Voi vedeți ce măcel a făcut DNA în teritoriu, în octombrie?

Voi vedeți ce măcel a făcut DNA în teritoriu, în octombrie?

Voi vedeți ce măcel a făcut DNA în teritoriu, în octombrie? Buletin de presă octombrie 2017 - 14 dosare trimise spre judecare și două dosare cu acord de recunoaștere vinovăție.

Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna octombrie 2017, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 740/VIII/3 din 28 iulie 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată,

în stare de arest preventiv, a inculpatului CIOBANU LIVIU, la data faptelor coordonator de tură în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Românești, județul Botoșani, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- instigare la favorizarea făptuitorului,
- fals intelectual,

sub control judiciar, a inculpatului BARNEA DINU, la data faptelor șef al Sectorului Poliției de Frontieră Românești, județul Botoșani, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- instigare la favorizarea făptuitorului,
- fals intelectual,
- înșelăciune,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,

și în stare de libertate, a inculpaților NACU FLORIN și BURLACU MIHAI, la data faptelor agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Românești, județul Botoșani, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- favorizarea făptuitorului.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 31 octombrie 2014, inculpatul Barnea Dinu, în calitatea menționată mai sus, la solicitarea unei persoane cu care se afla în relații de cointeresare, prin intermediul comisarului de poliție Ciobanu Liviu, cu intenție, i-a determinat pe doi subalterni, inculpații Nacu Florin și Burlacu Mihai, să-și încalce atribuțiile de serviciu și să nu dispună măsurile legale care se impuneau în cazul constatării unei infracțiuni la regimul circulației.
Urmarea a fost că cei doi agenți nu au constatat infracțiunea flagrantă comisă de o persoană din anturajul inculpatului Barnea Dinu (conducerea unui vehicul pe drumurile publice având permisul de conducere anulat) și au lăsat-o să-și continue deplasarea.
Ulterior, inculpatul Barnea Dinu a aprobat o notă raport întocmită de comisarul de poliție Ciobanu Liviu, în care era consemnat în fals că niciuna dintre patrule nu a constatat infracțiuni pe perioada efectuării serviciului.
Prin aceste demersuri au fost prejudiciate interesele legale ale Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, ca unitate de poliție de care aparțineau ofițerii și agenții de poliție, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru persoana respectivă, constând în evitarea atragerii răspunderii penale pentru fapta comisă.
În perioada 20.03.2013 – 30.06.2016, cu rea credință, inculpatul Barnea Dinu, în calitatea menționată, a solicitat și obținut de la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, în baza unui contract de închiriere încheiat în fals cu o altă persoană, chirie lunară pentru o locuință în care nu locuia în fapt.
Astfel a fost cauzat Inspectoratului Teritorial al Poliție de Frontieră Iași un prejudiciu material în cuantum total de 43.289 lei, reprezentând suma totală plătită inculpatului Barnea Dinu cu titlu de compensație lunară pentru chirie, sumă cu care instituția s-a constituit parte civilă în cauză.
De asemenea, în cursul lunii martie 2013, în încercarea de a ascunde faptul că deconta chirie de la unitatea angajatoare, inculpatul Barnea Dinu a determinat două persoane să semneze un document întocmit în fals și antedatat chiar de el, pe care cu prilejul audierii sale în prezenta cauză, l-a depus la dosar, în încercarea de a contracara acuzațiile penale formulate la adresa sa.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Botoșani, cu propunere de a se menține măsurile preventive dispuse în cauză.

2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
PITICARI IOAN, la data faptelor reprezentant al Asociației Producătorilor și Crescătorilor de Taurine Piatra Șoimului și al unei întreprinderi familiale, cu privire la săvârșirea a două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,

ASOCIAȚIA PRODUCĂTORILOR ȘI CRESCĂTORILOR DE TAURINE PIATRA ȘOIMULUI, cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,

ȘERBAN GABRIEL CONSTANTIN, la data faptelor primar al municipiului Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

CHELER NICOLETA, consilier superior, șef al Serviciului Autorizare Plăți (fostul IACS) din cadrul APIA Centrul Județean Suceava, cu privire la săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2010-2012, inculpatul Piticari Ioan, în calitățile menționate mai sus, a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente falsificate prin contrafacerea subscrierii și cu conținut inexact (contracte de arendare, declarația de eligibilitate, adeverințe, etc.), în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei unice de plată, pentru o suprafață de teren pe care nu o deținea în realitate. Unul dintre aceste documente a fost semnat și eliberat de primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava, cunoscând că fermierul urma să o folosească la A.P.I.A.
În demersurile sale infracționale, inculpatul Piticari Ioan a beneficiat și de ajutorul inculpatei Cheler Nicoleta, în calitate de consilier superior, șef al Serviciului Autorizare Plăți din cadrul APIA Centrul Județean Suceava care, în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, ar fi trebuit să respingă dosarele fermierului pe motiv că nu erau îndeplinite condițiile de eligibilitate și documentele nu erau valabile.
Prin aceste demersuri, inculpatul Piticari Ioan a obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 1.199.059 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal.
În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin celor trei inculpați.
Față de alte persoane cercetate în același dosar, procurorii au dispus disjungerea cauzei și cercetarea într-un dosar separat.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
IVĂNESCU CIPRIAN-ALEXANDRU, la data faptei ofițer de poliție judiciară în cadrul I.P.J. Ilfov – Poliția orașului Voluntari, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită,
LIN XIUMEI, administrator a unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de dare de mită,
DAMIAN ROBERTO-IULIAN și COSTEA MARIAN, la data faptelor subofițeri de poliție judiciară în cadrul I.P.J. Ilfov – Poliția orașului Voluntari, pentru comiterea infracțiunii de tăinuire.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii ianuarie 2017, în contextul instrumentării unui dosar penal constituit la plângerea inculpatei Lin Xiumei, inculpatul Ivănescu Ciprian Alexandru, în calitate de ofițer de poliție judiciară în cadrul I.P.J. Ilfov – Poliția orașului Voluntari, a primit de la aceasta, cu titlu de mită, suma de 1.500 lei.
Banii respectivi au fost primiți de ofițerul de poliție în scopul de a o favoriza pe inculpata Lin Xiumei prin neadministrarea de probe ori prin administrarea de probe în cauză, în așa fel încât din acestea să rezulte că aspectele sesizate se confirmă.
Din suma de bani respectivă, inculpatul a remis celor doi agenți de poliție câte 400 lei, în condițiile în care aceștia cunoșteau că banii provin din comiterea unei infracțiuni de corupție.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.

4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatei
CÂMPEANU LIANA-CARMEN pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada ianuarie 2016 - martie 2017, inculpata Câmpeanu Liana Carmen a pretins de la un om de afaceri (martor în cauză), suma de 62.674 USD reprezentând un procentaj de 5% din banii pe care omul de afaceri îi avea de recuperat de la un agent economic, respectiv 1.253.485 USD.
În schimbul banilor respectivi (din care a pretins un avans de 10.000 euro), inculpata a promis că va interveni pe lângă un procuror din cadrul Direcției Naționale Anticorupție care, în exercitarea atribuțiunilor de serviciu, va proceda atât la recuperarea respectivului prejudiciu, precum și la rezolvarea favorabilă a dosarelor penale în care martorul era parte.
Totodată, inculpata a mai promis că va interveni și pe lângă alți magistrați și funcționari publici pentru ca aceștia să rezolve favorabil diversele probleme pe care societatea omului de afaceri le avea.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Ilfov cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.

5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
PĂNESCU IULIANA-DANIELA și ȘTEFAN DAN-VALENTIN, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- evaziune fiscală în formă continuată,
- spălare de bani în formă continuată,

DIMA NICUȘOR-SORIN, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- evaziune fiscală în formă continuată,
- complicitate la evaziune fiscală în formă continuată,
- complicitate la spălare de bani în formă continuată,

DRĂGOESCU MIHAI-TUDOR, ALECU CRISTIAN, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată,

FĂGĂDAR (fostă VASILESCU) TATIANA-MARINELA, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- complicitate la evaziune fiscală în formă continuată,
- complicitate la spălare de bani în formă continuată,

CHIRIȚĂ DANIEL-GEORGIAN, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- complicitate la evaziune fiscală în formă continuată,
- complicitate la spălare de bani,

