Vizita în China 'nu a fost o anchetă', afirmă Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului
Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a afirmat sâmbătă că vizita sa în China 'nu a fost o anchetă', dar a îndemnat Beijingul să oprească măsurile 'arbitrare' ce vizează minoritatea musulmană uigură din Xinjiang (nord-vest), relatează France Presse.
Într-o conferinţă de presă online organizată la finalul vizitei, Michelle Bachelet a dat asigurări că i-a 'auzit' pe cei care, în ultimele zile, i-au reproşat lipsa criticilor la adresa guvernului chinez.
Fosta preşedintă chiliană a afirmat de altfel că le-a vorbit 'deschis' liderilor comunişti ai campaniei duse în Xinjiang în numele antiterorismului.
Acest teritoriu chinez imens cu 26 milioane de locuitori a fost mult timp teatrul unor atentate sângeroase care au vizat civili şi care au fost comise, potrivit autorităţilor, de separatişti şi islamişti uiguri, principalul grup etnic al regiunii.
Studii occidentale acuză Beijingul că a internat peste un milion de uiguri şi de membri ai altor grupuri etnice musulmane în 'lagăre de reeducare' şi chiar că a impus 'muncă forţată' sau 'sterilizări forţate', Statele Unite vorbind chiar despre un 'genocid'.
China denunţă rapoartele ca fiind părtinitoare şi vorbeşte despre 'centre de formare profesională' şi pentru eradicarea extremismului.
Michelle Bachelet a chemat sâmbătă China să înceteze măsurile 'arbitrare şi fără discernământ' ale campaniei antiteroriste în Xinjiang, denunţând în acelaşi timp 'actele violente de extremism'.
Înaltul Comisar se află în colimatorul unor organizaţii de apărare a drepturilor omului, al SUA şi al unor uiguri din afara ţării, care îi reproşează că nu critică suficient Beijingul şi că s-ar fi lăsat antrenată într-o operaţiune de comunicare orchestrată de Partidul Comunist Chinez (PCC).
'Această vizită nu era o anchetă', a reamintit Michelle Bachelet sâmbătă, dând asigurări că a putut avea cu persoanele pe care dorea să le întâlnească în Xinjiang un acces 'nesupervizat' de autorităţi.
Ea a precizat că s-a întâlnit cu membri ai societăţii civile şi cu liderul PCC din regiune.
În Xinjiang, Michelle Bachelet s-a deplasat în capitala regională Urumqi şi la Kashgar, oraş cu o importantă populaţie uigură, însă nu au fost făcut publice detalii despre itinerarul său.
Michelle Bachelet a mai declarat că guvernul din Xinjiang i-a dat asigurări că reţeaua de 'centre de formare profesională' a fost 'desfiinţată', şi că a vizitat unul din aceste foste centre.
Vizita a fost prima în China după 17 ani a unui Înalt Comisar pentru drepturile omului.AGERPRES