Voi lua mult în greutate?/Ce se întâmplă dacă în mod normal am grijă ce mănânc, dar într-o zi exagerez cu caloriile?
Imediat după ce ați mâncat prea mult sau ați mâncat în exces, vă puteți simți leneș și hainele vă pot veni mai strâmte. Mișcarea ușoară după ce ați mâncat vă poate ajuta să vă simțiți mai confortabil și să ajutați digestia. Mulți oameni se întreabă dacă o zi de supraalimentare poate duce la creșterea în greutate. Acest articol, realizat de platforma care oferă servicii de nutriție Nourish , potrivit g4food.ro , va trece în revistă modul în care anumite alimente vă pot crește temporar greutatea și vă oferă sugestii despre cum puteți reduce șansele unui episod de chef.
Motivul pentru care greutatea este mai mare după un chef
Există mai mulți factori pentru o greutate mai mare după o masă compulsivă. Atunci când mănânci în exces, consumi mai multe calorii, dar și mai mult sodiu și carbohidrați.
Cântarul reflectă ceea ce ați acumulat în acest interval de timp: greutatea apei, alimente nedigerate și deșeuri care încă nu au părăsit intestinele. Un mic procent din acest număr reprezintă probabil o creștere reală în greutate sau în grăsime.
Alimentele sărate cresc setea și greutatea apei
După o creștere bruscă a aportului de sare sau de sodiu, organismul compensează prin creșterea setei și a aportului de lichide. Studiile arată că nu există o creștere a cantității de urină. Lichidul suplimentar rămâne în organism pentru a echilibra aportul de sodiu. Este nevoie de câteva zile pentru ca organismul să se regleze și să elimine excesul de greutate dat de apă.
Alimentele bogate în carbohidrați duc la creșterea în greutate cu apă
Carbohidrații înseamnă că moleculele de carbon sunt „hidratate” cu apă. Acești carbohidrați sunt depozitați sub formă de glicogen în mușchi și ficat.
Atunci când glicogenul este stocat în mușchi, 3 grame de apă sunt stocate pentru fiecare gram de glicogen. Consumul a 300 de grame de carbohidrați s-ar converti aproximativ în 900 de grame de apă (sau aproximativ 2 kilograme de greutate de apă).
Alimentele nedigerate și mișcarea intestinală în așteptare
Toate alimentele care intră în organism trebuie să fie digerate (nutrienții vor fi absorbiți) și apoi eliminate.
Acest proces durează aproximativ 24 până la 36 de ore la un individ sănătos care încorporează fibrele adecvate în dietă. Unele persoane au nevoie de cinci zile de la prima îmbucătură până la mișcarea intestinală.
Dacă vă cântăriți la 24 de ore după ce ați mâncat prea mult, acest număr reflectă „procesarea” alimentelor.
Creșterea reală în greutate
Valoarea reală a creșterii reale în greutate este surprinzător de scăzută.
Un mic studiu efectuat pe 15 tineri sănătoși de sex masculin care au consumat 6.000 de calorii timp de o zi a relevat o creștere totală în greutate de 400 de grame.
Acest nivel caloric este extrem de dificil de realizat în mod regulat.
Rezultate mai îngrijorătoare din acest studiu sunt afectarea capacității de a gestiona nivelurile de glucoză și insulină după ce subiecții au mâncat în exces timp de o zi. Cercetătorii au emis ipoteza că supraalimentarea repetată poate afecta și mai mult controlul glucozei și al insulinei, predispunând indivizii la diabet.
O zi de excese alimentare nu vă va afecta semnificativ greutatea.Sfaturi pentru a preveni consumul unor mari cantități de alimente
Mâncatul excesiv ocazional se poate încadra într-un stil de viață sănătos. Puteți gestiona câteva zile mai bogate în calorii pe lună atunci când sunt asociate cu o alimentație echilibrată și o activitate fizică regulată.
Iată câteva strategii de prevenire dacă vă treziți că mâncați în exces în mod regulat:
Nu vă lăsați prea mult timp flămânzi
Mulți oameni vor mânca un minim de calorii sau vor ține post toată ziua pentru a-și permite să se răsfețe la un eveniment special sau la o sărbătoare. Este posibil să vă fie atât de foame în momentul în care începeți să mâncați încât să mâncați mai mult decât în mod normal.
Faptul că vă așezați să mâncați în timp ce vă simțiți înfometat duce la o alimentație necontrolată, cunoscută și sub numele de hiperfagie. Aceasta este senzația de foame extremă, insațiabilă.
Cercetătorii cred că episoadele repetate în care vă permiteți să vă fie atât de foame și mâncați în exces ca răspuns vă reconectează creierul pentru a continua acest comportament și vă predispun la obezitate.
Planificați pentru situații cu risc ridicat
Dacă aveți un eveniment sau un cadru social unde veți mânca alimente cu un conținut ridicat de calorii, sodiu și carbohidrați, planificați-vă în consecință. Încercați să luați două mese mai devreme în timpul zilei cu proteine slabe și alimente bogate în fibre, cum ar fi legume, fructe, cereale integrale, fasole și leguminoase. Aceste alegeri vă vor oferi alimente nutritive și sățioase.
Fibrele și proteinele din sistemul dumneavoastră digestiv se vor descompune încet, ceea ce va ajuta la stabilizarea nivelului de glucoză din sânge.
Concentrați-vă pe aspectul social al întâlnirilor
Adesea mâncăm prea mult cu prietenii și familia în contexte sociale, în comparație cu mâncatul singur sau cu colegii de masă de zi cu zi. Acest lucru este cunoscut sub numele de facilitarea socială a alimentației.
Dacă observați că mâncați prea mult în preajma anumitor persoane sau în anumite situații, acordați-vă puțin timp pentru a evalua de ce. Apoi gândiți-vă la alte aspecte ale acelui cadru social de care vă bucurați în afara mâncării. Prioritizarea relațiilor personale vă poate ajuta să preveniți mâncatul în exces, potrivit Nourish.
Concentrați-vă pe a vă bucura de conversații și de timp de calitate cu acele persoane. Savurați conversațiile și nu vă grăbiți să vă bucurați de mâncare. Sursa foto: Nelly Kovalchuk | Dreamstime.com