STOIAN (fostă PURICE) FLORINA-AMELIA, DRAGU (fostă CIOBANU) RALUCA, DIMA ANA-IULIANA și SMILOVICI AURORA-ELENA, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la spălare de bani în formă continuată,

PANGHE ALEXANDRU-IONUȚ și IRIMIA CORNEL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la spălare de bani,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2010-2011, inculpata Pănescu Iuliana-Daniela împreună cu inculpatul Ștefan Dan-Valentin, în calitate de administratori ai unor societăți comerciale, cu sprijinul celorlalți inculpați (administratori sau persoane care controlau în fapt activitatea unor societăți partenere), au înregistrat în contabilitatea firmelor pe care le conduceau achiziții fictive de medicamente.
Aceste produse (din categoria celor destinate afecțiunilor cardiace, infecției HIV/SIDA și celor onco - hematologice, și care fac obiectul unor programe naționale finanțate de la bugetul de stat, subvenționate în procent de 100%) erau procurate de pe piața neagră din România și exportate ulterior în spațiul intracomunitar, inculpații beneficiind în acest mod nelegal de scutiri de taxe.
Acționând în această modalitate, inculpații au cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 19.070.230 lei, din care 6.870.203 lei TVA dedus ilegal și 12.200.027 lei impozit pe profit nedeclarat.
În aceeași perioadă, pentru a da o aparență de legalitate achizițiilor înregistrate, a fost creat un circuit financiar menit să asigure produsul infracțional și să spele sumele de bani provenite din evaziunea fiscală.
Astfel, pentru a fi ascunsă originea ilicită a fondurilor, sumele de bani obținute în maniera de mai sus au fost rulate prin conturile societăților controlate de inculpați, de unde, ulterior, suma totală de 58.745.965,90 lei a fost retrasă de aceștia direct, în numerar, sau prin intermediul ATM-urilor.
Ministerul Finanțelor Publice a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 19.070.230 lei.
În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile, imobile și conturi bancare ce aparțin inculpaților Ștefan Dan-Valentin, Pănescu Daniela – Iuliana, Dima Nicușor-Sorin și Alecu Cristian.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
ALI A. ALI și ATEF EL SAID ABD EL AZIZ EL KELEINI, reprezentanți ai S.C. Atifco Internațional S.A. pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- constituire de grup infracțional organizat,
- evidențiere, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive,

OMAR HAMID, MOUBARAK MAHMOUD SLEIMAN, ABDUL MOUNIM AL ZAID, ZAYED HUSSEIN, ȘTIUBE VIOREL și MARDAR CRISTIAN, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- constituire de grup infracțional organizat,
- complicitate la evidențierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive

S.C. ATIFCO INTERNAȚIONAL S.A., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- constituire de grup infracțional organizat,
- evidențiere, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive,

S.C. SAM PLUS INTERNATIONAL S.R.L., S.C. CORIMAD MISTIC TIME S.R.L., S.C. LENOVO INTERN LINE S.R.L., S.C. ASTERIA EXPRES S.R.L., S.C. GLACOZA STIM S.R.L., S.C. VERDO STIM S.R.L., S.C. VIMAN WOOD S.R.L., S.C. BIO TRIPON OIL S.R.L., S.C. FABRICA DE ZAHĂR ȘTEFĂNEȘTII DE JOS S.R.L., S.C. COM CEREAL NORD S.R.L. și S.C. FABRICA DE ZAHĂR PACKING S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- constituire de grup infracțional organizat,
- complicitate la evidențierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2010-2012, inculpații Ali A. Ali și Atef el Said Abd el Aziz el Keleini, în calitate de administratori ai S.C. Atifco Internațional S.A, au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală, la care au aderat ulterior și ceilalți inculpați.
În acest context, cei doi inculpați, au fost de acord să utilizeze atât societățile comerciale controlate de inculpatul Moubarak Mahmoud Sleiman cât și infrastructura de transport și cea bancară pusă la punct anterior, în vederea sustragerii de la plata obligațiilor fiscale.
Astfel, membrii grupării au desfășurat activități ce au avut ca scop principal reducerea drastică a obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat, prin evidențierea de cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive și sustragerea de la efectuarea verificărilor fiscale.
Prejudiciul total cauzat bugetului statului se ridică la 12.943.050,70 lei.
Agenția Națională de Administrare Fiscală a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 17.401.058 lei.

