Vizita lui Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu efectuată în Statele Unite în ianuarie 2017, când au participat la ceremonia de inaugurare a președintelui Trump, a intrat în atenția anchetatorilor americani, au declarat pentru G4Media.ro surse apropiate anchetei. Potrivit acestora, în urmă cu aproximativ trei luni s-a format o comisie rogatorie, prin intermediul căreia autoritățile americane solicită informații în România referitoare la Dragnea și Grindeanu. Printre cei vizați de comisia rogatorie s-ar afla și omul de afaceri Cristian Burci și fiul acestuia, Carlo Burci, scrie G4Media .
G4Media.ro a transmis pe data de 14 mai o serie de întrebări către US Department of Justice, însă până la ora publicării acestui articol nu am primit răspuns. Nu este clar dacă investigația americanilor este parte a anchetei care vizează afacerile lui Elliot Broidy, unul dintre fundraiserii de top ai președintelui Trump.
Anterior, pe data de 25 aprilie, întrebată de existența unei comisii rogatorii prin care partea americană solicită informații despre vizita lui Dragnea, Direcția Națională Anticorupție a răspuns:
- ”În eventualitatea în care organe judiciare din alte state formulează solicitări pe care le adresează DNA sau oricărei alte unități de parchet, informațiile nu pot avea caracter public, prin urmare, nu vă putem oferi date despre existența sau inexistența unei cereri care să privească aspectele din cererea dvs”.
Informații referitoare la o posibilă anchetă referitoare la vizita în SUA au fost furnizate chiar de Liviu Dragnea, în decembrie 2018, însă fostul lider PSD vorbea atunci despre o investigație realizată de DNA, nu de anchetatorii americani.
- “Apropo, Călin, știi că ne-a mai făcut un dosar? O veste tristă, așa, de ziua Vioricăi. La mine e legat de vizita în SUA de anul trecut. Eu îi spun domnului Uncheșelu (procurorul DNA Jean Uncheşelu – n.r.) să meargă în continuare, dar îi spun și unde ajunge – la un ambasador. Și să văd dacă îl țin genunchii, că, dacă nu, are o mare problemă”, a declarat Dragnea în ședința Consiliului Național al PSD din decembrie 2018.
Amintim că liderul PSD, Liviu Dragnea și fostul premier, Sorin Grindeanu, au participat la ceremonia de inaugurare în ianuarie 2017, la invitația lui Elliot Broidy, care la vremea respectivă era vice-președintele Comitetului prezidențial de inaugurare.
În decembrie 2018, The Wall Street Journal anunța că procurorii federali din Manhattan investighează modul în care a fost cheltuită suma – record strânsă din donații de comitetul de inaugurare a președinției lui Donald Trump.
Ancheta, care se afla la vremea respectivă în stadiu incipient, examinează în ce măsură unii dintre donatorii de top au dat bani în schimbul accesului la administrația Trump, pentru concesii de ordin politic sau pentru a influența diferiți oficiali.
Donarea de bani în schimbul obținerii unor favoruri politice ar putea intra sub incidența legislației federale care sancționează actele de corupție.
Biletul pentru cina la care au participat Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu, și la care și-a făcut apariția și Donald Trump, ar fi costat între 500.000 și 1.000.000 de dolari – cu diferite niveluri de acces, în funcție de suma donată, potrivit unor broșuri ale evenimentului de învestire, obținute de Politico și de New York Times la vremea respectivă.
- ”Aseară am avut onoarea de a participa, împreună cu premierul Sorin Grindeanu, la o cină în format restrâns alături de Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump. I-am transmis președintelui dorința noastră de a duce parteneriatul strategic dintre #România și #SUA la un alt nivel. Președintele Donald Trump mi-a răspuns: „We will make it happen! Romania is important for us!” A fost un dialog cald și deschis”, scria Liviu Dragnea pe Facebook în urmă cu aproape doi ani.
După participarea lui Dragnea la ceremonia de inaugurare, Elliot Broidy a fost acuzat în presa americană că s-a folosit de influența sa pe lângă președintele Trump în încercarea de a obține un contract de peste 200 de milioane de dolari în România, pentru compania sa Circinus, companie specializată în afaceri în industria militară și de securitate, care a semnat la data de 1 februarie un acord cu Romarm.
