Vizită de FORȚĂ a secretarului general al NATO în România
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se află astăzi în vizită în România. El s-a întâlnit cu premierul interimar Gabriel Oprea la sediul Guvernului, iar apoi cu președintele Klaus Iohannis. Politica NATO vizează consolidarea securităţii în spaţiul euro-atlantic,iar Alianţa nu doreşte o confruntare cu nimeni şi nici o nouă cursă a înarmărilor, a declarat Klaus Iohannis, precizând că toţi politicienii responsabili trebuie să înţeleagă că nu e în interesul nimănui escaladarea unui conflict.
UPDATE 12.25. Klaus Iohannis:
Domnule secretar general, dați-mi voie să vă spun bine ați venit!
Mulțumesc pentru că ați răspuns astfel, și foarte repede, invitației pe care v-am făcut-o în ianuarie la Bruxelles.
Am discutat despre cooperarea noastră și activitatea României în interiorul Alianței
Aşa cum am afirmat şi am asumat şi prin Stretegia Naţională de Apărare, România îşi propune să nu fe doar un beneficiar de securitate, ci şi un furnizor de securitate în acest context foarte complicat
Se poate vedea azi că acțiunile noastre merg în această direcție
Avem datoria de a face eforturi pentru restabilirea securității în regiune
Doresc să reafirm că întreg demersul şi politica Alianţei noastre vizează consolidarea securităţii în spaţiul euro-atlantic. Nu ne dorim o confruntare cu nimeni, nu ne dorim o nouă cursă a înarmărilor, ne bazăm în continuare pe înţelegerea de către toţi oamenii politici responsabili a faptului că nu e în interesul niciunui stat să urmărească escaladarea unui conflict pe care nu-l poate câştiga nici economic, nici militar.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg:
România este un aliat foarte hotărât. România se bazează pe NATO și NATO se poate baza pe România
Contribuiți la stabilitatea de la Marea Neagră, care rămâne o componentă importantă a securității euro-atlantice
Ați luat decizii dificile care au încurajat creșterea economiei
Ați luat un angajament de a creștere bugetul Apărării, e important pentru România și vă voi da exemple
Avem nevoie de o Alianță puternică, vedem o Rusie care încearcă să schimbe prin forță frontierele
Sediul de la București nu va fi o bază militară. Este doar sediu mic
NATO nu caută să aibă confruntări cu nimeni și îi vom apăra pe toți aliații
ÎNTREBĂRI:
Rusia a lansat o anchetă provocatoare. Am putea fi siguri că NATO ar fi gata să sprijine România?
Jens Stoltenberg: Nu vedem nicio amenințare împotriva unui aliat NATO. Garanțiile de securitate din articolul 5 acoperă întregul teritoriu al țărilor NATO inclusiv apele și spațiul aerian. NATO este gata să-i apere pe toți aliații.
Cât de important este dialogul româno-rus. Ați vorbit vreodată cu Putin. În ce măsură criza economică afectează stabilitatea NATO.
Klaus Iohannis: Putem să ne spicuim noi întrebarea din acest text? ( se repetă întrebările)
Jens Stoltenberg: Grecia este un aliat puternic, urmărim cu atenție efortuile făcute de statele UE: E important să sprijin statele UE în rezolvarea acestor probleme. Sper că se va găsi o soluție.
Klaus Iohannis:
Împreună cu partenerii din UE și NATO încercăm să evităm o situație în care animozitățile ar escalada (Rusia). Este de evitat ceea ce ar semăna un Război Rece.
Grecia - situația în care ar intra Grecia ne-ar afecta pe toți. Nu e nimeni naiv să creadă că ieșirea Greciei din zona Euro nu ar afecta. E important să se caute căi pentru a atenua criza.
Faptul că în Grecia se realizează un referendum a dus la situația de a aștepta.
UPDATE ora 11.30 - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a ajuns la Cotroceni unde are o întrevedere cu președintele Klaus Iohannis. Cei doi au convorbiri oficiale, iar apoi vor susţine o declaraţie de presă. De asemenea, preşedintele Iohannis va oferi un dejun de lucru în onoarea secretarului general al NATO.
UPDATE ora 10.00 - Jens Stoltenberg a ajuns la Palatul Victoria, unde a fost așteptat de prim-ministrul interimar, Gabriel Oprea.
Gabriel Oprea, premierul interimar al Guvernului Romaniei, a avut joi o intrevedere la Palatul Victoria cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, informeaza Guvernul printr-un comunicat de presa.
