Vitamina care ar putea preveni instalarea diabetului de tip 2. Cum este posibil

Vitamina care ar putea preveni instalarea diabetului de tip 2. Cum este posibil

Suplimentele de vitamina D sunt folosite de obicei pentru a proteja împotriva pierderii de masă osoasă și împotriva fracturilor. Dar noile cercetări oferă informații despre posibilitatea de a o folosi pentru alte beneficii, mai precis în prevenirea diabetului de tip 2.

Vitamina D ar putea preveni diabetul FOTO Shutterstock

Vitamina D ar putea preveni diabetul FOTO Shutterstock

Cercetătorii au efectuat trei studii clinice în care au utilizat vitamina D cu scopul de a reduce evoluția prediabetului în diabet de tip 2. Pe parcursul a trei ani, puțin sub 23% dintre pacienții studiului care au folosit vitamina D au dezvoltat diabet, față de 25% dintre cei cărora li s-au administrat pastile placebo. În medie, studiul a constatat că suplimentele au redus cu 15% riscul de evoluție către diabetul de tip 2. Deși rezultatul pare modest, având în vedere că sunt milioane de persoane cu prediabet, se preconizează că vitamina D ar putea întârzia evoluția spre diabetul de tip 2 la cel puțin 10 milioane dinte acestea, ceea ce este o cifră considerabilă.

Este destul de clar că vitamina D are un efect moderat asupra reducerii riscului de diabet de tip 2, dacă aveți un risc ridicat”, a declarat cercetătorul principal, Dr. Anastassios Pittas, de la Centrul Medical Tufts, din Boston.

Nu este clar care este doza optimă de vitamina D

Constatările nu se aplică persoanelor cu un risc mediu de boală, a subliniat el, și încă nu este clar care este doza optimă de vitamina D pentru persoanele cu prediabet.

În plus, a spus Pittas, niciun supliment nu ar putea înlocui modificările stilului de viață, inclusiv o dietă sănătoasă și exerciții fizice regulate. „Nu vrem ca mesajul să fie: luați o pastilă și nu va trebui să faceți nimic pentru a vă schimba dieta sau a face exerciții fizice”, a mai spus Pittas.

Diabetul de tip 2 apare atunci când celulele organismului nu mai răspund în mod corespunzător la hormonul insulină, care ajută la transportul zaharurilor din alimente în celule pentru a fi utilizate ca și combustibil pentru energie. Ca urmare, nivelul de zahăr din sânge rămâne cronic ridicat, ceea ce, în timp, poate deteriora vasele de sânge și poate duce la boli de inimă, de rinichi și de ochi, printre alte complicații.

Pre-diabetul este o stare în care nivelul zahărului din sânge este anormal de ridicat, dar încă nu este suficient de ridicat pentru a diagnostica diabetul de tip 2. Numai în Statele Unite, aproximativ 96 de milioane de adulți au prediabet, potrivit Centrelor americane pentru controlul și prevenirea bolilor. Studiile arată că prediabetul este reversibil, prin schimbarea stilului de viață.

Expunerea la lumină ar putea avea un rol

Studiul privind vitamina D a pornit de la observația că prevalența diabetului este de obicei mai mare în locurile mai îndepărtate de ecuator. Acest lucru, a spus Pittas, a sugerat că expunerea la lumina soarelui - care stimulează organismul să producă în mod natural vitamina D - ar putea juca un rol în riscul de diabet.

Studiile ulterioare au descoperit o legătură între nivelul de vitamina D din sânge și riscul de diabet de tip 2. Între timp, cercetările de laborator au indicat câteva motive potențiale: vitamina D poate, de exemplu, să restabilească producția normală de insulină la animale.

Până în prezent au existat trei studii clinice care au testat în mod direct dacă suplimentele de vitamina D pot reduce șansele ca prediabetul să evolueze spre diabetul de tip 2. În fiecare dintre ele s-a constatat că participanții cărora li s-a administrat vitamina D au avut un risc oarecum mai mic, față de cei cărora li s-a administrat un placebo. Dar diferența nu a fost semnificativă din punct de vedere statistic , ceea ce înseamnă că suplimentul nu a putut fi declarat eficient.

Așa că Pittas și colegii săi au efectuat o "meta-analiză" care a adunat datele din toate cele trei studii. Ideea este că, având un număr mai mare de pacienți, va fi mai ușor de detectat un efect moderat al vitaminei D.

Milioane de persoane sunt în prediabet

Analiza, publicată online la 6 februarie în Annals of Internal Medicine, a inclus puțin peste 4.000 de adulți cu prediabet. Jumătate dintre ei au fost repartizați în mod aleatoriu să ia vitamina D. În două studii, participanții au luat vitamina D3, în doză de 4.000 UI pe zi sau 20.000 UI pe săptămână. Cel de-al treilea studiu a folosit eldecalcitol, un „analog” al vitaminei D prescris pentru osteoporoză.

Pe parcursul a trei ani, puțin sub 23% dintre utilizatorii de suplimente au dezvoltat diabet de tip 2, față de 25% dintre utilizatorii de placebo.

Aceasta este o diferență modestă, dar cercetătorii au subliniat imaginea de ansamblu: În lume există 374 de milioane de persoane cu prediabet, iar aceste rezultate sugerează că vitamina D poate cel puțin întârzia diabetul la 10 milioane dintre acestea.

Aș spune că acest lucru este destul de semnificativ”, a declarat Dr. Isaac Dapkins, medic-șef al NYU Langone's Family Health Centers, din New York City, scrie US News .

Dapkins, care nu a fost implicat în studiu, a declarat că acesta îl încurajează să măsoare nivelul de vitamina D din sânge la pacienții săi cu prediabet. Au existat indicii că suplimentele au fost mai eficiente pentru participanții care au început cu deficiență de vitamina D (sub 12 ng/mL).

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”