Nu este clar în acest moment ce s-a întâmplat cu acordul semnat dintre Circinus și Romarm. Potrivit surselor G4Media.ro, șansele încheierii unui contract sunt în acest moment minime.
Întrebat în luna martie 2018 despre legăturile sale cu Broidy și acordul cu Romarm semnat de Circinus în România, care a implicat doua ministere, fostul lider PSD a răspuns: „Eu n-am fost la cele doua ministere cu dl. Broidy, altcineva a fost. Am aflat din presă. Nu, n-are nici o legătură deplasarea mea în Statele Unite cu acele contracte. Eu zic că sunteți televiziuni serioase și investigați, o să ajungeți la adevăr.”
Legătura dintre Broidy și Burci
Circinus, compania deținută de Elliot Broidy, a pregătit în noimbrie 2017 un acord cu un producător de film stabilit la București, Steve Loglisci, în calitate de persoană privată, și cu Celeran Ventures SA, o companie înregistrată în Insulele Virgine pentru a face lobby în România în vederea câștigării de contracte, însă nu e clar dacă acest acord a fost încheiat efectiv sau a rămas în stadiul de draft.
Potrivit draftului de acord, Loglisci și Celeran Ventures urmau să primească un anumit procent din contractele obținute pentru Circinus. Celeran Ventures SA este o companie înregistrată în insulele Virgine. Pe site-ul companiei, Cristian Burci figurează ca președinte, iar CEO esteDan Belcea.
Potrivit surselor G4Media.ro, reprezentanții Circinus se pregăteau intens încă din toamna anului 2017 să intre pe ultima turnantă în ce privește contractul C4ISR. Potrivit unor specialiști din piață, doar programul pilot se ridică la 180 de milioane de euro, întregul proiect fiind evaluat lacirca 2 miliarde.
Dată fiind miza financiară majoră a întregului proiect, Elliot Broidy ar fi inițiat o campania intensă de lobby atât pe lângă oficiali americani, inclusiv pe lângă ambasadorul Hans Klemm, dar a căutat să ajungă și la oficiali români, între care ministrul Apărării de atunci Adrian Țutuianu, secretarul de stat Florin Vlădică, ministrul Economiei de atunci Mihai Fifor și directorul SRI, Eduard Helvig.
Potrivit surselor G4Media.ro, competitorii pentru realizarea acestui proiect se limitează la două companii: Circinus și Interactive Systems.
Interactive Systems & Business Consulting, S.R.L este o companie controlată de Iulian Herșcovici și Radu Lupu (50-50). Compania se prezintă drept furnizor de sisteme de informații și comunicare în domeniul apărării.
Primele detalii apar în presa americană
Mcclatchydc.com a dezvăluit pe data de 27 martie 2018 că a intrat în posesia unui draft de acord potrivit căruia Circinus ar fi fost dispusă să plătească unei companii, având legătură cu omul de afaceri Cristian Burci și cu producătorul de film Steve Logiscli, un procent din orice afacere care ar fi ajutat Circinus să-și securizeze poziția în România, Bulgaria, Croația sau Azerbaijan.
Acordul n-ar fi fost nicidată formalizat, potrivit unei persoane care cunoaște afacerile Circinus citată de Mcclatchy, iar Circinus nu ar fi câștigat încă contracte în România. Publicația americană îl descrie pe Burci drept unul dintre cei mai bogați oameni din România, cu afaceri între altele în media și transporturi. Burci a fost investigat în 2016 de procurori într-un dosar de evaziune fiscală.
Mcclatchy mai scrie că Burci și Broidy au participat împreună la un eveniment în Washington împreună cu Fifor, oficialul român pe care Broidy spera că senatorul republican Ed Royce îl va contacta în numele Circinus. Burci îl cunoaște pe Steve Loglissci de multă vreme.
El este fratele lui David Loglisci, fostul contabil-șef al fondului de pensii din New York și unul dintre oficialii implicați într-un scandal din 2009 privind acest fond (Broidy a pledat vinovat în acest caz).
