Volodimir Zelenski: „Rușii râd și vânează ucraineni”. Ce mesaj transmite președintele Ucrainei Casei Albe

Volodimir Zelenski: „Rușii râd și vânează ucraineni”. Ce mesaj transmite președintele Ucrainei Casei Albe

Întârzierea lui Joe Biden de a sancționa folosirea armelor occidentale împotriva țintelor din Rusia a făcut forțele Kremlinului să râdă de Ucraina, a declarat Volodimir Zelenski pentru Guardian.

 Volodymyr Zelenski FOTO: Profimedia

Volodymyr Zelenski FOTO: Profimedia

Într-un interviu pentru publicația citată, președintele ucrainean a spus că echivocul Casei Albe a costat vieți și l-a îndemnat pe președintele SUA să-și depășească grijile perene cu privire la o posibilă „escaladare” nucleară cu Moscova.

După luni de lobby, SUA făcuseră un pas mic, dar simbolic – și pentru prima dată ar permite ca unele arme fabricate americane să fie folosite de armata Kievului pentru a trage în interiorul Rusiei în apărarea orașului. din Harkov.

Dar în interviul acordat Guardian, Zelenski a spus clar că trebuie să poată folosi arme „puternice” cu rază lungă de acțiune care ar putea lovi ținte în interiorul teritoriului rusesc – o linie roșie pe care Casa Albă a refuzat să o ridice.

Zelensky: SUA trebuie să creadă mai mult în noi!

Fără această undă verde din partea SUA, Zelenski a spus că alți aliați, cum ar fi Marea Britanie, ar putea să nu permită Ucrainei să-și folosească armele cu rază lungă de acțiune. „Crede-ne, trebuie să răspundem. Ei nu înțeleg altceva decât forța. Nu suntem prima și nici ultima țintă”, a spus el despre Rusia.

„Cred că este absolut ilogic să avem arme <occidentale> și să vedem ucigașii, teroriștii, care ne ucid din partea rusă. Cred că uneori doar râd de această situație Este ca și cum ai fi la vânătoare pentru ei. Vânătoarea de oameni. Ei înțeleg că îi putem vedea, dar nu putem ajunge la ei”, a declarat președintele ucrainean.

Zelenski a mai spus că „noi arme americane încă nu au ajuns în cantități suficiente pentru a echipa brigăzi ucrainene suplimentare în nord-est, unde Rusia avansează”.

„Putin nu este nebun. El este periculos, ceea ce este mult mai înfricoșător”, spune Zelenski.

Președintele Zelenski a mai dezvăluit că dorește „să folosească arme cu rază lungă de acțiunce, cum ar fi rachetele Storm Shadow fabricate în Marea Britanie”.

El a spus că, în ciuda rapoartelor contrare, Regatul Unit nu a dat „permisiune de 100%” să facă acest lucru”. În realitate, Downing Street îi așteaptă pe americani, a sugerat Zelenski. „Am ridicat această problemă de două ori. Nu am primit confirmare de la el [David Cameron, secretarul de externe]”, a spus el.

Zelenski: „Cred că trebuie să creadă mai mult în noi!”

O decizie finală a Regatului Unit și a altor parteneri depindea de poziția de la Washington fiind crucială, a sugerat el.

Întrebat dacă s-a simțit dezamăgit de SUA și de conducerea acesteia, Zelenski a răspuns: „Cred că trebuie să creadă mai mult în noi”.

Zece țări și-au exprimat sprijinul pentru eliminarea „liniilor roșii”. Președintele francez, Emmanuel Macron, și-a exprimat sprijinul miercuri, spunând că Ucraina ar putea folosi rachete franceze Scalp cu rază lungă de acțiune împotriva site-urilor militare rusești ostile.

În ultima săptămână, Rusia a folosit bombe ghidate pentru a ucide cel puțin 25 de civili în Harkov.

„Cu toate acestea, Ucrainei nu i s-a permis să tragă în Rusia, a spus Zelenski. Nici nu avea suficiente arme convenționale pentru a echipa brigăzile de rezervă, care ar putea fi desfășurate pentru a-i împinge pe ruși. (...)Suntem acolo unde suntem. Ne luptăm și suntem în război, și nu la început. De aceea trebuie să găsim o cale de ieșire din situație în fiecare zi. Pentru noi, timpul este viața noastră”, a mai spus Zelenski.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii