Vladimir Putin pregătește „atacuri fizice” împotriva Occidentului, avertizează șeful serviciilor secrete britanice
Anne Keast-Butler, care a fost numită la conducerea operațiunilor de informații ale Marii Britanii în luna mai a anului trecut, a folosit primul său discurs important pentru a sublinia amenințarea tot mai mare reprezentată de Kremlin.
Vladimir Putin, președintele Rusiei FOTO: EPA-EFE
Ea a declarat că GCHQ (serviciile secrete britanice) sunt „din ce în ce mai îngrijorate de legăturile tot mai strânse dintre serviciile de informații rusești și grupurile proxy pentru a efectua atacuri cibernetice - precum și operațiuni suspecte de supraveghere fizică și sabotaj”.
Având în vedere tensiunile crescute dintre Rusia și Occident, Keast-Butler a declarat că Moscova „hrănește și inspiră” grupuri de atacatori cibernetici și, „în unele cazuri, pare să coordoneze atacuri fizice împotriva Occidentului”, scrie theguardian.com.
Rusia a fost acuzată de mult timp că protejează bandele cibernetice care vizează organizațiile occidentale, permițându-le să opereze cu o relativă impunitate în timp ce efectuează hacking-uri sofisticate.
Săptămâna trecută, National Crime Agency l-a numit pe Dmitri Khoroshev, un cetățean rus, ca fiind persoana din spatele LockBit - un grup de ransomware care a furat sute de milioane de lire sterline de la întreprinderi. Royal Mail a căzut victimă unui atac LockBit anul trecut, banda cu sediul în Rusia paralizând capacitatea serviciului poștal de a trimite scrisori și colete în străinătate.
Înainte de aceasta, LockBit a vizat, de asemenea, dealerul de mașini Pendragon, cotat la Londra, care a blocat calculatoarele din cele 200 de site-uri ale sale și a cerut o răscumpărare de 60 de milioane de lire sterline pentru a le debloca.
Luând cuvântul la conferința CyberUK din Birmingham, Keast-Butler a declarat în fața unei audiențe de experți în securitate și apărare cibernetică că „Putin nu a renunțat la obiectivul său maximalist de a subjuga populația Ucrainei”. Cu toate acestea, ea a adăugat că sprijinul Marii Britanii pentru Kiev a rămas „neclintit”, spionii britanici continuând să consolideze apărarea cibernetică a țării.
Directoarea GCHQ, care este prima femeie care ocupă această funcție în istoria de 105 ani a agenției, a semnalat, de asemenea, că China reprezintă un „risc cibernetic real și în creștere pentru Marea Britanie”. Deși a declarat că R egatul Unit este deschis la o colaborare cu China în domenii care sunt „reciproc avantajoase”, cum ar fi schimbările climatice sau siguranța inteligenței artificiale, Keast-Butler a adăugat că „RPC reprezintă un risc semnificativ pentru normele și valorile internaționale”.
Ea a spus că China caută să modeleze standardele tehnologice globale „în favoarea sa” și caută să „își afirme dominația în următorii 10-15 ani”, subliniind că această țară reprezintă o „provocare care definește o epocă” pentru Marea Britanie și aliații săi. Avertismentul cu privire la China vine la câteva zile după ce s-a aflat că un contractor al Ministerului Apărării a fost piratat într-un atac atribuit Beijingului. Datele de salarizare a 270.000 de militari, actuali și foști, au fost compromise în această breșă.
Sursa: adevarul.ro