Vlad Filat, ex-premier moldovean, se retrage din cursa prezidențială. Ce spune partidul său despre plebiscitul pe tema aderării la UE
Vlad Filat, fostul premier al Republicii Moldova, nu va mai candida la scrutinul prezidențial din toamna acestui an pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), formațiunea recomandând oamenilor să voteze ,,pentru” la referendumul pe tema aderării țării la UE.
Vlad Filat nu va participa la prezidențialele din Rep. Moldova. FOTO: Facebook
UPDATE: Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al premierului moldovean, a menționat că Guvernul nu comentează ,,declarațiile politice ale unor concurenți electorali. Toți participanții urmează să respecte cadrul legal al Republicii Moldova”, precizările fiind făcute în contextul acuzațiilor făcute de PLDM condus de Vlad Filat.
Știrea inițială
Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, nu va mai candidata la alegerile prezidențiale din toamna acestui an, afirmând că nu o poate face din cauza unei hotărâri CEDO.
,,Cu regret și profundă îngrijorare, membrii CPN au constatat derapajele tot mai pronunțate de la valorile democratice promovate de actuala guvernare în frunte cu Maia Sandu. În special, s-a accentuat faptul că guvernarea a blocat executarea Hotărârii Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) referitoare la președintele PLDM, Vlad Filat, făcând astfel imposibilă participarea în cursa electorală pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Această acțiune reprezintă un atac direct la drepturile constituționale ale cetățenilor, printre care și dreptul de a alege şi de a fi ales, subminând astfel valorile fundamentale ale democraţiei”, se arată într-un comunicat de presă al PLDM.
În ceea ce privește referendumul privind aderarea țării la UE, exercițiul electoral având loc în aceeași cu alegerile prezidențiale, reprezentanții PLDM susțin că ,,această inițiativă a guvernării are un caracter pur electoral şi e menită să promoveze politic candidatul partidului de guvernământ pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. În cazul referendumului, riscurile prevalează asupra necesității de a-l organiza. PLDM a avertizat de nenumărate ori asupra riscului că un astfel de referendum poate fi folosit de forțele ostile integrării europene ca să perturbeze acest proces, punând în pericol parcursul european al țării.Totodată, în pofida incapacităţii guvernanților de a înțelege aceste riscuri și a încăpățânării acestora, pentru a nu admite perturbarea proceselor la care PLDM a muncit în vederea promovării valorilor europene, printre care munca reprezentanţilor partidului în procesul de obținere a Acordului Liberalizat de Vize, Acordului de Liber Schimb, Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, încurajăm toţi membrii și susținătorii noştri să participe la acest referendum și să voteze „Pentru”, protejând astfel viitorul european al RM, viitorul european al copiilor noștri”.
Reprezentanții formațiunii Puterii, mai exact Partidul Acțiunii și Solidaritate (PAS) au menționat pentru ,,Adevărul” că nu comentează acuzațiile.
Achitat de instanță
În luna mai a acestui an, fostul premier al Republicii Moldova, judecat şi condamnat pentru corupere pasivă și trafic de influență, a fost achitat în al doilea dosar al său pentru spălare de bani, decizia fiind luată de judecători ,,pe motiv că fapta nu întrunește elementele constitutive ale componenței de infracțiune”.
În cauza penală pentru spălare de bani, Vlad Filat a fost acuzat că, în 2013, ar fi încheiat un contract de asistență în campania electorală cu o companie de consultanță din SUA, plătind peste 12 milioane de lei moldovenești prin intermediul companiilor gestionate de o rudă a sa, iar sursele financiare proveneau din „Banca de Economii” – una dintre cele trei bănci devalizate în 2014.
Iar la începutul anului trecut, Vlad Filat a câştigat la CEDO procesul în care reclama că i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil, statul vecin fiind obligat să-i plătească o pagubă de 7500 de euro fostului prim-ministru.
Fostul premier a fost încătușat în octombrie 2015 în urma unui autodenunț al politicianul pro-rus, Ilan Șor. Iar în vara anului următor, în perioada regimului lui Plahotniuc, Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. A fost eliberat mai devreme, în decembrie 2019, după ce i-a fost redusă pedeapsa din cauza condițiilor din penitenciar.
Vlad Filat a condus Guvernul Republicii Moldova în perioada anilor 2009 – 2013, apoi a fost deputat pe listele PLDM, partid pe care pe care l-a fondat și îl conduce în prezent.
Sursa: adevarul.ro