În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor imobile (terenuri și clădiri industriale) ce aparțin inculpatei S.C. Atifco Internațional S.A, precum și asupra unor sume de bani aparținând inculpaților Ali A. Ali și Omar Hamid.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Inculpații Moubarak Mahmoud Sleiman, Abdul Mounim Al Zaid, Zayed Hussein și Știube Viorel au mai fost trimiși în judecată în alte dosare pentru infracțiuni similare (vezi comunicate 717/VIII/3 din 5 august 2013, nr. 1572/VIII/3 din 23 decembrie 2016, nr. 4/VIII/3 din 4 ianuarie 2016, 946/VIII/3 din 10 octombrie 2017).

7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
POSTOLACHE CLAUDIU, în calitate de administrator al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii noiembrie 2012, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile (reconversia a 14,37 ha viță de vie), inculpatul Postolache Claudiu, a solicitat și obținut de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) suma totală de 600.229 lei,(echivalent a 131.054 euro).
Ulterior, din acești bani, inculpatul a schimbat fără respectarea dispozițiilor legale destinația sumei de 362.453 lei (echivalentul a 85.448 euro), pe care a utilizat-o pentru capitalizarea altor trei agenți economici controlați tot de el.
Plantația de viță de vie nou înființată a fost abandonată, un control al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Direcția Generală Control Antifraudă și Inspecții, din anul 2014, stabilind că aceasta este “…compromisă ireversibil.”
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 600.229 lei la care să se adauge accesoriile fiscale calculate de la data efectuării fiecărei plăți până la data achitării integrale a debitului principal.
În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui teren ce aparține inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Olt cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
FANGAREGGI GIUSEPPE, la data faptei administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2011, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile (restructurarea/reconversia a 60 ha viță de vie), inculpatul Fangareggi Giuseppe, folosind cu rea - credință un document justificativ al sumelor declarate, a solicitat și obținut de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) suma totală de 2.292.485,90 lei.
Documentul respectiv era o factura fiscală în valoare de 472.440 euro (fără TVA), emisă de un furnizor extern, care nu corespundea realității, societatea emitentă neefectuând în realitate nicio prestație în favoarea firmei administrată de inculpat.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 2.232.485, 90 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj.

9. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
DUMITRU ION pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 23 aprilie 2014, inculpatul Dumitru Ion a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente care conțineau date inexacte, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei unice de plată, pentru o suprafață de teren de 248,83 ha, deși în realitate deținea doar 70,78 ha.
Prin aceste demersuri, inculpatul Dumitru Ion a obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 174.678,77 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal.
La data de 06 iunie 2015, același inculpat, procedând în aceeași manieră, a depus la instituția publică mai sus menționată, cererea unică de plată prin care a menționat solicitarea de sprijin pentru o suprafață totală de 424,32 ha din unitățile administrativ teritoriale Sohatu și Gălbinași, ambele situate în județul Călărași.
În luna august 2015, persoane din conducerea Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură – Centrul Județean Călărași au verificat prin sondaj mai multe cereri depuse de fermieri pentru campaniile agricole 2014-2015 privind acordarea de subvenții reprezentând plăți directe pe hectar din programul F.E.G.A. (Fondul European de Garantare Agricolă).
Printre cererile verificate au fost identificate și cererile depuse de fermierul Dumitru Ion, căruia i-au fost solicitate lămuriri scrise cu privire la neconcordanțele existente în dosarele depuse în perioada respectivă.
În acest context, la data de 16 septembrie 2015, inculpatul Dumitru Ion i-a remis unei persoane din conducerea A.P.I.A. – Centrul Județean Călărași, suma de 5.000 de lei, pentru ca aceasta să introducă fraudulos o adeverință falsificată în dosarul de plăți pe suprafață pentru campania 2014 și să nu-i respingă cererea de plată pentru campania 2015.
În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui imobil și asupra sumei de 9.450 lei ce aparțin inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

10. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
ALEXANDRU MONICA NICOLETA, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni:
- folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- evaziune fiscală, în formă continuată (63 acte materiale),

ALEXANDRU ADRIAN IOAN, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni:
- complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- evaziune fiscală, în formă continuată (63 acte materiale),

BUTNĂRUC ADINA, la data faptei administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (4 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 30 aprilie 2010, între Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și Întreprindere Individuală - Alexandru Monica Nicoleta, a fost încheiat un contract de finanțare nerambursabilă ce avea ca obiect construirea unei pensiuni turistice, în valoare de 1.249.775 lei (aprox. 300.000 euro).
Deoarece, în cazul contractelor mai mari de 50.000 de euro fără TVA, se impune organizarea unei licitații cu participarea a minim trei ofertanți, la data 14 iulie 2010, în urma acestei proceduri, a fost desemnată câștigătoare, în vederea construirii pensiunii, o societate comercială care, ulterior, a fost preluată și administrată în fapt de inculpații Alexandru Monica Nicoleta și Alexandru Adrian Ioan prin intermediul a două persoane interpuse, administratori de drept.
În acest context, în perioada martie - decembrie 2011, inculpații Alexandru Monica Nicoleta și Alexandru Adrian Ioan au procurat, întocmit și înregistrat în evidența contabilă a societății și în documentele legale obligatorii 63 de facturi de achiziții fictive, sustrăgându-se astfel și de la plata TVA-ului și impozitului pe profit, în scopul diminuării bazei impozabile a TVA și a impozitului pe profit.
Aceste documente care au stat la baza întocmirii facturilor fiscale și a celorlalte acte (devize de lucrări, declarații, unele întocmite și semnate în fals de către inculpata Alexandru Monica Nicoleta) au fost folosite ulterior în relația cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit în vederea justificării îndeplinirii condițiilor de acordare a sprijinului nerambursabil (cererea de plată nr. 2 și cererea de plată nr. 3).
Acționând în această manieră, au fost obținute pe nedrept fonduri europene nerambursabile în valoare totală de 371.352 lei.
În data de 10 martie 2017, la solicitarea procurorilor anticorupție, inculpata Butnăruc Adina a depus la dosarul cauzei documente financiar contabile în care a evidențiat, în mod nereal, valori mai mari față de cele predate, anterior, organelor de poliție.
Inculpata a procedat în această manieră pentru a crea aparența că produsele achiziționate scriptic, prin cele 63 de facturi fiscale, menționate anterior, nu au fost folosite la construirea pensiunii sau pentru alte lucrări ale societății (doar darea lor în consum generează cheltuieli care diminuează baza impozabilă a impozitului pe profit). Acest fapt ar fi împiedicat stabilirea de obligații suplimentare constând în impozit pe profit.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 513.104 lei la care se adaugă dobânzi și penalități calculate de la data decontării efective a fiecăreia dintre cele trei tranșe de plată și până la data achitării efective a prejudiciului (sumă ce reprezintă contravaloarea celor trei tranșe de plată acordate în baza contractului de finanțare).
Ministerul Finanțelor Publice - Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 95.110 lei, suma reprezentând impozite/taxe/contribuții la care se vor adăuga accesoriile eferente (majorări/dobânzi de întârziere și penalități) de la data săvârșirii faptei până la data plății.
În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile și asupra conturilor bancare ce aparțin celor trei inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

11. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
MINEA MIHĂIȚĂ, în calitate de administrator al SC Osetra Farm SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

SC OSETRA FARM SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 30 noiembrie 2011, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, inculpatul Minea Mihăiță, în calitate de administrator al SC Osetra Farm SRL, cu rea-credință, a anexat la cererea de finanțare un certificat de atestare fiscală fals. În cuprinsul acestui document se menționa că SC Osetra Farm SRL nu avea, la momentul respectiv, obligații de plată către bugetul de stat, aspect nereal, cunoscut de inculpat.
Ca urmare a acestei conduite infracționale, inculpații au obținut, pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 2.362.572,35 lei, sumă cu care Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal.
În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatei SC Osera Farm SRL.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

12. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

MUNTEAN NICOLAE, la data faptei administrator al SC San Software SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,

