Voi ați citit ce porcărie face Ungaria? Practic, deschide poarta Schengen pentru ruși și belaruși, care pot intra în țară fără controale...

Voi ați citit ce porcărie face Ungaria? Practic, deschide poarta Schengen pentru ruși și belaruși, care pot intra în țară fără controale...

Rușii și belarușii pot intra în UE prin Ungaria, din luna iulie, după care pot folosi dreptul de liberă circulație în spațiul Schengen, ceea ce poate prezintă un risc de securitate pentru statele UE.

Ungaria a decis ca din 8 iulie cetăţeni ai opt ţări - Bosnia şi Herţegovina, Macedonia de Nord, Belarus, Moldova, Muntenegru, Federaţia Rusă, Serbia şi Ucraina - să poată intra pe teritoriul său în condiţii mai favorabile - în calitate lucrători invitați.

Cea mai mare diferență dintre lucrătorii invitați și angajații cu card național este că în acest din urmă caz ​​nu există o limită a numărului de persoane care pot obține un card național. În cazul lucrătorilor invitați, sosirea acestora în Ungaria este limitată la 65.000 de persoane pe an. „Spre deosebire de muncitorii invitați, titularul Cardului Național poate lucra în orice domeniu și are dreptul la așa-zisa reîntregire a familiei”, a scris Forbes. Așa că își pot aduce cele mai apropiate rude și membri ai familiei.

Asta în condițiile în care unele țări precum Finlanda nu permit deloc rușilor să intre în țară. Helsinki a justificat interdicția spunând că Rusia încearcă să destabilizeze situația de la granițele țărilor UE.

Risc de securitate

Totuși, potrivit publicației RND , acest gest al Budapestei ridică preocupări majore de securitate, deoarece spionii ruși s-ar putea înregistra ca lucrători invitați.

O părere similară o au și cei de la The Financial Times , citați de Politico, care susțin că acești lucrători nu sunt supuși controalelor de securitate sau altor restricții.

András Rácz, un expert maghiar în Federația Rusă, a declarat pentru Forbes că, prin acest pas, Ungaria își deschide larg piața muncii pentru ruși și belaruși. Rácz vede acest lucru ca pe un risc major de securitate: „Obiectivul rușilor este zona Schengen”.

Șeful Partidului Popular European, Manfred Weber, i-a scris lui Charles Michel despre preocupările sale. Weber a numit noul sistem de acceptare a lucrătorilor oaspeți „îndoielnic” și a avertizat că ar putea „crea lacune periculoase pentru activitățile de spionaj și ar putea permite unui număr mare de ruși să intre în Ungaria cu o supraveghere minimă, prezentând un risc grav pentru securitatea națională”.

„Această politică ar putea, de asemenea, să faciliteze circulația rușilor în spațiul Schengen și să ocolească restricțiile impuse de legislația UE”, a avertizat Manfred Weber, cerând liderilor UE „să ia cele mai stricte măsuri pentru a proteja imediat integritatea spațiului Schengen, a limita riscul de securitate care a apărut deja și a împiedicat statele membre să ia inițiative similare în viitor”.

FT spune că a văzut scrisoarea lui Weber către președintele Consiliului European, Charles Michel, care îl îndeamnă să ridice problema la următorul summit al liderilor din octombrie.

Orban face ce vrea

Intrarea în UE fără autorizație de securitate, într-o situație în care Rusia încearcă să slăbească Europa cu diverse atacuri hibride, este catalogată drept o abordare proastă de către expertul Verzilor germani în politica externă a UE, Serghei Lagodinsky. În același timp, el a spus site-ului RND: „Totuși, ar fi greșit să etichetăm toți cetățenii ruși drept elemente subversive în serviciul regimului (rus) Lagodinsky a adăugat că Orbán face ceea ce vrea: „El subminează europeanul”. sistemul de migrație și, în același timp, devenind un slujitor al Kremlinului”.

Nu este ușor pentru ruși să ajungă acum în Ungaria. Ei trebuie să utilizeze ruta aeriană prin Turcia sau Serbia. UE a limitat semnificativ călătoriile rușilor pe teritoriul său, majoritatea țărilor eliberând vize doar după interviuri amănunțite.

Tensiuni asupra Lukoil

Recent, Ungaria a fost criticată în principal din cauza disputei cu Ucraina privind aprovizionarea cu petrol rusesc. În iunie, Ucraina a plasat Lukoil pe lista companiilor sancționate, așa că nu poate livra petrol în Ungaria și Slovacia prin conducta Drujba prin Ucraina. Ambele țări au fost astfel separate de unul dintre furnizorii lor cheie de petrol.

Budapesta a acuzat Kievul de șantaj și a cerut intervenția UE. Slovacia a amenințat că nu va mai furniza Ucrainei motorină dacă nu ridică interdicția.

Cu toate acestea, expertul în energie Martin Vladimirov de la Centrul pentru Studierea Democrației spune, pentru Euractiv , că Orban blufează. Potrivit acestuia, este vorba în principal despre compania maghiară MOL, care este legată de Orbán, putând să folosească în continuare contracte profitabile cu Rusia. Există o mulțime de alternative de unde Ungaria își poate obține petrolul, mai spune expertul. SURSA: defenseromania.ro


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!