Voiculescu: Nereguli grave la Agenția Națională de Transplant în procedurile de alocare a organelor și prioritizarea pacienților

Voiculescu: Nereguli grave la Agenția Națională de Transplant în procedurile de alocare a organelor și prioritizarea pacienților

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat sâmbătă că în urma finalizării verificărilor Corpului de Control al ministerului la Agenția Națională de Transplant (ANT) s-au constatat nereguli grave.

"Echipa de control a Ministerului Sănătății a constatat că nu există criterii și proceduri de alocare a organelor, iar legile care sunt nu sunt respectate", a spus Voiculescu, la o conferință de presă desfășurată la Ministerul Sănătății.

Printre problemele constatate în urma controlului, ministrul a amintit că nu există o listă de așteptare la nivel național pentru fiecare organ, deși conform regulilor aceasta ar fi trebuit să fie funcțională, nu există un regulament de alocare a organelor, ci doar o cutumă în baza căreia se face alocarea, pacienții de pe listele de așteptare pentru transplant nu beneficiază întotdeauna de șanse egale, fiind posibil ca pacientul aflat în vârful listei să nu intre în sala de operație, nu există proceduri clare pentru contactarea pacienților potențiali beneficiari ai transplantului.

"Corpul de control al Ministerului Sănătății a descoperit de asemenea existența unor fenomene care indică suspiciuni cu privire la corectitudinea alocării organelor pentru transplant în primul rând în interesul pacienților și cu respectarea criteriilor de prioritizare medicală", a spus Voiculescu.

El a menționat că într-unul din centrele de transplant din România 'pentru o singură arie patologică s-au efectuat în anul 2014 140 de transplanturi'.

"60% dintre pacienții care au beneficiat de aceste transplanturi au fost înscriși pe lista de așteptare chiar în același an, deși erau pacienți pe lista de așteptare încă din anul 2005. De asemenea, într-un centru și pe o singură arie patologică 80% dintre beneficiarii de transplant au fost înscriși în același an, 2015", a precizat ministrul.

El a anunțat că a dispus realizarea în regim de urgență a regulamentului de alocare a organelor și a sesizat organele abilitate cu privire la toate aceste nereguli.

"Ministerul Sănătății a sesizat de asemenea organele abilitate cu privire la toate aceste nereguli. Investigațiile în acest domeniu continuă și vor continua, în ciuda oricăror calomnii. Vreau să fac un apel la bunul simț și umanitatea actorilor politici din România pe care-i rog să înțeleagă că aici vorbim de viețile unor oameni, de încrederea în corectitudinea actului medical, încredere care este esențială și în cazul transplantului. Îi rog, de asemenea, să înțeleagă că este profund imoral să transformăm un subiect medical atât de delicat și complex cum este transplantul în cal de bătălie electorală. Când viața ta depinde de un organ, nu ar trebui să conteze că ești din Timișoara, Cluj. Nu ar trebui să conteze deloc dacă ești pacientul unui centru de transplant condus de o anumită persoană și nu de alta. De asemenea, nu ar trebui să conteze dacă ești mai vedetă decât ceilalți pacienți pe lista de așteptare", a mai spus Voiculescu.

În privința transplantului pulmonar, Vlad Voiculescu a precizat că poziția Ministerului Sănătății este una "foarte clară".

"Avem nevoie să dezvoltăm și acest tip transplant și în România. Avem nevoie de oameni competenți, specializați în transplant de plămâni, avem de nevoie de investiții în infrastructură pentru a oferi cele mai bune condiții de siguranță pacienților. Avem nevoie de toate aceste lucruri, dar nu avem voie să ne jucăm cu viața oamenilor. În măsura în care România în acest moment nu are capacitatea de a asigura nici măcar îngrijirea post-transplant a pacienților români care primesc un transplant de plămâni în străinătate este iresponsabil să spunem că suntem pregătiți pentru transplantul de plămâni", a spus ministrul.

El a mai spus că "modul cum s-au cheltuit banii la spitalul Sf. Maria și măsura în care centrul de acolo corespunde standardelor internaționale va fi lămurit în perioada următoare", menționând că "în datele de 8 și 9 decembrie Corpul de Control al MS va fi însoțit de o comisie internațională de specialiști din centrele de transplant pulmonar din Europa".

"Așteptăm în acest sens acordul doamnei primar Gabriela Firea pentru control. Fără acest acord, conform legii, Corpul de Control nu va putea face verificări în acest spital", a încheiat ministrul.

AGERPRES/(A — autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...