Volodimir Zelenski anunţă că a preluat controlul în 74 de localităţi ruseşti

Volodimir Zelenski anunţă că a preluat controlul în 74 de localităţi ruseşti

După o săptămână de la declanşarea ofensivei ucrainene în regiunea rusă Kursk, Volodimir Zelenski spune că Ucraina a reuşit să înainteze, kilometru cu kilometru, şi să preia controlul în 74 de localităţi.

Preşedintele Zelenski anunţă succesele ofensivei ucrainene în regiunea rusă Kursk. Foto EPA-EFE

Preşedintele Zelenski anunţă succesele ofensivei ucrainene în regiunea rusă Kursk. Foto EPA-EFE

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut marţi că armata ucraineană a preluat controlul asupra a 74 de localităţi pe teritoriul rus, în urma ofensivei-fulger lansate cu o săptămână în urmă în provincia rusă de graniţă Kursk, care a luat prin surprindere armata rusă slab desfăşurată în zonă, scrie Agerpres.

„În pofida luptelor dificile şi intense, înaintarea forţelor noastre în regiunea Kursk continuă. (...) Sunt 74 de localităţi sub controlul Ucrainei”, a spus preşedintele ucrainean pe Telegram, potrivit AFP.

Tot potrivit preşedintelui Zelenski, trupele ucrainene au înaintat în ultimele 24 de ore între 1 şi 3 km în interiorul provinciei ruse Kursk.

Guvernatorul interimar al acestei provincii, Alexei Smirnov, a declarat luni că trupele ucrainene controlau 28 de aşezări după ce au pătruns 12 km în adâncime şi 40 de km lăţime de-a lungul graniţei.

„Problema este că nu există o linie clară a frontului, nu este evident unde se află unităţile de luptă ucrainene”, a explicat Smirnov, vorbind la o reuniune de criză convocată de preşedintele rus Vladimir Putin.

Potrivit bloggerilor militari ruşi, armata ucraineană acţionează dispersat, cu unităţi mobile de sabotaj, dificil de localizat, şi care pot provoca haos în rândul unităţilor ruse trimise ca întăriri.

La operaţiune participă unităţi a cel puţin şase brigăzi din cadrul Forţelor armate ucrainene, scrie Financial Times, citat de media rusă, cu referire la soldaţi ucraineni şi la o analiză a materialelor foto şi video postate pe reţelele de socializare. Săptămâna trecută, media internaţionale au scris că în incursiunea ucraineană sunt implicate unităţi din cel puţin patru brigăzi. O brigadă poate avea de la 1.000 la 8.000 de militari, este adevărat că unele brigăzi sunt incomplete. Trupele de infanterie sunt însoţite de sisteme de aviaţie, artilerie şi rachete.

Viteza atacului ucrainean - primul al unei armate străine în Rusia de la cel de-Al Doilea Război Mondial - contrastează cu luptele crâncene pe care forţele ruse trebuie să le ducă pentru a cuceri fiecare oraş din Ucraina în al treilea an de invazie.

În urma ofensivei ucrainene, Rusia a anunţat evacuarea a circa 200.000 de persoane , pe lângă cele din provincia Kursk evacuări fiind iniţiate şi din provincia învecinată Belgorod, ameninţată de asemenea de incursiunile ucrainene.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O americancă stabilită în România, în stare de șoc: „În România găsești peste tot, în SUA nu se întâmplă așa”

2 Cea mai bună dovadă că sfârșitul lumii este aproape...

3 Procurorii DNA l-au reținut pe șeful Poliției Rutiere Maramureș

4 Noile cupoane vor arăta foarte diferit în funcție de stadiul de cotizare / Cu cât vor crește exact pensiile după recalculare

5 VIDEO War fashion / Un cecen capturat de ucraineni în regiunea Kursk purta un hanorac în valoare de 2.300 de dolari