Voi știați că Ponta a dat eMAG 6,65 milioane euro ajutor de stat? Ăștia au luat banii și au abuzat de poziția dominantă!
Voi știați că Ponta a dat eMAG 6,65 milioane euro ajutor de stat? Ăștia au luat banii și au abuzat de poziția dominantă!, dezvăluie Curentul.info .
Recent Consiliul Concurenței a sancționat compania Dante International SA pentru practicile sale anticoncurențiale pe platforma online eMAG.ro, cu 32,28 milioane lei (aproximativ 6,7 milioane euro). Conform unui comunicat oficial, inspectorii de concurență au descoperit un abuz continuu de poziție dominantă pe piața serviciilor de intermediere prin platforma online de tip marketplace (www.emag.ro) și a impus companiei o serie măsuri corective pentru a restabili mediul concurențial normal și pentru a preveni apariția unor astfel de fapte. Abuzul de putere a avut loc timp de 7 ani și jumătate, în perioada ianuarie 2013 – iunie 2019, fapta anticoncurențială fiind recunoscută de compania ce deține platforma EMAG.
Fapta este cu atât mai gravă cu cât ea s-a produs și după ce în iulie 2014, Guvernul României condus de Victor Ponta a acordat un ajutor de stat (o sumă nerambursabilă virată din bugetul de stat în contul companiei) în valoare de 6,65 milioane euro pentru a susține „strategia de extindere la nivel european a platformei eMAG”, după cum anunța la acel moment Tudor Manea, Vicepreședinte și Director Resurse Umane & Tehnologie al companiei.
Așadar, pe banii României, compania ce deține EMAG a denaturat mediul concurențial românesc, ceea ce ar face orice funcționar de bun-simț cel puțin să ceară banii înapoi.
Legislația Europeană e foarte restrictivă cu ajutoarele de stat
Astfel că după ce un guvern acordă un ajutor de stat, acesta este obligat să sesizeze Comisia Europeană care autorizează ajutorul sau dispune printr-o decizie rambursarea banilor către statul respectiv. Ulterior autorizării ajutorului, dacă se constată de către Comisie că ajutorul a fost utilizat abuziv, aceasta trebuie să revină asupra deciziei sale privind autorizarea sprijinului și să decidă rambursarea acestuia.
Orice persoană interesată, reprezentând orice stat membru și orice persoană, întreprindere sau asociație de întreprinderi ale căror interese pot fi afectate de acordarea unui ajutor, poate depune o plângere către Comisia Europeană în legătură cu orice presupus ajutor ilegal sau cu orice presupusă utilizare abuzivă a unui ajutor de stat.
Prerogativele Comisiei Europene de recuperare a ajutorului sunt supuse unui termen de prescripție de 10 ani.
Ce spune legislația română
În legislația română care reglementează acordare ajutoarelor de stat, nu se prevede decât un singur caz în care beneficiarul banilor să fie obligat să ramburseze suma: dacă rambursarea este dispusă de Comisia Europeană, sesizată în prealabil de orice persoană interesată, în acest caz primul interesat fiind chiar statul român, prin Consiliul Concurenței care îndeplinește rolul de autoritate națională de contact în raporturile dintre Comisia Europeană și autoritățile și instituțiile publice, alți furnizori de ajutor de stat și beneficiarii de ajutor de stat, implicați în procedurile din domeniul ajutorului de stat.
Ne așteptăm ca în perioada următoare, după ce a constatat că firma ce deține EMAG a denaturat mediul concurențial românesc timp de șapte ani și jumătate, Consiliul Concurenței să depună plângere la Comisia Europeană pentru a se emite decizie de rambursare a ajutorului de stat de 6,65 milioane de EURO oferit de premierul de tristă amintire Victor Ponta pentru extinderea la nivel european a platformei eMAG, înființate de prietenul său, fugarul Sebastian Ghiță.