SC SAN SOFTWARE SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,

TECĂU ALINA-SIMONA, la data faptei manager de proiect, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,

APREOTESEI DAN, GRIGOROIU MONICA-CLAUDIA, APETREA LARENȚIU-IONUȚ, TRIPON RĂZVAN OCTAVIAN, DIMITRIU CRISTINA și ZAMĂ MIHAI, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 16 februarie 2009, între Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane” (în continuare AMPOSDRU), în calitate de autoritate contractantă și S.C. San Software S.R.L., în calitate de beneficiar, reprezentată de Muntean Nicolae, a fost încheiat un contract de finanțare în valoare de 1.889.139 lei (fără TVA) având ca obiect proiectul intitulat „IT pentru dezvoltarea competențelor manageriale și antreprenoriale”.
Potrivit contractului, echipa managerială era formată din inculpata Tecău Alina-Simona - managerul proiectului, inculpata Grigoroiu Monica-Claudia responsabil financiar, inculpatul Muntean Nicolae – manager produs 1 (instruire în vederea utilizării sistemului informatic pentru managementul afacerii) și responsabil proiect, inculpatul Apetrea Laurențiu Ionuț - manager produs 3 (consultanță privind înființarea firmei și demararea activității de afaceri), inculpatul Apreotesei Dan - manager produs 4 (consultanță privind realizarea managementului financiar-contabil) și o altă persoană. Alături de aceștia au fost nominalizați pentru proiect sub titulatura de „experți pe termen lung” inculpații Tripon Răzvan Octavian, Dimitriu Cristina și Zamă Mihai.
Ulterior, în baza contractului, s-au formulat 7 cereri de rambursare, probele administrate în cauză relevând faptul că în cazul cererilor 2, 3, 4, 5, 6 inculpații au folosit documente false sau inexacte care au avut ca urmare obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile, în valoare totală de 1.718.215, 71 lei.
Concret, inculpatul Muntean Nicolae împreună cu inculpata Tecău Alina-Simona au declarat în fals că totalul cheltuielilor solicitate prin intermediul cererilor de rambursare sunt eligibile și sunt realizate în vederea îndeplinirii scopului proiectului și în concordanță cu legislația în vigoare. În susținerea acestora, cei doi inculpați au anexat înscrisuri necorespunzătoare adevărului privitoare la cheltuieli pretins a fi efectuate în realizarea proiectului (respectiv state de plată, acte adiționale la contractele de muncă, pontaje, centralizatoare privitoare la orele lucrate de experți, documente privind cumpărarea de mobilier cu încălcarea legislației achizițiilor publice etc.).
Aceste documente au fost falsificate și ulterior puse la dispoziția inculpaților Muntean Nicolae și Tecău Alina-Simona, în scopul menționat mai sus, de către ceilalți membri ai echipei.
Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice Și Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 1.718.215, 71 lei.
În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile, imobile, părți sociale și asupra conturilor bancare ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

13. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
MERCEA DUMITRU, la data faptei președinte al unei asociații agricole, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2007-2008, inculpatul Mercea Dumitru a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe declarații care conțineau mențiunile nereale, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață, pentru o suprafață de teren de 320 ha, deși în realitate deținea doar 301,23 ha.
Prin aceste demersuri, inculpatul Mercea Dumitru a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 125.651 lei.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 113.134, 42 lei.
În cauză s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurator asupra sumelor existente în contul inculpatului Mercea Dumitru până la concurența sumei de 113.134,42 lei. De asemenea, s-a mai dispus instituirea popririi asupra sumelor de bani cu care va fi alimentat contul inculpatului Mercea Dumitru, până la concurența aceleiași sume de bani.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

14. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților
SOARE ION și POPESCU GHEORGHE, la data faptelor primari ai comunelor Cogealac și Fântânele, județul Constanța pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 18 ianuarie 2006, inculpații Soare Ion și Popescu Gheorghe, în calitate de primari ai comunelor Cogealac și Fântânele, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, au încheiat un acord privind predarea din administrarea primăriei Cogealac spre administrarea primăriei comunei Fântânele, a unei suprafețe totale de teren de 371,19 ha.
În această suprafață a fost inclusă în mod abuziv și suprafața de 24.438 mp închiriată anterior de către o societate comercială, în urma organizării unei licitații de primăria comunei Mihai Viteazu.
Mai mult, în urmă cu un an, la data de 24 ianuarie 2005, inculpatul Soare Ion, primarul comunei Cogealeac, convenise cu primarul comunei Mihai Viteazu că respectiva suprafață aparține comunei Mihai Viteazu.
Aceste demersuri ale inculpaților au avut drept consecință obținerea unor foloase necuvenite de către primăria Fântânele, concomitent cu producerea unui prejudiciu în cuantum de 201.600 euro și 531.822 lei în dauna societății beneficiare a terenului respectiv.
În cauză, reprezentantul societății păgubite în maniera de mai sus s-a constituit parte civilă cu suma de aproximativ 2,5 milioane euro.
În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin celor doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

15. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a inculpaților:
RAD PAUL VALENTIN, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- folosirea de documente false, inexacte sau incomplete având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,

BRETFELEAN SORIN IOAN, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la săvârșirea infracțiunii de folosirea de documente false, inexacte sau incomplete având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.
În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii noiembrie 2012, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile („Achiziție de mijloace fixe și active necorporale pentru activități de tipărire specifice publicității outdoor și indoor”), inculpatul Rad Paul Valentin a prezentat Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) două facturi fiscale ce atestau, în mod nereal, achiziția de echipamente tehnice de la o societate comercială administrată de Bretfelean Sorin Ioan.
Cele două documente au fost întocmite de inculpatul Rad Paul Valentin, beneficiind și de ajutorul celuilalt inculpat.
Prin aceste demersuri inculpatul Rad Paul Valentin a obținut pe nedrept de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (fostă APDRP) suma de 694.048,21 lei.
În cauză, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă cu suma de 694.594,21 lei.
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului Bretfelean Sorin Ioan și unei societăți comerciale administrată de inculpatul Rad Paul Valentin.
În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
Rad Paul Valentin - 3 ani, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 1 an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de: a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat,
Bretfelean Sorin Ioan - 2 ani și 2 luni cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 2 luni și interzicerea, pe o perioadă de 1 an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de: a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat.
Inculpații vor fi obligați să presteze o perioadă de 60 de zile muncă neremunerată în folosul comunității, în cadrul unei unități administrativ-teritoriale locale ce urmează a fi stabilită de către instanță.

Dosarele de urmărire penală privind pe inculpații Rad Paul Valentin și Bretfelean Sorin Ioan, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise Tribunalului Bistrița Năsăud.

16. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a inculpaților:
COLDEA PETRU, la data faptei comunei Mănăstireni, județul Cluj, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,
COLDEA PETRICĂ HORICĂ, fiul primului, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2010-2011, inculpatul Coldea Petrică Horică a depus cu rea-credință, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente cu conținut nereal, pentru a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată pe suprafață.
O parte din documentele respective (adeverințe), semnate de inculpatul Coldea Petru, în calitate de primar al comunei Mănăstireni, județul Cluj, atestau în mod nereal faptul că fermierul deținea un număr de 80 de oi. La cererile unice de plată pe suprafață inculpatul Coldea Petrică Horică a depus și un contract de închiriere a unei suprafețe de teren de 36 ha încheiat cu primăria comunei Mănăstireni, reprezentată de inculpatul Coldea Petru, document care nu putea fi încheiat fără ca beneficiarul să dețină animalele indicate în cerere.
Prin aceste demersuri inculpatul Coldea Petrică Horică a obținut pe nedrept de la A.P.I.A. suma de 97.309 lei.
În cauză, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă cu suma de 97.300 lei, prejudiciu achitat în totalitate de inculpatul Coldea Petrică Horică.
În prezența apărătorilor aleși, inculpații Coldea Petru și Coldea Petrică Horică au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
- 1 an și 4 luni, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 1 an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de: a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat.

Dosarele de urmărire penală privind pe inculpații Coldea Petru și Coldea Petrică Horică, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise Tribunalului Cluj.


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Hm! Pe asta o știați?

4 Voi ați citit ce scrie Rareș Bogdan despre „documentul” cu Simion?

5 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”