Potrivit acestuia, Gabriel Oprea a aratat ca situatia de securitate din vecinatatea Romaniei si din Marea Neagra ramane ingrijoratoare, fapt ce reclama o atentie sporita din partea NATO. La randul sau, Secretarul General a apreciat in mod deosebit contributia Romaniei la misiunile si obiectivele NATO, apreciind angajamentul tarii noastre in Afganistan, profesionalismul si dedicarea militarilor romani, precum si decizia Romaniei de sporire a cheltuielilor pentru aparare si de consolidare a capacitatilor operationale, precizeaza Guvernul.
Prim-ministrul interimar a reconfirmat aprecierea tarii noastre fata de eforturile NATO si ale Secretarului General pentru consolidarea securitatii Aliatilor estici si pentru intarirea dimensiunii de aparare colectiva. De asemenea, a reiterat angajamentul Romaniei privind contributiile de substanta la misiunile si obiectivele Aliantei Nord-Atlantice, apreciind ca o Alianta puternica, unita si dotata cu resursele si vointa politica necesare este indispensabila pentru stabilitatea si securitatea regiunii noastre si a Europei, se mai arata in comunicat.
Acesta mai precizeaza ca premierul interimar a evidentiat importanta pe care Romania o acorda relatiei Transatlantice si determinarea Guvernului de a spori bugetul apararii pentru a atinge un nivel de 2% din PIB pana in 2017, in sensul deciziilor Aliate adoptate la Summit-ul NATO din septembrie 2014.
In context, Gabriel Oprea a accentuat importanta pe care Romania o acorda implementarii deciziilor adoptate de sefii de stat si de guvern anul trecut in Marea Britanie, in special a Planului de actiune al NATO privind cresterea capacitatii operationale. Totodata, a subliniat interesul tarii noastre pentru o abordare ambitioasa a agendei viitoarei reuniuni Aliate la nivel inalt de la Varsovia, din iulie 2016, in sensul continuarii procesului de adaptare a NATO la evolutiile de securitate cu impact pe termen lung. De asemenea, a prezentat preocuparile Guvernului Romaniei de consolidare a unui cadru institutional coerent si operational pentru prevenirea si combaterea riscurilor si a provocarilor de securitate neconventionale, se mai precizeaza in comunicat.
După această întrevedere, oficialul NATO s-a întâlnit cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu
Jens Stoltenberg mai are în program o vizită la Unitatea NATO de Integrare a Forţelor, alături de preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Apărării Mircea Duşa, de la ora 14.25.
Ministrul Apararii, Mircea Dusa, i-a transmis joi secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, ca Romania vrea sa devina un centru regional intrunit pentru activitati de instruire si exercitii in regiunea de sud-est a NATO.
Dusa i-a transmis sefului NATO ca propunerea facuta de Romania vine in urma unei analize facute de institutiile din sistemul national de aparare, analiza legata de nevoia de adaptare strategica a Aliantei pe termen lung.
Potrivit unui comunicat al MApN remis HotNews.ro, in discutiile purtate de Dusa cu Jens Stoltenberg, ministrul roman a precizat ca tara noastra continua "implementarea masurilor pentru operationalizarea Unitatii pentru Integrarea Fortelor NATO (NFIU) din Bucuresti, indeplinind astfel toate responsabilitatile care revin tarii noastre in calitate de natiune gazda. De asemenea, avem in vedere un calendar ambitios privind punerea la dispozitia Aliantei a comandamentului de nivel divizie (HQ MND SE), care va oferi optiuni suplimentare pentru conducerea misiunilor Aliantei in zona sudica a flancului estic aliat".
In acelasi context, ministrul Dusa a subliniat nevoia de redresare a bugetelor apararii si inscrierea acestora pe o tendinta ascendenta.
Cei doi oficiali au discutat si despre eforturile NATO in Afganistan, zona unde prezenta militara romana este semnificativa.
"Romania ocupa locul al treilea in randul aliatilor contributori cu trupe in cadrul misiunii Resolute Support. Cei peste 650 de militari romani activeaza pe o arie geografica larga, in nord, in centru si in sud", a subliniat ministrul apararii nationale.
Pornind de la parametrii agreati pentru misiunea din Afganistan, ministrul Dusa a evidentiat nevoia unei analize care sa vizeze definirea coordonatelor temporale ale angajamentului NATO in regiune, precum si flexibilitatea pe care tara noastra o va manifesta pentru identificarea modalitatilor de acoperire a unor eventuale deficite la nivelul procesului de generare a fortelor, transmit reprezentantii MApN.
Stoltenberg s-a întâlnit în luna ianuarie, la Bruxelles, cu preşedintele Klaus Iohannis atunci temele de discuţie referindu-se la finanţarea Armatei, în condiţiile evoluţiilor de securitate din regiune,la baza de la Deveselu şi la prezenţa României în Afganistan.
Stoltenberg este secretarul general al NATO din martie 2014.