Voi știați că Finlanda are una dintre cele mai dotate armate de pe continent?
Finlanda este una dintre puţinele ţări europene care au păstrat obligativitatea serviciului militar de-a lungul deceniilor de pace, fiind precaută faţă de vecinul Rusia, după ce fosta Uniune Sovietică a încercat să invadeze Finlanda în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Forţele terestre, navale şi aeriene ale Finlandei sunt toate antrenate şi echipate cu un singur scop principal - să respingă o eventuală invazie rusă.
Forța terestră
Finlanda antrenează în fiecare an aproximativ 21.000 de noi recruţi, care devin apoi parte din rezerva de război de 280.000 de soldaţi, dintre care aproximativ 10.000 pe an sunt chemaţi prin rotaţie la cursuri de perfecţionare.
Aproximativ 870.000 de finlandezi cu vârste cuprinse între 17 şi 60 de ani pot fi înrolaţi în caz de nevoie.
Personalul contractual este format din 12.000 de persoane, dintre care 8.000 de militari.
Forţa terestră este echipată cu 650 de tancuri, dintre care 200 sunt Leopard de fabricaţie germană de tip 2A6 şi 2A4.
Finlanda are ceea ce numeşte „cea mai puternică artilerie din Europa de Vest”, care include 1.500 de arme: circa 700 de obuziere şi tunuri, 700 de mortiere şi 100 de lansatoare de rachete grele şi uşoare.
De asemenea, Finlanda are un sistem radar anti-baterie ELTA, fabricat în Israel, care îi oferă capacitatea de a localiza şi urmări rachetele, obuzele de artilerie şi tirurile de mortier care se apropie.
Echipamentul antiaerian al Finlandei constă în cel puţin 650 de rachete, dar ţara este în curs de a cumpăra mai multe de la suedezii de la Saab Dynamics şi Rafael Advanced Defense Systems.
Cel mai important sistem antiaerian al său este sistemul norvegiano-american NASAMS 2, compatibil cu NATO. De asemenea, dispune de tunuri antiaeriene şi de tancuri proiectate în acelaşi scop.
Se află în etapele finale ale unui proces de licitaţie pentru un nou sistem antiaerian de mare altitudine pe care îl va cumpăra fie de la Israel Aerospace Industries, fie de la Rafael Advanced Systems.
Finlanda deţine un număr nedezvăluit de drone Orbiter neînarmate şi este în curs de achiziţionare a încă 1.000-2.000 de drone, inclusiv sute de drone Parrot Anafi USA, similare celor folosite de armata americană.
Infanteria deţine suficiente arme de foc - puşti de asalt, mitraliere, lansatoare de grenade şi arme antitanc - pentru întreaga rezervă, dar şi tot echipamentul necesar pentru a lupta în condiţii de iarnă grea, precum şi sisteme de vedere pe timp de noapte şi măşti de gaze.
Finlanda a distrus aproximativ 1,3 milioane de mine antipersonal după ce s-a alăturat Convenţiei de la Ottawa privind interzicerea minelor, în 2012, dar de atunci a înlocuit această capacitate cu mine inteligente controlate de la distanţă şi sisteme de interzicere a accesului în zonă.
Armata deţine o gamă extinsă de vehicule de transport, cu roţi şi benzi de şenile, atât pentru personal, cât şi pentru echipamente.
Forța aeriană
Forţele Aeriene finlandeze au o flotă de 61 de avioane de luptă McDonnell Douglas F/A-18 Hornet, care vor fi înlocuite de 64 de avioane Lockheed Martin F-35A Lightning II, a căror livrare va începe în 2026.
Pe lângă flota de avioane cu reacţie, Forţele Aeriene au zeci de avioane de antrenament şi radare de supraveghere, inclusiv unele care au o rază de acţiune de aproape 500 km.
Forța navală
Marina finlandeză are patru nave de comandă, cinci nave de luptă echipate cu mine, opt nave de luptă echipate cu rachete, trei nave de contracarare a minelor, 13 nave de dragare a minelor, pe lângă nave de debarcare mai mici.
Finlanda se va echipa cu trei noi corvete multirol pentru luptă la suprafaţă, care sunt în prezent în construcţie în ţară şi care vor intra în serviciu până în 2029.
-----------
După trei decenii de neutralitate militară, Finlanda s-a alăturat marţi oficial NATO, o mutare strategică provocată de invazia Moscovei în Ucraina, în 24 februarie 2022. Prin aderarea Finlandei, alianța nord-atlantică își dublează granița cu Rusia.