Vladimir Putin l-a înlocuit pe directorul agenţiei spaţiale ruse

Vladimir Putin l-a înlocuit pe directorul agenţiei spaţiale ruse

Preşedintele Vladimir Putin l-a înlocuit joi pe directorul agenţiei spaţiale ruse, Roskosmos, afectată în ultimii ani de o serie de eşecuri, şi l-a numit în această funcţie pe Dmitri Rogozin, fost viceprim-ministru, a anunţat biroul de presă de la Palatul Kremlin, citat de AFP.

Dmitri Rogozin, care a fost până săptămâna trecută viceprim-ministru pentru Apărare şi Industria Spaţială, este cunoscut pentru declaraţiile sale virulente la adresa occidentalilor şi este vizat de sancţiuni impuse de Statele Unite - partener major al Rusiei în sectorul spaţial - Canada şi Uniunea Europeană, sub forma interdicţiei de a călători în aceste zone.

El l-a înlocuit în funcţia de director al Roscosmos pe Igor Komarov, care a ocupat acest post începând din ianuarie 2015.

"Voi face tot ce este posibil şi tot ce este necesar pentru a justifica încrederea voastră", a declarat Dmitri Rogozin, potrivit imaginilor difuzate joi de postul public de televiziune Rossia-24.

Rusia a cunoscut în ultimii ani o serie de eşecuri răsunătoare, care au pătat reputaţia sectorului său spaţial.

Astfel, în decembrie 2017, Rusia a pierdut pentru o scurtă perioadă contactul cu primul satelit angolez de telecomunicaţii, lansat de pe cosmodromul din Baikonur din Kazahstan, înainte de a relua legătura cu dispozitivele aflate la bordul acestuia. Totuşi, viabilitatea pe termen lung a acestei misiuni spaţiale rămâne incertă.

În noiembrie 2017, contactul cu satelitul meteorologic Meteor şi cu alţi câţiva sateliţi mai mici a fost în întregime pierdut după o lansare operată de pe cosmodromul Vostocinîi, care, pe termen lung, urmează să îl înlocuiască pe cel din Baikonur şi a cărui construcţie a costat între 300 de miliarde şi 400 de miliarde de ruble (4 miliarde - 5,3 miliarde de euro).

Rusia rămâne însă o forţă în domeniul spaţial, deţinând singurele vehicule capabile să transporte echipaje de astronauţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS). Modulul principal al staţiei orbitale provine tot din Rusia.

Şaisprezece ţări participă la proiectul ISS, un laborator spaţial plasat pe orbită în 1998, a cărui construcţie, finanţată în cea mai mare parte de Statele Unite şi Rusia, a costat în total 100 de miliarde de dolari.

Spaţiul reprezintă unul dintre rarele domenii de cooperare bilaterală care nu au fost afectate de tensiunile politice existente între Washington şi Moscova.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...