Vizita lui Obama la Hiroshima reaprinde furia supraviețuitorilor și apropiaților victimelor coreene ale bombei atomice
Un grup reprezentând victimele coreene ale bombardamentele nucleare americane din Japonia a manifestat joi la Seul, în ajunul vizitei istorice a lui Barack Obama la Hiroshima, afirmând că suferințele lor au fost uitate, transmite AFP.
Asociația victimelor coreene ale bombei atomice estimează între 40.000 și 70.000 numărul coreenilor care au murit în bombardamentele de la Hiroshima și Nagasaki în august 1945.
Peninsula Coreeană era de la anexarea sa în 1910 o provincie japoneză, iar majoritatea victimelor coreene ale bombardamentele nucleare au fost fie înrolate cu forța în armata imperială, fie trimise la muncă forțată.
Coreenii au fost, prin urmare, victime multiple, consideră asociația, care face apel deopotrivă la SUA și Japonia să își ceară scuze.
Aproximativ 20 de membri ai asociației — printre care supraviețuitori și apropiați ai victimelor — s-au adunat joi la Seul în fața Ambasadei SUA.
"Cereți-vă scuze victimelor coreene ale bombei atomice", se putea citi pe o pancartă.
Barack Obama, care va deveni vineri primul președinte american în funcție care vizitează Hiroshima, a transmis clar că nu își va cere scuze, lăsând pe seama istoricilor sarcina de a se ocupa de acest capitol.
În Coreea de Sud, numeroase persoane sunt îngrijorate că această vizită va pune accentul pe suferințele japonezilor, și mai puțin pe crimele comise de imperiu.
La 6 și 9 august 1945, două bombe atomice au fost lansate asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki, făcând circa 214.000 de morți și determinând Japonia să capituleze.
AGERPRES