Vizitarea Panteonului din Roma nu va mai fi gratuită. Cât va costa biletul de intrare

Vizitarea Panteonului din Roma nu va mai fi gratuită. Cât va costa biletul de intrare

Vizitatorii Panteonului din Roma, unul dintre cel mai bine conservate monumente din lumea antică, vor trebui să achite, începând de luni, o taxă de intrare de 5 euro, a anunţat Ministerul Turismului din Italia, transmite vineri Reuters.

 Panteonul din Roma

Clădirea a fost transformată în biserică creştină în anul 609. Foto: Shutterstock (Arhivă)

Vasta clădire cilindrică - fost templu închinat „tuturor zeilor", în prezent biserică activă - al cărei perete exterior nedeteriorat susţine o cupolă de 43,3 metri înălţime, atrage anual milioane de vizitatori, fiind una dintre cele mai importante atracţii turistice din Italia, scrie Agerpres .

Îndelung amânată, introducerea taxei de intrare se încadrează într-un demers de creştere a profitului prin exploatarea bunurilor culturale ale Italiei, Ministerul Turismului urmând să primească 70% din venituri. Banii vor fi folosiţi pentru curăţenie şi mentenanţă . Restul sumei va ajunge la dieceza din Roma.

Intrarea va fi liberă pentru credincioşi în timpul slujbelor religioase.

Forma actuală a Panteonului şi zidurile sale cu o grosime de şase metri datează din prima parte a domniei împăratului Hadrian, care a ajuns la putere în anul 117 e.n. Acesta este cel mai mare dom nearmat din lume şi dispune de un „oculus", o deschidere circulară în centrul cupolei, fără acoperiş.

Clădirea a supravieţuit atacurilor barbarilor asupra Romei şi a fost transformată în biserică creştină în anul 609.

Ca să fie aici încă 2.000 (de ani) au nevoie de nişte bani", a declarat vineri turistul german Karsten Kohler, aflat la coadă pentru a intra în posesia unuia dintre ultimele bilete gratuite.

Grija pentru artă şi arhitectură reprezintă de mult timp o provocare pentru un stat responsabil de mai multe situri incluse în patrimoniul mondial UNESCO decât oricare altă ţară şi care se confruntă cu probleme persistente legate de birocraţie şi de finanţarea publică redusă.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…