Vitamina D nu previne bolile pentru cei mai mulți dintre noi, arată un nou studiu
Suplimentele de vitamina D nu ajută la prevenirea bolilor în cazul majorității persoanelor, potrivit unui nou studiu publicat miercuri în British Medical Journal. Vitamina D este, în schimb, utilă pentru menținerea sănătății oaselor, a mușchilor și a dinților la persoanele cu risc ridicat.
Vitmaina D. eficientă doar pentru persoanele la risc FOTO Pixabay
Vitamina D este produsă în mod natural de piele atunci când este expusă la lumina soarelui, această vitamină este necesară pentru a menține sănătatea oaselor, a dinților și a mușchilor și pentru a preveni ca acestea să devină fragile și să prezinte risc de fractură.
Dar o analiză a dovezilor din studiile clinice privind impactul suplimentelor a constatat că încercarea de a obține vitamina D prin intermediul suplimentelor nu este atât de benefică.
„Am ajuns la concluzia că dovezile actuale nu susțin utilizarea suplimentelor de vitamina D pentru a preveni bolile”, a declarat Mark Bolland, profesor asociat de medicină la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, într-un comunicat. Bolland a condus cercetarea împreună cu Alison Avenell, o catedră clinică de cercetare în domeniul științelor sănătății la Universitatea din Aberdeen.
Eficiență, doar pentru persoanele aflate sub risc
Potrivit echipei, studiile clinice nu au reușit să demonstreze că suplimentarea reduce riscul reprezentat de căderi și fracturi ale oaselor și mușchilor. Dar ei recunosc că ar putea fi benefică în cazul persoanelor care prezintă un risc ridicat, cum ar fi cele din căminele de bătrâni și persoanele cu pielea mai închisă la culoare care trăiesc în climatele reci.
Celor expuși la risc, cercetătorii le recomandă suplimente în timpul toamnei și iernii, dar sugerează, de asemenea, să obțină sfaturi despre cum să obțină cel mai bine vitamina D în mod natural. „Vitamina D îi va proteja pe cei care prezintă un risc ridicat”, a spus Avenell.
Primăvara și vara, în regiunile îndepărtate din emisfera nordică și sudică, cum ar fi nordul SUA și Noua Zeelandă, oamenii tind să producă suficientă vitamina D prin lumina soarelui pe piele și prin alimente din dieta lor. Vitamina ajută organismul să absoarbă calciul pentru a promova creșterea oaselor.
Previne rahitismul la copii
Obținerea unei cantități suficiente de vitamina D, calculată ca fiind de 15 micrograme pentru vârstele cuprinse între 1 și 70 de ani în Statele Unite, previne, de asemenea, rahitismul la copii și osteomalacia - înmuierea oaselor - la adulți. „Ne ocupăm de prevenirea acestor boli”, a mai spus Avenell.
Dar în timpul toamnei și iernii, nivelurile scad. Este util să consumați alimentele potrivite, cum ar fi peștele gras, gălbenușurile de ou, carnea roșie și ficatul, pentru a menține nivelurile ridicate în interiorul organismului - ceea ce nu toată lumea poate realiza în mod adecvat. Alimentele îmbogățite , inclusiv laptele, cerealele și produsele tartinabile, furnizează cea mai mare cantitate de vitamina D din dieta obișnuită, potrivit National Institutes of Health. „În SUA, suplimentarea cu vitamina D (prin alimente) este mai mare”, a mai declarat Avenell.
Dificil de obținut din alimentație
În țări precum Marea Britanie, însă, alimentele nu sunt îmbogățite la fel de des și, prin urmare, sunt recomandate suplimentele. Până de curând, recomandările se adresau în principal persoanelor cu risc ridicat de rahitism și osteomalacie, dar în această vară, Public Health England a recomandat ca toată lumea să ia echivalentul a 10 micrograme pe zi. „Aceasta este o schimbare importantă”, a spus Avenell. „Nu credem că dovezile susțin necesitatea acestui lucru în timpul iernii”.
Într-un articol separat, publicat tot miercuri, dr. Louis Levy, șeful departamentului de științe nutriționale din cadrul Public Health England, a susținut că doza recomandată este susținută de Comitetul consultativ științific pentru nutriție, care a analizat, de asemenea, dovezile.
„Atunci când zilele sunt mai întunecate și mai scurte, iar expunerea la soare este minimă, oamenii ar trebui să ia în considerare un supliment zilnic de 10 micrograme de vitamina D, deoarece este dificil să se obțină suficient doar prin alimentație”, a spus el într-o declarație.
Fără dovezi concludente
Dar cercetarea lui Avenell susține că suplimentele nu fac nicio diferență. „Este puțin probabil ca acestea să facă vreun rău”, a spus ea. „Dar, la populația adultă, suplimentarea la nivelurile din Public Health England nu previne căderile sau fracturile.”
Cercetarea a fost, de asemenea, neconcludentă în ceea ce privește alte beneficii despre care se pretinde că sunt asociate cu vitamina D. „Nu am văzut nicio dovadă concludentă că vitamina D protejează împotriva altor afecțiuni, cum ar fi bolile de inimă sau cancerul (nici)”, a spus ea.
Avantajele și dezavantajele vitaminei D au fost îndelung dezbătute, dar, odată cu această revizuire care pune la îndoială beneficiile acestora - cu excepția celor cu risc ridicat - mulți experți au ripostat de teama consecințelor dacă oamenii nu le mai iau.
Sursa: adevarul.ro