Lobby agresiv în America și România
Potrivit McClatchydc.com, Circinus ar fi mizat inclusiv pe sprijinul departamentului de comerț, al ambasadei SUA la București și al unor congresmani pentru a-i face lobby pe lângă autoritățile de la București.
Publicația americană susține că Elliot Broidy, unul dintre fundraiserii importanți ai lui Donald Trump, a căutat ajutor la Comitetul pentru Afaceri Externe din Congresul american și la lobbyistului Rick Gates, un personaj-cheie în investigația privind influența Rusiei în alegerile din 2016, în timp ce compania lui Broidy specializată în afaceri în zona armatei încerca să câștige contracte în România, scrie publicația americană McClatchydc.com.
Potrivit sursei citate, Broidy a încercat să se folosească de o vizită efectuată în august 2017 în România de Ed Royce (senator republican de California), care prezidează Comitetul pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanților, pentru a ajuta compania Circinus să câștige încrederea câtorva parteneri politici controversați din București, potrivit unor emailuri și documente primite de McClatchy.
Publicația americană mai notează că înainte de vizita lui Royce, Broidy i-a oferit câteva sfaturi nesolicitate, iar documentele sugerează că omul de afaceri însuși a fost în România cam în același timp cu Royce. Un purtător de cuvânt din partea lui Royce a confirmat faptul că Broidy și Royce au discutat despre vizita în România, dar susține că Royce nu i-a urmat sfaturile.
Episodul anti-Kovesi
Înainte de vizita lui Royce în România din 2017, Broidy a încercat să-l convingă să nu se întâlnească cu procurorul șef anti-corupție, Laura Codruța Kovesi, care l-a pus sub acuzare pe Dragnea și pe alți politicieni din partidul său, după cum rezultă din email-urile primite și publicate de Mcclatchy.
Email-urile obținute de Mcclatchydc.com sugerează că Circinus a găzduit un eveniment la care a participat Royce și că Broidy s-a întâlnit cu Ambasadorul Statelor Unite la București, Hans Klemm, cam în aceeași perioadă.
După această vizită, CEO-ul de la Circinus, Alan Blaine Stone, a redactat o scrisoare pe care oficialii Circinus sperau ca Royce să o trimită Ministerului Economiei din România, condus în acea vreme de Mihai Fifor, pentru a-i cere acestuia să sprijine eforturile Circinus de a câștiga contracte în domeniul apărării din România.
Mcclatchy mai scrie că Broidy a donat 5400 de dolari – maximul permis de lege – în campania lui Royce cu două zile înainte de vizita lui Royce în România, după cum arată documentele oficiale citate de Mcclatchy.
Royce și-a anunțat retragerea din Congresul american în ianuarie 2018.
Broidy, anchetat în mai multe dosare. Pe data de 2 decembrie 2018, The New York Times dezvăluia că procurorii americani au documentat implicarea fostului director adjunct al Comitetului Republican Național, Elliott Broid, într-o schemă de spălare de bani pentru a-l ajuta pe un demnitar din Malaezia să pună capăt unei investigații a Departamentului de Justiție, scrie New York Times.
Documentele au fost depuse de procurori în dosarul în care un fost angajat al Departamentului pentru Justiție, George Higginbotham, a recunoscut că a mințit mai multe bănci din SUA în legătură cu originea a zeci de milioane de dolari trimiși din conturile din Malaezia ale lui Jho Low, acuzat că a delapidat fondul malaezian.
În depoziția sa, George Higginbotham a recunoscut că a aranjat transferul a milioane de dolari din conturile lui Jho Low într-o firmă de avocatură deținută de soția lui Elliott Broidy, scrie New York Times.
The Wall Street Journal mai notează că investigația referitoare la modul cum s-au cheltuit banii strânși din donații pentru ceremonia de inaugurare a președintelui american ar putea reprezenta o amenințare pentru oamenii aflați în apropierea lui Donald Trump. Afacerile și activitățile acestora din timpul campaniei au dus la mai multe puneri sub acuzație și recunoașteri ale vinovăției.