în mod normal pentru petreceri de aniversare și întâlniri sătești, ofițerii armatei ucrainene, în majoritate pensionați, acum toți voluntari civili în uniformă militară, au calculat posibilele trasee ale rachetelor, au dat ordine camioanelor de mitraliere și operatorilor de proiectoare, au răspuns la apelurile telefonice și mesajele civililor (unii panicați, alții oferind informații noi despre locația rachetelor rusești) și s-au asigurat că oferă informații exacte și la timp unităților din apropiere ale armatei și gărzii naționale, inclusiv celei din care face parte Pokémon.

"Treaba noastră este coordonarea: informații, urmărire, spunând unităților ce se întâmplă unde, aflând când se întâmplă și luând măsurile potrivite", a declarat Andriy "Veles" Verlaty, comandantul Formațiunii teritoriale de voluntari din orașul Bucea.

Verlaty a confirmat pentru Kyiv Post că o dronă rusă a fost doborâtă datorită, în mare parte, avertizării timpurii și altor informații furnizate de echipa de voluntari din Bucea.

Valentyn Kalashnyk, un purtător de cuvânt al unității, a declarat pentru Kyiv Post că echipa de la Bucea nu este responsabilă doar de teritoriul din jurul orașului, ci "în toată partea de nord a regiunii Kiev".

Lumea cunoaște suburbia ucraineană Bucea ca fiind scena unora dintre cele mai grave crime de război rusești comise în cadrul invaziei Moscovei din februarie 2022 în Ucraina, locul în care se află sute de morminte nemarcate care conțin rămășițele unor civili torturați și uciși, adesea cu mâinile și picioarele legate.

În vremurile de dinaintea invaziei, locuitorii Kievului cunoșteau Bucea și regiunea care o înconjoară ca pe un cartier plăcut, cu păduri de pini și cursuri de apă pitorești, cu mai mult decât partea sa de ansambluri de apartamente de lux și case familiale individuale. Un loc liniștit, nu prea departe de capitală, unde locuitorii orașului se plimbau în weekend și unde profesioniștii militari se retrăgeau adesea; ceva asemănător cu Oxfordshire din Marea Britanie sau cu regiunea de nord a statului american Virginia.

Când armata rusă a avansat spre Kiev anul trecut, a întâlnit, în cei 1.500 de kilometri pătrați care formează districtul Bucea, o populație civilă care nu era doar înclinată să lupte, ci care includea și un nucleu dur de foști lideri militari a căror experiență ar fi invidiată de majoritatea armatelor. Verlaty a servit mai bine de un sfert de secol în armată, a condus unități de luptă de la pluton la brigadă și a luptat în Donbas. Retragerea sa, spunea el, s-a încheiat odată cu invazia rusă.

"Când a început războiul, aveam 74 de oameni, 21 de puști, 2 pistoale și o pușcă cu lunetă", a spus Verlaty. "Când rușii' au plecat [din regiunea Kiev], eram peste 300 de oameni, complet înarmați cu arme și muniție pe care le luasem de la inamic. Aveam chiar și vehicule blindate".

Fiecare membru al personalului superior al lui Verlaty - echipa care gestionează toate datele referitoare la rachetele care se apropie în regiunea București - avea, de asemenea, un deceniu sau mai mult de experiență în domeniul comandamentului.

Câțiva dintre ei serviseră în străinătate. Unul dintre ei a declarat pentru Kyiv Post că servise în armata rusă, luptase în ambele tabere în Cecenia și chiar lucrase ca antreprenor la o companie militară comercială americană în Irak. Fiecare membru al voluntarilor teritoriali de la Bucea a declarat pentru Kyiv Post că a luptat ca civil pentru a-și apăra casele împotriva rușilor, timp de mai bine de o lună.

Majoritatea civililor, în majoritatea țărilor, după ce au ajutat la apărarea cu succes a caselor lor de o invazie străină, se întorc la viața lor normală și lasă restul războiului în seama tinerilor bărbați și femei din armata profesionistă.

Cu toate acestea, în regiunea Bucea Verlaty încă își comandă organizația de 300-400 de membri, formată numai din voluntari, care a evoluat odată cu vremurile. Unii luptători încă se antrenează în tragere la țintă și exersează ambuscadele doar în cazul improbabil în care rușii se întorc. În plus, grupul și-a extins activitatea, iar acum conduce situri de antrenament, echipe de securitate pe teren, colectează informații locale și urmărește echipamente civile potrivite pentru uz militar.

Un instrument esențial pe care îl folosesc atunci când interceptează dronele și rachetele de croazieră rusești, pe timp de noapte, este reflectorul. La Bucea, luptătorii apărării teritoriale au adaptat proiectoare de scenă fabricate în Rusia, care sunt "foarte eficiente" pentru a ajuta la vederea avioanelor rusești pe timp de noapte, a declarat voluntarul Ihor Pavlenko.

Oleksandr Verkivskyi, un om de afaceri care avea un magazin de avioane de hobby în regiunea Bucea, înainte de război, nu a fost implicat în luptele de la sol la începutul invaziei, deoarece rușii au ocupat orașul în care locuia. Odată ce a ajuns în liniile ucrainene, a devenit unul dintre primii operatori de drone din război, învățând la locul de muncă cum să piloteze cvadricoptere civile pentru recunoaștere și reglarea focului de artilerie.

Un an mai târziu, cu experiența de luptă pe care a dobândit-o, mai ales în Donbas, Verkivskyi a devenit unul dintre principalii operatori ai programului de drone din regiunea Buzău, gestionat de voluntari, în cadrul căruia - printre alte proiecte - civilii locali dezvoltă muniții improvizate pentru a fi lansate din drone, modifică dronele civile pentru uz militar și instruiesc trupele în ceea ce privește operarea dronelor mari și mici. Sarcina lui Verkivskiy pentru această zi, în timpul vizitei efectuate de Kyiv Post, a fost de a familiariza o pereche de operatori de la o unitate din Lviv.

"Sunt mereu ocupat", a spus el. "Nu există prea multe drone".

Artileristul Pokemon al Gărzii Naționale devenise un fel de erou național, a doua zi după ce a doborât racheta de croazieră, cu o scriere patriotică pe o pagină oficială de Facebook și cu fotografia sa oficială împroșcată în principalele media ucrainene.

Unii, reporteri ucraineni, subliniau deja că aceasta este a doua rachetă de croazieră rusă pe care o doboară cu Igla-1-ul său, împingând o narațiune, prin intermediul YouTube, potrivit căreia ar fi fost un, oarecum, super-soldat.

La câteva ore după doborâre, Kyiv Post l-a contactat pe colonelul Verlaty pentru a-l întreba, având în vedere numărul de rachete de croazieră rusești care trecuseră prin spațiul aerian al regiunii București mai devreme în acea dimineață și toată munca și coordonarea care a trebuit să aibă loc pentru a permite Igla-1 a lui Pokemon să doboare un X-55, cât de mult, cât de mult, cât de mult somn reușise să doarmă în ultimele 24 de ore.

"Cam două ore", a spus Verlaty, ridicând din umeri și zâmbind.

Surse guvernamentale au descris doborârea de către acesta a unei rachete de croazieră rusești, mai devreme în cursul zilei, ca fiind o demonstrație de îndemânare militară individuală. Dar nu trebuie să trecem cu vederea faptul că mulți alții au contribuit la acest succes; mulți dintre ei soldați pensionați care lucrează ca voluntari.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”